Opinii

Opinie Iulian Anghel: De ce sunt unii mai speciali decât alţii la pensie

Autor: Iulian Anghel

23.01.2011, 23:55 58

"Erga omnes!" "Pentru toţi!" "Pentru toată lumea!", aşa sunăîntr-o traducere aproximativă principiul comun în lumea latină"erga omnes", cel care a fost folosit de Înalta Curte de Casaţie şiJustiţie (ÎCCJ) când, săptămâna trecută, a decis că pensiilemilitarilor nu pot fi recalculate.

Când Guvernul, bun-rău, cum o fi, a vrut să aducă lucrurile peun făgaş normal în urmă cu peste un an, în privinţa premiilor,Justiţia română i-a sărit în cap. Curtea Constituţională a decis căpensiile magistraţilor nu pot fi recalculate şi nici salariile lormicşorate. Justiţia română a decis în folos propriu să-şi deasingură noi sporuri la salarii, deşi sporurile în urma uneiînţelegeri administrative le fusese adăugate la salarii.

Curtea Constituţională a decis în vara trecută că pensiile nupot fi tăiate, dar nu că le-ar fi fost milă de pensionarii săraci,ci le-a fost jale de pensiile lor care trec şi de 10.000 de lei.Floarea magistraturii.

Televiziunile de ştiri plâng de zile întregi pe umeriipensionarilor din armată şi din serviciile secrete, dintre careunii au lucrat în fosta Securitate. Sunt acolo oameni care au ieşitla pensie la 39-40 de ani cu pensii de mii de lei. Şi plăţicompensatorii de zeci de mii de lei. La 39 de ani încă este loc săo iei de la capăt. Dar mulţi dintre ei nu au făcut-o. Aşa au fostvremurile, nu poţi să-i trimiţi în Iad pentru asta.

În România sunt 5,5 milioane de pensionari. Dintre ei în jur de200.000 au pensii "speciale". Pensia medie a fost în ianuarie 686de lei. Pensia medie a unui pensionar cu o pensie specială sare de2.000 de lei, adică de trei ori mai mult decât o pensie normală. ÎnRomânia se plătesc, anual, pensii de 10 mld. euro, la un ProdusIntern Brut de aproximativ 120 mld. euro. În România 3,6% dintrepensiile speciale înghit 10% din bugetul de pensii care, înproporţie de aproape 20%, este finanţat din bugetul de stat (dinTVA, impozit pe venit, accize etc.), restul venind dincontribuţiile celor care muncesc activ şi cărora li se reţine lunar9,5% din salariul brut. Iar, statistic, aproape 80% din pensiilespeciale sunt ale militarilor şi foştilor poliţişti.

Când pensiile au fost masiv majorate în anii trecuţi, dinconsiderente pe care le-am discutat de zeci de ori, Justiţia nu asărit în apărarea contribuabilului, cel care finanţează, până laurmă, pensiile - păstrând, fără discuţie, intactă consideraţiapentru cei care au muncit zeci de ani şi au contribuit, larându-le, la pensiile altora. Dar o face acum când este vorbadespre pensiile speciale.

De unde a răsărit acest spectacol?

ZF a încercat vreme de doi ani să afle care este numărulpensionarilor din Armată, Ministerul de Interne şi serviciilesecrete. Şi care sunt pensiile care sunt plătite în aceste domenii.Nu a aflat, oficial, decât odată cu bugetul de stat din 2011,primul care plăteşte pensiile speciale din bugetul asigurărilor şinu prin intermediul ministerelor de resort. Televiziunile oferă unspectacol nou: maiori şi colonei cu pensii de 9.000 de lei careplâng că li se reduce pensia şi cer ca onoarea să le fiereparată.

Adrian Năstase a fost, probabil, unul dintre cei mai traşi deurechi premieri ai României. A fost obligat, sub presiunea UE, sălase justiţiei o cât mai mare libertate. Fără discuţie, într-o ţarăcare se vrea normală trebuie să fie o instituţie care cenzureazăactele Executivului. Dar, îndeobşte, acesta trebuie să fieParlamentul. Cum s-a ajuns însă ca Justiţia să-şi dea dreptul deveto pe aproape toate actele administrative ale Guvernului? Când seva termina această poveste? Profesorul de drept constituţional IoanStanomir a rezumat, într-o discuţie pe care am avut-o cu câtevasăptămâni în urmă: "Se va termina, probabil, când Guvernul nu vamai avea niciun ban. Atunci nu mai ai ce să ceri".

Săptămâna trecută, ÎCCJ a scris negru pe alb: hotărârea deguvern de recalculare a pensiilor nu este validă. Poţi interpreta,cum face Guvernul, că pensiile se pot recalcula în continuare, datfiind că hotărârea şi nu legea în sine a fost anulată. Interesanteste însă că justiţia susţine: "Erga omnes". "Pentru toţi".

Doar că în lumea latină, ca şi în cea elină, "toţi" nu aveaacelaşi înţeles ca acum. Ştim care era ierarhia legilor în lumealatină. Dar mai era ceva ce se chema "somnul legii". Când unpotentat al zilei voia să facă o şmecherie, dacă era destul deputernic, anula legea care nu-i convenea pentru un an. La noilegile nu sunt suspendate. Se adaugă la ele. Cu acelaşi efect. Ergaomnes.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO