Opinii

Opinie Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest: Razbunarea mediului privat

Opinie Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest: Razbunarea...

Autor: Dragoş Dragoteanu

25.11.2024, 12:54 29842

Mediul privat, bunul comun pe care se bazeaza economia tarii, a taxat dur principalul candidat de dreapta si partidul care se erija in aparatorul antreprenoriatului si al economiei de piata libere. Dupa ce Nicusor Dan s-a plimbat cu cei trei asa-zisi reprezentanti ''ai dreptei'' pe la toate evenimentele electorale posibile, ma intrebam cati angajati din mediului privat mai cred in promisiunile lor. Primarul Capitalei a aliniat in spatele sau cei trei ''jokeri'', intre timp ramasi doi, precum se aliniaza planetele. Cel mai trist moment electoral mi s-a parut atunci cand problemele economice ale romanilor erau abordate de persoane care nu au avut niciodata tangenta cu mediul privat. Jalnic!

Din tot acest ''tablou'' electoral era greu de inteles cine pe cine mai reprezinta. Nicusor Dan, pare ca uraste investitiile private in Capitala, fiind ostil pe fata dezvoltarii orasului dpdv urbanistic. El si-a aparat interesele conform viziunii personale, in favoarea PMB, in detrimentul sectoarelor. Chiar daca rezultatul votului la referendum este strict consultativ si edilul a ramas in continuare dependent de votul Parlamentului, exista sanse ca actualul edil sa-si impuna strategia despre viitorul Bucurestiului, asa cum o vede el. Ramane de vazut cat succes va avea in aceasta privinta.

Indiferent cine va iesi Presedinte si care va fi componenta viitorului Parlament, povara umplerii bugetului statului (inclusiv al PMB) ramane tot pe mediul privat, cel care alimenteaza sacul fara fund al tarii. In continuare, mii de primarii nefunctionale din localitatile mici, fara sens, toaca banii nostri, inutil. In schimb, in ultimii 4 ani, in urma banilor colectati de primariile de sector a ramas ceva vizibil. Spre comparatie, din cei 2 miliarde de euro din bugatul Capitalei nu se vede mare lucru. Ramane de vazut cum si daca vor fi redistribuiti altfel banii care se aduna in contul Primariei Generale si cat de mult vor conta pentru comunitate.

In primul tur al alegerilor pentru functie de presedinte, orice declaratie privind viziunea economica a Romaniei a fost facuta cel mult la nivel  declarativ, fara a fi mentionata nicio viziune, niciun plan, nicio echipa pregatita care sa fie capabila sa ofere o perspectiva concreta. Toti cei auto-intitulati ''de dreapta'' l-au mentionat uneori pe Ilie Bolojan (pentru care am tot respectul). Din pacate, ''cu o floare nu se face primavara''. Cel care va fi desemnat prim-ministru va avea o misiune aproape imposibila in 2025. Antreprenorii si angajatii din mediul privat sunt constienti de acest fapt si masurile se vad deja in economie.

De-a lungul timpului, cele mai liberale masuri au fost luate de guvernele de stanga, mai precis cand PSD a fost la putere. Nu imi explic de ce, dar cred ca au fost mai intelepti economic (daca ma pot exprima asa!) decat asa-zisii liberali. Social democratii, de bine de rau, ne-au lasat sa ne descurcam singuri, pentru ca am indraznit sa nu fim sau sa ramanem ''cuplati'' pe viata la bugetul statului. Astfel, am ales sa oferim statului o parte din munca si inteligenta noastra, platind taxe si impozite pentru noi si angajatii nostri, etc. Asa cum sunt, pesedistii au inteles sa lase antreprenorii in pace, sa faca bani mai multi, in ideea ca asa se pot colecta mai multi bani la buget. O logica simpla, dar eficienta. Acum, PSD e la pamant si nu se stie daca va participa la formarea noului guvern.

Lipsa unui reprezentant autentic al mediului privat in fieful principalului partid care ar fi trebuit sa reprezinte mediul privat -PNL- demonstreza cum a fost tratat principalul motor economic al tarii si de ce acesta alegere s-a resimtit din plin la vot. Romanii care nu se alimenteaza din sursele statului sunt bunul de pret al tarii. Au fost tot timpul folositi si chinuiti. De obicei, politicienii se declara multumiti daca umplu la timp ''sacul fara fund'', numit bugatul statului. Au primit promisiuni ciclic sau sistematic. Parca nici nu mai avem nevoie sa fim reprezentati de cineva, fie politician, fie partid, fie primar, fie presedinte de orice. Cei care considera USR un partid de dreapta se inseala amarnic. Spun asta in calitate de fost membru, cunoscand aproape toti liderii acestui partid.

In aceste conditii, cel putin momentan, personal cred ca suntem pe acelasi drum, al solutiilor individuale. Nu ne putem baza pe nimeni si nimic, in afara de noi si de cei ca noi, care se respecta si respecta munca.  Pana la apropiatele alegeri parlamentare aveti timp sa va mai ganditi cine merita votul vostru. Votul nostru va fi oferit celor care speram sa ne reprezinta interesele. Deocamdata, mediul privat s-a reorientat si s-a razbunat pe ''reprezentatii'' politici. Sa fiti inspirati pentru viitorul nostru, ca de viitorul candidatilor care s-au facut de ras au grija propriile partide.

 

Dragos Dragoteanu, Manager Euroest Invest / Fast Parking
CIPS - Certified International Property Specialist