Opinii

Opinie Mircea Sarbu: Presa pe tablete

Opinie Mircea Sarbu: Presa pe tablete

Autor: Mircea Sarbu

16.02.2011, 12:21 41

Dupa ce vreme de aproape 20 de ani presa scrisa si-a vazutaudienta erodata de impunerea web-ului, aparitia tabletelor a fostprivita ca o uriasa sansa de relansare, de care s-au agatat cudisperare numeroase ziare si reviste.

Sa recapitulam putin. In octombrie 2001, Apple a lansat unplayer pentru muzica digitala numit iPod. In aprilie 2003 a lansatun magazin online numit iTunes Store, care a inceput sa vandamuzica posesorilor de iPod prin intermediul programului iTunes,care rula doar pe gama Mac. Astfel se naste un asa-numit"ecosistem" controlat de Apple. Apoi iPod-ul a devenit capabil saafiseze si poze digitale (2005), iar in octombrie 2005 apare primuliPod care poate prezenta video digital.

Tot cam de-atunci iTunes Store incepe se vanda seriale si filme,iar programul iTunes este portat si pe Windows, ceea ce marestenumarul clientilor, dar pastreaza intregul control in mana celor dela Apple, care devin cei mai mari distribuitori de muzica online.Aceasta strategie a schimbat semnificativ industria muzicala.Inianuarie 2007 este lansat iPhone, urmat dupa cateva luni de iPodTouch, iar Apple le echipeaza cu sistemul de operare iOS (derivatdin MacOS X). Ecosistemul creste, iar iTunes Store incepe sa vandasi aplicatii pentru iOS. Este publicat un sistem de dezvoltare sibaza de aplicatii creste enorm, Apple rezervandu-si rolul dedistribuitor si incasand 30% din vanzarile aplicatiilor de laterti.

Dupa cum toata lumea stie, in ianuarie 2010 a fost lansat iPad.Fiind echipata tot cu iOS, tableta a beneficiat din prima clipa demiile de aplicatii pentru iPhone si iPod Touch. Carcotasii l-auconfundat cu un soi de laptop fara tastatura si au scapat dinvedere faptul ca iPad este un "game changer" poate chiar maiimportant decat iPhone. Poate ca afirmatia va pare hazardata, insama bazez pe faptul ca iPad influenteaza mai multe industrii decatiPhone. De pilda, industria jocurilor, industria filmului (impreunacu televiziunea) si industria cartii. Desigur, jocuri, filme,seriale si carti sunt suportate si de iPhone..., dar nu se comparacu experienta de pe iPad. Citiţi mai mult despre presape tablete pe www.businessmagazin.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO