Opinii

Opinie Dragoş Dragoteanu: Nici programul "Prima casă" şi nici vânzarea locuinţelor ANL nu şi-au atins scopul: relansarea pieţei imobiliare şi a construcţiilor

Autor: Dragoş Dragoteanu

22.05.2011, 23:34 479

De când a apărut criza economică mondială, se caută un ţapispăşitor. Cap de listă sunt imobiliarele din SUA. Inventarea decătre bancheri a creditelor "sub-prime" sau a altor formesofisticate de împrumut a declanşat o criză profundă în urma căreiavina a căzut pe imobiliare. Lăcomia bancherilor e egală cu lăcomiaclienţilor peste tot în lume!

În România, situaţia nu e mult diferită... Bancherii şi-au făcut"numărul", clienţii şi-au luat "porţia"! În 2007-2008, cândeconomia era în plin avânt, chiar dacă au existat voci careavertizau că există pericolul unui bule imobiliare, foarte puţinijucători din domeniu s-au gândit la eventualele consecinţenegative. Statul nu a intervenit. Totuşi, în toată aceastăperioadă, piaţa de profil a fost cu adevărat liberă, chiar dacăunii nu au înţeles mai nimic din mecanismele ei. Cererea s-aîntâlnit cu oferta, atingând punctele "fierbinţi" în anul 2008. Deatunci, încet-încet, imobiliarele au fost folosite ca pretextpentru toate problemele legate de declinul economic actual.

Statul a găsit un pretext ideal să intervină pe piaţaimobiliară. A înfiinţat programul "Prima casă", pretinzând că varesuscita imobiliarele şi va relansa segmentul construcţiei delocuinţe noi. Rezultatul este trist! Doar una din 80 locuinţevândute prin acest program este locuinţă nouă, deci se regăseşte înobiectivul declarat al Guvernului! Locuinţele ANL au fost scoase lavânzare în scopul strângerii de fonduri pentru noi dezvoltări.Dintre 22.000 de unităţi locative scoase la vânzare, construite deANL, numai 100 au fost vândute până la sfârşitul anului trecut! Ocifră care nu mai trebuie comentată. Programul de reabilitaretermică a locuinţelor a fost un nou pretext de investiţii masive înacest domeniu. Faptul că pentru un apartament se folosesc mii deeuro în vederea creşterii confortului termic poate conduce la ideeaunei risipe de bani din fondurile autorităţilor. Cât de eficienteau fost programele implementate de edilii ţării rămâne un subiectde discuţie în viitor.

Bancherii au profitat la maxim de criză şi au găsit înimobiliare cel mai bun pretext pentru a-şi spori veniturile. Mii decredite aflate în dificultate au fost restructurate de nevoie.Băncile au avut grijă să ia măsuri suplimentare de garanţieimobiliară, au crescut nestingherite dobânzile la creditelerespective şi au securizat afacerile din acest domeniu. Majoritateacovârşitoare a creditelor neperformante au fost ţinute pe linia deplutire de politica BNR, de împrumuturile luate şi garantate destatul român de la băncile comerciale. Presiunea exercitată peimobiliarele aflate în insolvenţă sau faliment a fost diminuatădirect prin intervenţia FMI asupra OUG 50/2010, care şi-a pierdutefectul şi obiectivul principal: accesul la credite mai avantajoaseşi protecţia consumatorului bancar!

Prin situaţia creată în piaţă în ultimii doi ani, românii au celmai bun pretext să amâne o decizie de a investi din nou înimobiliare. Dovada concretă a acestui fenomen este dată decreşterea depozitelor populaţiei în băncile comerciale de la 22 la24 miliarde euro. Dacă situaţia economică a ţării ar fi dat semnemai rapide de revigorare, pretextul nu ar mai fi existat şi maimulte miliarde de euro puteau contribui la dezgheţareatranzacţiilor. Deşi s-a înregistrat o scădere continuă a preţurilorproprietăţilor, românii au preferat să ţină economiile blocate înbănci, pe dobânzi confortabile, în detrimentul unei achiziţiiimobiliare. Până când economia nu se va stabiliza, este greu depresupus că potenţialii investitori vor redeveni jucători activi înacest domeniu.

Investitorii străini interesaţi de România, unii cu o bogatăexperienţă internaţională bazată pe alte crize anterioare, s-aufolosit de acelaşi pretext ca să îngheţe investiţile imobiliare.Având probleme majore în ţările de origine, majoritatea fondurilorde investiţii sau a persoanelor private au fost mult mai preocupatede a găsi soluţii pentru active mai importante din alte ţări.Deprecierea valorii portofoliului de proprietăţi a fost consistentăşi evident că pofta de noi achiziţii a dispărut. Extrem de puţineletranzacţii de investiţii încheiate în ultimii 2 ani sunt oconsecinţă a situaţiei economice globale.

Imobiliarele îşi continuă existenţa şi reprezintă un motorimportant al economiei în orice ţară. Odată cu ieşirea dinrecesiune, acest domeniu de activitate îşi poate schimba imagineaşi trendul. Dacă se vor evita greşelile trecutului, pretextul de anu investi în imobiliare se va transforma în timp în motivaţiepentru noi investiţii.

Dragoş Dragoteanu este general manager al Euroest Investşi Certified International Property Specialist

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO