Opinii

Opinie Marc Damian, student la Facultatea de Medicină: Volkswagen, te aşteptăm în România

Opinie Marc Damian, student la Facultatea de Medicină:...
21.10.2019, 08:48 1137

Am un prieten foarte bun care spune ca de fiecare data cand aude ca se inchide o fabrica in Romania simte ca moare un pic. Acum, de cand a auzit ca exista o sansa, destul de mica, ca Volkswagen sa vina in Romania si sa deschida un sit de productie, este foarte exaltat.

Imi spune ca va lua flota lui de firma direct de pe portile fabricii, la propriu.

Volkswagen, o sa ti se spuna ca Romania nu are autostrazi si ca are deficit de forta de munca. Intr-un fel este adevarat, pentru 2019, dar fa urmatorul calcul practic. Din momentul in care decizi sa construiesti fabrica si pana o dai in folosinta, trec 3-4 ani (apropos, ti-am spus ca primesti si ajutor de stat, vreo 50% din valoarea investitiei?).

In acestia 3-4 ani, se pot construi 300-400 km de autostrada, Romania are 20 miliarde Euro bugetate fonduri pentru infrastructura. Spune tu in ce directie vrei sa fie construita autostrada, si acolo va merge. Autostrazile din prezent se constuiesc in directii pentru care au avut un cuvant de spus si Renault si Ford, asa ca prezinta-ti si tu solicitarile

In 3-4 ani, se vor forma in invatamantul dual 2-3 mii de muncitori calificati care vor fi specialisti in automotive. Ei vor putea fi angajati si la tine in fabrica, apoi vei putea avea propriile scoli profesionale in care sa-ti califici personalul de care ai nevoie. Si poate aduci cu tine inapoi si romanii care lucreaza la fabricile tale din Europa, o sa fie feriticiti sa revina si sa lucreze tot pentru VolksWagen.

Si nu in ultimul rand, si tu stii asta, in Romania exista fabricile cam tuturor producatorilor de piese componente, asa ca vor scadea costurile si timpii de productie.

Astfel incat, Volkswagen, cred ca nu ai motive sa ocolesti Romania (apropos, ti-am spus ca 10% din romani – inclusiv Presedintele tarii - vorbesc nemteste, si ca procentul este in crestere?). Nu stiu ce argumente in plus vor aduce guvernantii tarii mele, dar considera asta ca fiind invitatia soferilor de Volkswagen din Romania, si suntem multi.

Te asteptam.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO