Opinii

Opinie Dumitru Beze: Bursa a picat bacul odată cu nereuşita listării Petrom

Opinie Dumitru Beze: Bursa a picat bacul odată cu nereuşita listării Petrom

Foto Victor Ciupuligă

Autor: Dumitru Beze

25.07.2011, 00:00 420

Ratarea vânzării pachetului de la Petrom, unde personal mi-aş fidorit să se obţină patru miliarde de euro şi nu două, aşa cum s-ascris într-un ziar, reflectă corect situaţia şi mentalitatea carene reprezintă, de la clasa politică până la persoanele private.

Majoritatea românilor îşi doresc să devină milionariîmprumutând bani de la bancă şi cumpărând terenuri care niciodatăînsă nu vor mai creşte de peste trei ori, măcar cât ajung dobânzilesă se facă pe termen mediu şi lung.

De vină sunt ruşii, situaţia din Grecia, oricine numai noi nu.Doar e recunoscut internaţional că suntem drăguţi şi ospitalieri(nu la mare totuşi, dar să nu deschidem prea multe polemici).

Cred că motto-ul naţional covârşitor acceptat pentru români este"Ne vom descurca noi, lasă că merge şi aşa".

Neagu Djuvara, celebrul nostru istoric cita în cartea despreŢările Române la începul epocii moderne: "Nicio descriere nu sepoate apropia de adevăr când este vorba să-i înfăţişeze peslujbaşii din Ţara românească. Nemăsurata lor imoralitate,ticăloşia - acesta e cuvântul potrivit - îndurerează şi umpleomenirea de silă." (Luis Alexandre Andrault Langeron)

Revenind în prezent, bursa de valori se apropie de vârstamajoratului. După ce s-a dovedit că nu au năvălit hoardele deinvestitori străini la Fondul Proprietatea (cum ar putea cândstatul îşi donează profitul companiilor din portofoliu bugetului destat sau le obligă să sponsorizeze gale de box pentru beneficiaripolitici, iar Dl Koniesczy, managerul FP, s-a adaptat deja laRomânia şi nu a avut nicio reacţie), oferta publică de a vindeaproape 10% din cea mai reprezentativă companie românească era caun fel de bacalaureat, după pachetul suplimentar la Trangaz şilistarea Romgaz putând să părăsească ruşinosul grup "FrontierMarkets" şi să intre în rândul pieţelor bursiere emergente.

Deci prima listare, impusă în acordul cu FMI, care ne-aîmprumutat recent peste 20 de miliarde de euro doar "pentru a aveao centură de siguranţă", avea o importanţă capitală.

Să nu ne imaginăm că FMI ne cere să listăm Transelectrica(probabil singura companie monopol din lume care nu face profit),Romgaz (cea cu donaţia la stat), Hidroelectrica (care este infinitmai puţin profitabilă nu numai faţă de companiile similare dinEuropa Centrală şi de Est, dar chiar şi faţă de cele din Rusia carese dovedesc a avea mai puţini băieţi deştepţi), NuclearElectricaş.a.m.d. pentru că nu ştie cât de căpuşate politic sunt acestefirme, cred sincer că până şi achiziţia de pixuri în acestecompanii se face la preţuri mult peste preţul de piaţă.

Am acceptat să ne finanţăm, dacă nu vrem să avem soarta Grecieicurând, trebuie să căpuşăm mai puţin sau să restituim FMI banii pecare i-am cheltuit iraţional.

Aşadar, sub asemenea presiune, ministrul român de resort declaramarţi: Sunt sigur că preţul pentru oferta PETROM este foarte bun şivom avea subscriere de sută la sută. Cu o realitate venită vineripe care bârfele o indică la sub 20 la sută primul-ministru declarasenin: România nu e disperată să vândă.

Ajuns la sfârşit de mandat, ca orice om politic din România,abia acum învaţă termeni pe care îi repetă obsesiv: investmentgrade, investment grade, investemnt grade.

Îi repet şi eu dumnealui ce spun pieţele financiare: Standard& PoorÕs contează, nu Fitch. Iar S&P ne spune clar căeventual ne ia în calcul, eventual, după alegerile din 2012eventual, riscul politic e prea mare.

În 2008, când toată planeta ştia că va fi criză mondială,preşedintele ţării spunea, nu mai presupunem de care guvernatorsfătuit, că România nu va fi afectată şi declara, textual: "Eu n-amconstatat că în România sunt 22 milioane de jucători la Bursă. Afost un scandal generat exact de cei cu bani. Românii, în general,au alte probleme decât jocul la bursă sau investiţiile bursiere"dovedind o totală incompetenţă (şi) în această materie.

Dacă România ar avea acele probleme ar fi măcar precum Polonia,ţara cu milioane de investitori la bursă şi care a avut continuucreştere economică în ultimii zece ani.

Petrom este compania numărul 1 din România, şi una dintre celemai profitabile, cu toate că, fiind deţinută de o companie deţinutade OMV nu putem şti exact dacă nu ar putea face mai mult aici şimai puţin în Austria. Oricum infinit mai mult decât făcea atuncicând era controlată de stat.

În orice caz însă, nici Petrom nu s-a descotorosit complet deobieceiurile vechi: respectul faţă de acţionari este în continuarenul. Chiar în această primăvară a făcut oferta de cumpărare faţă deinvestitori şi după ce a amânat peste şase luni întocmirearaportului de evaluare atunci când a făcut-o nu a dorit să publiceraportul întocmit părtinitor de celebra firmă de consultanţăPriceWaterhouseCoopers (nu numai domnul Konieczny se adapteazărepede la realităţile romăneşti, ci şi reputatele firmeleinternaţionale, cum altfel?).

Aşadar, după ratarea plasării acestui pachet este evident căbursa nu va trece BAC-ul. Merge şi aşa, ne descurcăm noi. Românianu mai atrage nici un investitor străin important de ceva vremedeja şi sigur nu o va mai face curând dacă nici la prima companie aţării nu am reuşit. Dar nu e problemă, vom păcăli noi pe cineva înviitor, doar nu suntem disperaţi, nu?

P.S. Evident că Bursa de Valori Bucureşti are propriile problemeinterne care sunt cunoscute de cei care au acţiuni pe piaţă decapital din România, însă fiind societate privată putem sărespectăm decizia acţionarilor care susţin aceeaşi echipăincompetentă de mulţi ani. Poate că falimentul majorităţiisocietăţilor de brokeraj va fi lecţia de economie pe care o vomînvăţa pentru a dezvolta o bursă mai târziu. Eu sunt sigur acum căvor urma câţiva ani de epocă de piatră la bursă.

Dumitru Beze este preşedintele Asociaţiei Investitorilorde pe Piaţa de Capital

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO