Opinii

Opinie Raluca Bâldea şi Vladislav Dabija, Deloitte România: În ce condiţii beneficiază un importator de taxe vamale preferenţiale sau zero?

Raluca Bâldea, Director Taxe Indirecte, şi Vladislav Dabija, Manager Taxe Indirecte

Raluca Bâldea, Director Taxe Indirecte, şi Vladislav Dabija, Manager Taxe Indirecte

Autor: Roxana Rosu

17.02.2020, 10:29 172

Companiile din Uniunea Europeană, inclusiv România, vor putea aplica un regim tarifar preferenţial în comerţul bilateral cu încă cinci ţări în viitorul apropiat. În prezent, UE are încheiate acorduri de liber schimb cu peste o sută de ţari şi teritorii speciale. Anul trecut au intrat în vigoare acordurile cu Japonia şi Singapore, urmând ca în 2020 să fie ratificate acordurile cu Vietnam şi ţările membre Mercosur, respectiv Argentina, Brazilia, Paraguay şi Uruguay. Care sunt criteriile în funcţie de care se acordă facilităţile?

În comerţul internaţional, unul din cele mai importante aspecte este legat de originea bunurilor. Originea preferenţială este conferită mărfurilor importate dintr-o ţară atunci când sunt obţinute integral sau sunt prelucrate substanţial în acea ţară, parte a unui acord de comerţ preferenţial. În acest caz, mărfurile importate pot beneficia de taxe vamale reduse sau pot fi importate fără taxe vamale. Criteriile pe care mărfurile respective trebuie să le îndeplinească, pentru a beneficia de taxe vamale reduse, sunt specificate în protocolul privind regulile de origine aplicabil fiecărui acord în parte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO