Opinii

Opinie Iulian Anghel, ZF: Cum a ajuns "SRI-istul" Ivăşchescu şef peste Ministerul Muncii

Opinie Iulian Anghel, ZF: Cum a ajuns "SRI-istul" Ivăşchescu şef peste Ministerul Muncii

Autor: Iulian Anghel

20.04.2011, 15:34 177

Când te uiţi peste cv-urile lor te apucă groaza. De undeDumnezeu au apărut? Ioan Botiş este inginer cu specializare înindustrie. Dar avea un "alibi" când a fost pus ministru: conduseseAgenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) BistriţaNăsăud, înainte de a deveni deputat (membru în Comisia de muncă),în urmă cu doi ani şi ministru în urmă cu opt luni. Funcţia de şefal AJOFM a ocupat-o în urma aranjamentelor de partid pentru căCV-ul său nu arăta atunci că ar fi avut calificare sau experienţăpentru o astfel de poziţie.

Dar Ivăşchescu ăsta de unde a apărut? Boc l-a numit interimar laMinisterul Muncii pe secretarul de stat Nicolae Ivăşchescu (foto).Acesta a venit în Ministerul Muncii în mai 2010 din poziţia dedirector al unei firme de construcţii. Nimic în CV-ul lui nu aratăcă ar avea experienţă în legislaţia muncii, în relaţiile de muncăsau în dialogul cu partenerii sociali. Ivăşchescu care are 44 deani a terminat o primă facultatea la 34 de ani - o facultateparticulară, Biottera. La 38 de ani a terminat o altă facultate încadrul Universităţii Naţionale de Apărare (care funcţionează pelângă MApN), la 39 a făcut o specializare la un colegiu de pe lângăSRI, iar la 41 a obţinut un doctorat în ştiinţe militare. În totacest timp a lucrat în sistemul privat la diferite firme. De undepână unde a ajuns direct în conducerea Ministerului Muncii - unuldintre cele mai dificile portofolii din Guvern?

Secretarul general al PDL, Vasile Blaga, susţine că partidul arecadre pentru patru guverne, nu unul: "PDL e un partid cu aproape400.000 de oameni care este în stare să pună patru guverne, nu unministru la Muncă". Atunci ce caută un om cu pregătire militară laMinisterul Muncii? Este deajuns experienţa în partid (deh, partidcu 400.000 de membri!) pentru a ocupa orice poziţie înadministraţie?

Scandalul de la Vămi a scos la iveală - dacă mai era ceva descos - că pentru poziţiile, chiar şi pentru cele minore înadministraţie, îţi trebuie recomandare de partid. Politizareaadministraţiei a fost făcută de Emil Boc în forţă, în 2009, culargul concurs al PSD, pe când cele două formaţiuni guvernauîmpreună. Atunci au fost înlocuiţi oamenii vechi de partid cuoameni noi de partid. Aşa au apărut de-alde Ivăşchescu prinministere şi agenţii guvernamentale. În timpul mandatului său desecretar de stat, legislaţia muncii a fost modificată din temelii.Pot crede că Ivăşchescu a lucrat la ea? Poate. Dar ce garanţie amatunci că ce s-a făcut este un lucru bun atâta vreme cât el abiaînvăţă "abecedarul"?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO