Anul 2024 a fost unul dintre cei mai activi din ultima perioadă pentru autoritatea de concurenţă, într-un context cu provocări economice şi politice semnificative. Cu un număr record de tranzacţii autorizate, investigaţii finalizate şi sancţiuni aplicate, după cum reiese din raportul anual publicat recent, instituţia şi-a consolidat rolul de supraveghere şi control pe piaţă.
Raportul evidenţiază activitatea instituţiei, în special în privinţa analizării concentrărilor economice, a proiectelor de investiţii străine, dar şi a investigaţiilor şi amenzilor aplicate.
Tranzacţiile de fuziuni şi achiziţii şi investiţiile străine
Consiliul Concurenţei a avut un an de activitate intensă, analizând un volum record de tranzacţii. Este vorba, în primul rând, de 104 concentrări economice – cel mai mare număr din ultimii 21 de ani, cu o creştere de aproximativ 40% faţă de perioada anterioară, şi, în al doilea rând, de 471 de investiţii analizate din perspectiva securităţii naţionale (la finalul anului, încă 129 de cazuri erau în derulare). Prin raportare la perioada anterioară similară, vorbim de o creştere de patru ori a investiţiilor autorizate, ceea ce era de aşteptat, având în vedere includerea investitorilor din Uniunea Europeană sub incidenţa legislaţiei în domeniu.
În contextul intensificării acţiunilor în domeniul autorizării investiţiilor din perspectiva securităţii naţionale, în cursul lunii ianuarie, Consiliul Concurenţei a lansat în dezbatere publică Instrucţiunile pentru aplicarea art.3 alin. (5) OUG 46/2022, privind stabilirea cadrului pentru examinarea investiţiilor străine directe în Uniunea Europeană, cu scopul de a oferi o mai mare predictibilitate investitorilor atunci când analizează tranzacţiile care necesită aprobare prealabilă, în special cu privire la modalitatea de calcul a valorii investiţiei.
Investigaţii şi sancţiuni aplicate
Din raportul Consiliului Concurenţei mai rezultă şi faptul că supravegherea pieţei a devenit mai strictă, având în vedere numărul semnificativ de investigaţii şi sancţiuni aplicate companiilor care au încălcat regulile concurenţei. Astfel, în 2024 au fost aplicate amenzi în valoare de aproape 370 de milioane de lei, cea mai mare parte fiind pentru practici de tip cartel. În plus, au fost deschise 14 noi investigaţii, vizând domenii variate: energie, IT , articole sportive, servicii medicale dentare. De asemenea, au avut loc 11 inspecţii inopinate, inclusiv la o companie din Olanda. Totodată, este de reţinut faptul că autoritatea a înregistrată o rată de succes în instanţă de 94%, confirmând soliditatea sancţiunilor impuse.
Recomandări pentru mediul de afaceri
Investigaţiile afectează, cu siguranţă, în primul rând companiile vizate. Însă, dincolo de impactul imediat asupra acestora, aceste acţiuni constituie un barometru cu privire la interesul autorităţii de concurenţă faţă de anumite industrii sau practici comerciale uzitate nu doar de către companiile investigate, ci şi de o gamă mult mai largă de jucători pe piaţă. În acest context, monitorizarea investigaţiilor în curs şi mai ales identificarea cât mai precisă a practicilor investigate şi/sau sancţionate de autoritatea de concurenţă prezintă un beneficiu major, acela al identificării de potenţiale riscuri de concurenţă în cadrul propriilor companii, ceea ce permite implementarea unor acţiuni imediate de remediere pentru viitor. De exemplu, investigaţia privind serviciile medicale dentare, unde focusul Consiliului Concurenţei este pe clauzele de nesolicitare (“no poach”) referitoare la salariaţi şi pe înţelegeri privind nivelul salariilor practicate. Un alt exemplu este investigaţia din sectorul IT, unde Consiliul Concurenţei analizează în ce măsură un furnizor poate influenţa chiar şi indirect soarta unei licitaţii prin preţurile oferite companiilor care participă la licitaţiile respective.
De asemenea, în contextul extinderii regimului de analiză a investiţiilor străine şi la investiţiile din UE (inclusiv cele româneşti), investitorii trebuie să realizeze o analiză a tranzacţiilor de fuziuni şi achiziţii (M&A) şi a investiţiilor efectuate pentru a determina în ce măsură este necesară obţinerea autorizării în temeiul reglementărilor privind securitatea naţională. Având în vedere numărul record de tranzacţii analizate şi creşterea exponenţială a cererilor de autorizare, este evident impactul major pe care extinderea regimului de aplicare a OUG 46/2022 l-a avut asupra mediului de afaceri.
Nu în ultimul rând, este necesară implementarea unor programe de conformare pentru a identifica din timp potenţialele zone de expunere. Având în vedere rata ridicată de confirmare a deciziilor Consiliului Concurenţei în instanţă, companiile trebuie să fie proactive în evaluarea riscurilor de concurenţă şi să adopte măsuri adecvate pentru a evita investigaţiile şi sancţiunile.