Opinii

Opinie Mircea Sarbu, Business Magazin: De la teleautograph la fax şi pen computing

Opinie Mircea Sarbu, Business Magazin: De la teleautograph la fax şi pen computing

Autor: Mircea Sarbu

31.03.2011, 13:58 61

In 1887, americanul Elisha Gray a inventat un dispozitiv caretrimitea prin telegraf scrisul de mana. L-a numit "teleautograph"si mai tarziu s-a dovedit ca era stramosul faxului si al unuidomeniu numit astazi "pen computing".

Imi petrec aproape toata ziua in fata computerului si obiectelepe care le ating cel mai des sunt mausul si claviatura. Scriu mult,cel mai adesea programe, din cand in cand cate un articol. Aproapeca mi-am pierdut deprinderea scrisului de mana, dar am mereu un pixla indemana. De obicei il folosesc cand vorbesc la telefon: notezla intamplare intr-o agenda nume, numere de telefon, date, adrese(sau desenez o schema cand o adresa este de genul "a doua ladreapta de la semafor spre Brasov") si cateva cuvinte cheie cum arfi "instalator" sau "RCA". In astfel de situatii, claviatura simausul nu sunt de nici un folos. Daca e ceva cat de cat important,transcriu notele intr-un program numit EverNote, dar scrisul demana este de neinlocuit. La fel se intampla la cate-o discutie sausedinta si este oarecum frustrant ca nu pot sa notez direct pecomputer, pentru ca acolo ajung in cele din urma toate acestenotite.

Exista oare solutii pentru acest mic inconvenient? Pe vremuri amfolosit un Palm Pilot, care-mi permitea sa scriu de mana catevanote cu un creion special si totul era transpus imediat in formattext. Era util in diverse situatii, dar nu in toate: se putea scriedoar intr-o zona, iar semnele pe care le recunostea erau uneoribizare, deoarece trebuia trasate dintr-o singura linie. Despreevolutia tehniciide la scrisul de mana la pen computing cititi intr-un editorial allui Mircea Sarbu pe www.businessmagazin.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO