Opinii

Opinie Dragoş Dragoteanu, Euroinvest: Consumul estimat, un jaf organizat! Poveşti cu afaceri reale

Opinie Dragoş Dragoteanu, Euroinvest: Consumul estimat,...

Autor: Dragoş Dragoteanu

19.09.2022, 22:49 2896

    Pandemia ne-a tinut in casa, ca intr-un arest la domiciliu. Din cand in cand, aveam voie sa iesim, cu declaratie pe propria raspundere. Orice militian putea sa ne opreasca si sa interpreteze situatiile in care puteam sa ne deplasam pe strada. Frica indusa in viata cotidiana a permis guvernului sa comande milioane de doze de vaccin. Toate au fost cumparate din banii nostri. Multe au ramas nefolosite si au expirat. Altele au fost donate. De ochii lumii sau din interes national. Consumul estimat a fost eronat. Acum, cand pandemia s-a sfarsit, nimeni nu mai calculeaza pierderile. Responsabili ioc. Bucuria libertatii sterge memoria tuturor!

    Vrei sa faci o casa. Daca lucrezi legal, o firma iti face un deviz estimativ, cu vrute si nevrute. Oferta include si un consum estimat de materiale de constructie, plus cheltuieli indirecte. Na, doar lucrezi cu niste ''profesionisti'', care stiu sa faca un normativ corect. Corect ramai doar tu, in calitate de beneficiar, pentru ca platesti si astepti sa vezi rezultatul final. Nimeni nu stie exact cat se pierde/strica/arunca, cat se fura, etc. Nici macar antreprenorul general (daca exista!) nu poate sa cuantifice exact consumul estimat. Cel mai bine constati asta atunci cand ti se spune ca mai trebuie sa-i dai niste bani in plus pentru ''neprevazute''. Si nu putini!

    Te duci la un magazin care vinde ceva usor perisabil. Poate nu stiti, dar sunt sanse mari ca un consum estimat al vanzatorilor/patronilor sa nu se potriveasca cu consumul real. Credeti ca tot ce a expirat se arunca? Uneori, ce se mai poate vinde din estimarea gresita se mai tine pe raft sau se amesteca cu o noua transa de produse proaspete. ''Nimic nu se pierde, totul se recicleaza'' este o vorba care, din pacate, in multe cazuri ramane valabila, mai ales la produsele alimentare care se amesteca si au cerere permanenta. Si in acest caz, consumul estimat este o chestiune mult prea relativa!

    O tara condusa de lideri intelepti nu-si vinde niciodata companiile care livreaza materii prime catre populatie. Consumul acestor produse de baza este vital in orice imobil, intrucat se folosesc zilnic.  Bomboana de pe ''coliva'' afacerilor girate de stat este in directa legatura cu consumul estimat. Astfel, o firma privata care a preluat de la stat o afacere cu materii prime poate sa estimeze consumul pe multe luni in avans, cum numai ea stie si poate sa o faca. Nu conteaza daca, in final, regularizarea demonstreaza ca ai platit enorm anticipat, doar ca sa fie. Important este ca noi, in calitate de beneficiari, suntem obligati sa ne supunem estimarilor ''specialistilor'' si ulterior vedem care-i consumul real. Sa-i spunem:''ghinion''!

     Pentru cei care se intreaba care este afacerea cu consumul estimat in acest gen de situatii, va supun atentiei faptul ca se incaseaza multe miliarde de lei in avans si aceste sume raman luni de zile in conturile companiilor, exclusiv in baza consumului estimat...gresit. Banii respectivi produc dobanzi si, cand e vorba de sume colosale, acestea sunt maxime. O plus-valoare doar din tinerea banilor in banci, de la cateva milioane de utilizatori, inseamna un castig fabulos, pe spatele cetatenilor/beneficiarilor pusi in fata unei situatii fara iesire.

     Un ziarist bun ar putea sa fie mai curios decat mine si sa descopere cate milioane de euro se castiga, exclusiv din dobanzile aferente banilor incasati in baza consumurilor estimate, la nivel national. Doar nu se asteapta cineva ca statul roman sa ne dea aceasta informatie, dupa ce s-a ''debarasat'' de materiile prime. Nimic nu e intamplator intr-o firma care regleaza piata dupa bunul plac!

Dragos Dragoteanu

Manager Euroest Invest

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO