Opinii

Opinie Dragoş Dragoteanu, Euroest: OMV Petrom închide gura celor care huleau investitorii străini. O lectie pentru oricine

Opinii primite la redacţie

Opinie Dragoş Dragoteanu, Euroest: OMV Petrom închide...

Autor: Dragoş Dragoteanu

17.02.2019, 20:23 2246

In Romania nu exista numai impredictibiliate fiscala. Exista si una a profiturilor. Altfel spus, companii private romanesti si straine, ani la rand, nu au putut sa-si prezica "norocul" in business. Unii, si nu putini, s-au trezit cu niste profituri record. Ceva de neimaginat. Zeci sau sute de milioane de euro. An de an! In tarile cu economii puternice, cele mai multe companii declara un an bun daca au un profit de 5%. Daca trec de 10 % sunt chiar performante. In Romania daca nu ai facut un profit anual de 2 cifre, nu prea te vezi printre concurenti. Mai mult, altii cresc si cu peste 50% intr-un an, dar tot nemultumiti sunt: "Nu avem predictibiliate!". Asa este, chiar nu avem...

Una dintre companiile performante este OMV Petrom. Zilele trecute, aceasta a anuntat cea mai mare donatie din Romania, respectiv 10 milioane de euro. De exemplu, in 2012 OMV Petrom a avut un profit net record de 886 milioane de euro, iar an de an, profituri de zeci sau sute de milioane de euro. In aceste conditii, sa donezi 10 milioane de euro catre un spital pentru copii, respectiv prin Asociatia Daruieste Viata, mi se pare ceva absolut firesc, dar rar in Romania.

Ceea ce a fost insa special este momentul ales. Aici, in opinia mea, compania petroliera a dat o lovitura de imagine. Cand guvernul haituieste bancile cu taxa pe "lacomie", vine un investitor strain si da un exemplu de compasiune si apartenta la nevoile unei asociatii care face ceea ce nu a reusit sa faca statul roman. Deci, se poate. Nu stiu daca presedintii bancilor vor intelege ceva din acest exemplu, dar, pana acum, din cate cunosc, bancherii au oferit firimituri de sponsorizari.

Dupa primele 9 luni din anul 2018, bancile au raportat un profit record net de peste 1.2 miliarde de euro, din care primele 6 banci din sistem si-au luat "partea leului". Conjunctura a fost imediat vanata de guvern, care s-a gandit sa le puna o taxa, ca sa-i invete minte pe bancheri. Nu stiu daca Petrom s-a gandit ca poate sa aiba aceeasi soarta, dar bancherii, in zgarcenia lor, sigur nu s-au grabit sa faca donatii, chiar daca au castigat munti de bani in Romania.

Nu inteleg de ce nu se da o lege speciala prin care marii capitalisti, care se simt minunat in Romania si obtin profituri frumoase, sa doneze o parte din profit catre acte caritabile. OK, ai facut bani multi, foarte bine, sa faci si mai multi, dar doneaza o mica parte din ei.

Cand depasesti un anumit prag, un anumit procent de profit, doneaza. Spre deosebire de sponsorizare unde ai interes sa apari ca sponsor si sa-ti faci reclama, cand donezi nu ai pretentii. Faptul ca OMV Petrom a donat si nu a sponsorizat este o alta lovitura de imagine. Bravo lor. Cine a avut aceasta ideea in firma merita un bonus!

Simplu fapt ca presa va vorbi despre acest subiect, mult timp de aici inainte, ar trebui sa fie un exercitiu de imagine si reflectie pentru orice mare companie din Romania, indiferent in ce domeniu activeaza. Pana acum, din cate cunosc, antreprenorii romani au facut donatii  mari in mod special la biserici, mai ales pentru reconstructie sau constructie de la zero. La spitale mai putin, doar in anumite sectii, punctual pentru aparatura si renovare. Buni si banii respectivi, dar cam putini.

Ce ne opreste sa donam? Poate, educatia. Poate, grija zilei de maine. Poate, frica, ca banii nu vor fi folositi corect si vor fi furati sau risipiti aiurea. Dar cand vezi ca o asociatie sau o fundatie chiar a facut ceva si are nevoie, ca de aer, sa termine un proiect maret, nu mai ai de ce sa stai pe ganduri, daca iti permiti sa donezi. Fa-o, nu mai sta pe ganduri!

Ceea ce a facut OMV Petrom se numeste pionierat. Aceasta companie a aratat ca si Romania poate si merita sa fie tratata cu respect. Cu incredere si cu...predictibilitate. Altfel, nu te apuci sa donezi, daca nu crezi in viitorul unei tari. Prin acest gest, am primit o lectie de responsabilitate si implicare in viata sociala a comunitatii. O lectie care trebuie continata de oricine vrea sa ramana ceva bun si durabil in urma lui.

Dragoş Dragoteanu, General Manager Euroest Invest

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO