Opinii

Opinie Mircea Sârbu: Eu cred că Siri va face revoluţie. Este echivalentul mouse-ului şi a ecranului tactil

Opinie Mircea Sârbu: Eu cred că Siri va face revoluţie. Este echivalentul mouse-ului şi a ecranului tactil

Autor: Mircea Sarbu

14.11.2011, 13:50 1595

O cerere precum "Rezervă-mi, te rog, o masă la un restaurant din apropiere" este de regulă adresată asistentului sau secretarei, dar de acum poate fi adresată şi "asistentului virtual" numit Siri. Deocamdată doar de posesorii noului iPhone 4S, însă este doar primul pas al inteligenţei artificiale în zona de consum.

Ştiu că subiectul Apple enervează pe foarte mulţi. Da, e adevărat, este o corporaţie care face profituri uriaşe.

Într-adevăr, foarte puţine tehnologii au fost inventate de companie şi foarte multe (cele mai multe) au fost cumpărate.

Sigur că Apple şi-a creat întotdeauna propriul univers, îşi ţine clienţii captivi şi atentează la universalitatea internetului. Nu în ultimul rând, se ştie că nu este nici pe departe adepta deschiderii.

Se mai pot adăuga multe păcate, dar şi o calitate importantă: a avut întotdeauna curajul să-şi asume riscul de a lansa şi de a populariza noile tehnologii.

Mă feresc să le amintesc din nou, ca să nu fiu considerat un apologet sau fanboy.

Cât despre Steve Jobs, mă voi limita să-l citez pe Michael Humphrey, care într-un recent articol din Forbes l-a descris astfel: "Rolul lui Jobs a fost de translator. Abilitatea sa de a înţelege schimbările pe care tehnologia le face posibile, de a ambala această tehnologie în moduri care să atragă o audienţă mai largă şi, da, să vândă această nouă viziune nu a fost importantă pentru progres. A fost esenţială". Citiţi despre Siri şi Apple în editorialul lui Mircea Sârbu pe www.businessmagazin.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO