Guvernul întreţine deliberat confuzia privind numărul debugetari, dar aruncă promisiuni de majorare a salariilor în 2011fără să arate ce surse de finanţare are.
Confuzia şi ceaţa sunt întreţinute atât în ceea ce priveştenumărul de bugetari, cât şi despre alocarea acestora pe sectoaresau cheltuielile cu salariile lor.
Situaţia este exact la fel ca aceea din toamna anului trecut,când ni se spunea ce restructurare dură a fost făcută în sistemulpublic şi cum va alinia legea salarizării unice veniturilebugetarilor pe o scară de la 1 la 12.
S-au aliniat atât de bine, au fost realizate economii atât demari, încât în iunie 2010 Guvernul s-a trezit că a cheltuit preamult cu salariile şi că trebuie să le taie cu 25% şi să maimajoreze şi TVA-ul la 25%.
Acum scara s-a mai relaxat, este de 1 la 15, dar nicăieri nusunt date privind câţi medici sunt plătiţi de la buget, câţifuncţionari, câţi şoferi sau câţi profesori sunt plătiţi de statulromân, cât costă fiecare grupă de activitate şi cum se poatebalansa sistemul pe o nouă grilă.
Nu există date privind câţi bugetari câştigă peste preşedinteleRomâniei, cât este masa salarială necesară pentru aceştia sau câtsunt cheltuielile salariale pe grupe de salarii în funcţie denivelurile lor. Singura încercare de transparentizare a fost laînceputul verii trecute când, şi la propunerea Ziarului Financiar,preşedintele a cerut publicarea pe site-ul fiecărei instituţiisalariile.
Dar s-a epuizat repede hei-rup-ul de atunci, care a fost însăsuficient să trezească indignare printre şoferii de la MinisterulMediului care nu câştigă 4.000 lei pe lună ca aceia de laMinisterul Finanţelor.
Cum poţi să promiţi o creştere a salariilor cu 15%, încondiţiile în care bugetul nu este construit? Şi nu este clar caresalarii - salariile nete, salariile de bază - ar urma să crească?Exact ca în 2008, când era promisă prin lege o creştere asalariilor profesorilor cu 50% fără ca bugetul să fie adoptat,toată promisiunea pare o mascaradă.
Structura salariilor din sistemul bugetar este o necunoscută,numărul de bugetari este o himeră.
Ziarul Financiar a scris în urmă cu o lună: "MinisterulFinanţelor ţine la secret numărul de bugetari". Nu există în acestmoment o raportare oficială periodică nici a Institutului deStatistică, nici a Ministerului de Finanţe sau a altei instituţiiprivind numărul total de bugetari. Şi pe baza acestui indicator seconstată acum dacă România face sau nu reformă!
Din când în când, mai anunţă victorios preşedintele TraianBăsescu că a mai scăzut numărul de bugetari. Exact ca raportărileproducţiei la hectar dinainte de 1989, acum se raportează scădereanumărului de bugetari.
Care sunt instituţiile care au disponibilizat, care sunteconomiile făcute, ce salarii aveau aceştia? Nu ştie nimeni.
Acum se vine cu poveşti despre creştere. Pentru un guvern carepromite de doi ani restructurare şi economii şi este nevoit săacţioneze tot timpul doar pe ultima sută de metri - fie să dea nuştiu câte zile de concediu fără plată, fie să majoreze TVA într-onoapte - ni se cere cam mult să-l mai şi credem.
Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels