Opinii

Opinie Mircea Geoană: Impasul referendumului: Blessing in Disguise? Anul sabatic al modificării Constituţiei

Foto Cristina Nichituş

Autor: Mircea Geoana

30.06.2013, 20:44 490

Se tot discută zilele acestea despre cine câştigă şi cine pierde din decizia CCR? Băsescu şi Ponta versus Antonescu şi Dragnea? Ce va decide USL după întoarcerea premierului din turneul de pe Noul Drum al Mătăsii? Toate aceste întrebări sunt legitime în contextul jocului politic, dar nu sunt esenţiale pentru viaţa românilor. Adevărata întrebare este legată de ce ar putea mobiliza populaţia să iasă la vot pentru modificare Constituţiei, indiferent de pragul electoral. Ce aşteptări au românii de la o nouă Constituţie? Cu ce le-ar schimba viaţa în bine? Reducerea sau păstrarea prerogativelor preşedintelui par să fie o tema mai importantă în actuala dezbatere publică decât destinul a milioane de români.

Raţional şi practic, nu există o altă soluţie decât amânarea referendumului pentru anul viitor, la un moment potrivit. Chiar şi cu trei zile de referendum, modul în care s-au aşezat jucătorii politici şi relativa lipsă de interes a opiniei publice pentru o dezbatere care seamănă mai mult cu împărţirea puterii între politicieni decât cu o grijă autentică pentru garantarea unor drepturi sociale şi economice fundamentale şi o mai bună funcţionare a instituţiilor statului în interesul cetăţeanului, fac extrem de riscant un referendum cu pragul de validare de 50%. Chiar şi la 30% prag de validare (ar trebui sa participe 5,5 milioane de români, în condiţiile în care USL a mobilizat la alegerile din 2012 4,3 de alegători) referendumul comportă un înalt grad de risc. Cu Biserica şi minorităţile de tot felul nemulţumite, cu rivalităţile şi rezistenţele din teritoriu faţă de regionalizare, cu referendumul iniţiat de preşedinte şi plasat înainte de cel constituţional, cu dificultăţi economice şi sociale semnificative, cu alegerile europene care vor vedea PSD şi PNL, dar şi PDL şi Mişcarea Populară candidând pe liste separate, cu alegerile prezidenţiale bătând  la uşă - iată tot atâtea motive care pot conduce la boicot şi absenteism semnificativ. Din păcate, şi acest mare proiect privind modificarea Constituţiei pare să fi dezbinat poporul român, în loc să-l unească.

Ce e de făcut? USL a prezentat modificarea Constituţiei şi regionalizarea drept marele său proiect politic şi, într-un fel, liantul său intern în condiţiile în care adversarul pentru înlăturarea căruia şi-au unit forţele - regimul Băsescu – îşi pierde treptat din relevanţă. Anul sabatic pe care CCR îl impune creează o dificultate strategică, care, dacă nu va fi tratată atent şi rapid, poate conduce la efecte politice necontrolate şi chiar la centrifugarea actualei majorităţi. Întârzierea găsirii unui răspuns cu privire la reluarea creşterii economice şi a reducerii şomajului reprezintă un risc uriaş pentru democraţiile şi societăţile europene. Vântul extremist şi populist umflă pânzele aventurierilor politici în tot mai multe state europene. Riscul unui Parlament European disfuncţional după alegerile europene din 2014 este real. Din nefericire, această criză de identitate şi adaptare a proiectului european găseşte Uniunea Europeană profund divizată între Nord şi Sud, între vechii şi mai recenţii membri, între Zona Euro şi non-euro, între campionii continuării accelerate a integrării politice şi economice şi cei ai Europei "à la carte". Iar România pare să fie absorbită de jocul său româno-român, într-un moment de importante riscuri socio-economice, politice şi strategice. Eşecul proiectului Nabucco arată cât de fluidă este realitatea strategică şi geo-economică şi că proverbul "frate, frate, dar brânza e pe bani" pare să funcţioneze şi la Est şi Vest.

Am spus-o şi o repet. Nu avem luxul să aşteptăm clarificările pe care alegerea viitorului preşedinte sperăm să ni le aducă.  Adevăratul proiect pentru PSD şi partenerii noştri, care justifică alianţa dintre stânga şi dreapta şi se bucură de încrederea uriaşă a românilor pusă în USL, este cel al unui mare proiect pentru viaţa şi bunăstarea românilor, al unei Românii moderne, prospere şi dezvoltate, cu o economie puternică, cu o societate solidară, încrezătoare în destinul naţional şi cu o reputaţie şi influenţă externe pe măsura potenţialului acestei naţiuni. O Românie în care capitalismul pe burta goală, sărăcia, corupţia şi proasta guvernare, legenda Meşterului Manole şi vorba "ce ţară minunată, păcat că e locuită", fac loc economiei sociale de piaţă, armoniei în relaţiile sociale şi al unei ţări în care tinerii aleg să trăiască. Constituţia şi regionalizarea sunt doar consecinţa şi infrastructura instituţionala a acestei adevărate refondări naţionale. La aproape 25 de ani de la căderea comunismului, la aproape 100 de ani de la Marea Unire, când întreaga Europă îşi face planuri pentru ce va urma după 2020 încolo, o nouă Constituţie şi o nouă organizare a ţării sunt doar o componentă, şi nu un substitut  pentru acest Proiect Naţional, în care şi aderarea la Euro sau la OECD, Schengen şi eliminarea MCV, independenţa energetică şi alimentară, inversarea declinului demografic, educaţia, sănătatea, solidaritatea între generaţii, fondurile suverane şi de infrastructură sunt piloni esenţiali şi obligatorii ai Noii Românii.

În loc de lamentări şi de acuze la adresa coabitării sau a influenţei politice reziduale de la Curtea Constituţională, Parchete şi servicii, sau de scenarii la "televiziunea celuilalt", cel mai util politic, înţelept strategic şi măsura adevăratei utilităţi a acestei imense majorităţi este revenirea la problemele ţării şi ale oamenilor. Astfel, decizia Curţii ar putea deveni nu un levier băgat între spiţele de la căruţa USL, ci un adevărat "blessing in disguise". Cum ar spune inegalabilul Bill Clinton: It's still the economy, stupid! Este vorba despre bunăstarea românilor, nu despre jocuri politice de care oamenii s-au săturat pentru că aduc doar sărăcie în locul bunăstării.

Mircea Geoană este senator PSD, fost ministru de externe

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO