Opinii

Opinie Iulian Anghel, ZF: Retorică pentru angajaţi, salariu de şef de multinaţională

Autor: Iulian Anghel

17.02.2011, 23:50 49

Săptămâna viitoare senatorii ar urma să decidă dacă averileliderilor de sindicat rămân la vedere sau vor fi "ascunse". Oiniţiativă legislativă avansată de mai mulţi parlamentari, întrecare doi parlementari-sindicalişti - Matei Brătianu şi DumitruChiriţă - ar urma să-i elimine pe liderii de sindicat din categoriacelor care trebuie să-şi depună declaraţiile de avere.

De ce?

Declaraţiile de avere ale liderilor de sindicat te lasă fărăreplică. Un lider de sindicat câştiga în România, doar din veniturisalariale, mii de euro pe lună. Marius Petcu, liderul Sanitas şi alCNSLR Frăţia are, doar din venituri salariale, 7.000 de euro pelună. În aceeaşi vreme, sindicaliştii din Sanitas pe care îireprezintă au salarii uneori mai mici decât media pe economie.Salariul lui Dumitru Costin de la BNS este 5.000 de euro pe lună.Ce fac ei pentru aceşti bani? Protestează la adresa companiiloracuzându-le că îşi sufocă angajaţii cu salarile mici pe care ledau. Dar au salarii comparabile cu şefii multinaţionalelor. Salariipe care şi le fixează într-un cerc restâns. Au case comode şimaşini scumpe. Cum se împacă acest lucru cu mult invocata apărare acelor săraci? Cum să îi crezi când îi auzi strigând că în Româniase moare de foame?

Sindicaliştii de rând, cei care dau lunar câte 1% din câştigpentru bunăstarea liderilor lor, nu trebuie să ştie cât câştigăei?

De ce ar fi privată activitatea unui lider de sindicat (motivinvocat pentru a nu se mai publica declaraţiile lor de avere) cu7.000 de euro pe lună, care reprezintă zeci de mii de oameni cusalariul mediu pe economie? Şi de ce sindicalistul de rând ar fiprivat de dreptul de a şti cât câştigă Petcu, Costin, Hosu sauMarica?

De fapt, liderii de sindicat repetă reţeta care a avut până acumsucces în România. Când cineva îi calcă pe picior, ţipă că li sesparge capul, iar democraţia este în pericol.

Cei mai vehemenţi protestatari de anul trecut când s-a pusproblema restructurărilor salariale în sectorul public au fost ceidin Ministerul de Interne, unde salariul unui simplu şofer ajungeaşi la 4.000 de lei pe lună, şi din Ministerul de Finanţe, undesalariu dublat de stimulente al unei femei de serviciu ajungea şila 2.000 de lei. În România cei mai vocali sunt acei "speciali".Magistraţii au blocat recalcularea propriilor lor pensii care suntşi de 10.000 de lei pe lună. Membrii Curţii Constituţionale audeclarat neconstituţională reducerea pensiilor cu gândul lapropriile lor pensii, de mii de lei. Parlamentarii au fost, învară, foarte aproape de a îngropa de tot legea care îi obligă să-şideclare averile şi interesele, invocând nevoia de intimitate afamiliilor lor.

Acum liderii de sindicat jubilează, sperând că averile şicâştigurile salariale vor intra din nou la secret. Pentru că estecam peste mână să strigi "Jos Guvernul", când oamenii ştiu căsalariul tău este de 4-5 ori mai mare decât alprimului-ministru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO