Opinii

Opinie Sorin Paslaru - noiembrie 2009: Cresterea economica va veni tot pe canale externe daca va veni

Autor: Sorin Pâslaru

12.11.2009, 23:10 138

Daca vom avea crestere economica in 2010, atunci aceasta vaproveni din exporturi.

Cu alte cuvinte, asa cum a venit criza in Romania, pe acelasicanal va sosi si revigorarea - din comertul cu exteriorul. De bani,de marfuri, sau de servicii, comertul extern este cel care vainjecta oxigen in economie pentru relansare.

An dupa an, Romania isi face iluzii ca poate implanta un noumodel economic, ca agricultura si turismul isi vor arata in sfarsitpotentialul, dar, surpriza, cifrele nu arata nicio miscare inaceste sectoare.

Agricultura ocupa o treime din populatia activa, dupa datele dela Statistica, dar are o pondere de 7% din produsul internbrut.

In aceste conditii, cum trebuie privit semnalul productieiindustriale, care a aratat o usoara revigorare in septembrie? Suntsanse ca in trei sau in sase luni economia sa fie pe plus? Cusiguranta.

Va fi un plus in jur de 1% an la an si probabil 2-3% trimestrula trimestru, dar repornirea motoarelor in industrie si productiapentru export, care are valoare adaugata mare, se va regasi si incresterea PIB.

Incetinirea scaderii economice s-a vazut inca din datele de petrimestrul II, la publicarea carora Ziarul Financiar a titrat ca seprofileaza V-ul de care se vorbea la inceputul anului.

La prima vedere, incetinirea scaderii poate fi greu de perceput,unii se pot intreba la ce ajuta un astfel de indicator trimestru latrimestru si nu trimestru la trimestru din anul anterior, darinsistenta Uniunii Europene in a-l promova are o explicatie. Pemasura ce economia devine dominata de servicii, sezonalitateadispare, iar companiile si indivizii se uita la venituri in functiede ce s-a intamplat luna trecuta, nu cu un an in urma.

Dar chiar si daca vom avea o oarecare revenire a PIB-ului,ratele de crestere nu vor mai fi ca acelea dinainte de criza.

Atunci in ce vor fi investiti banii?

Economia intra intr-o perioada de selectie, in care investitiilemerg de la mult si repede in ce e putin si bun. Pana acum, acrescut cantitativ, pentru ca pariurile s-au facut de-a valma, pevalul activelor care nu aveau alta sansa decat sa se aprecieze.

De acum urmeaza epoca investitiilor selective. Fondurile deinvestitii stau pe bani si exista destui oameni de afaceri,inclusiv romani, care au la dispozitie zeci de milioane de euro. Eiasteapta insa fie afaceri in impas pe care cred ca le-ar puteaprelua pe bani putini, fie oportunitati clare pe piete cupotential: internet, servicii medicale, software.

Bani sunt in Romania. Din surse curate sau mai gri, dar sunt. Informarea PIB nu se vad, dar in utilizare, adica in consum, da.Romania are 10 milioane de persoane active pe piata muncii, darnumai cinci sunt incadrate ca salariati. Chiar stau ceilalti 5milioane degeaba? Nu, dar ei se vad mai ales in consum, nu inproductie, care se face deseori la negru.

Nu intamplator deschiderile de mall-uri continua (la Bucuresti,dar si in provincie, la Timisoara) sau hipermarketuri ca Auchan isicontinua politica de expansiune.

Economia va continua sa consume, iar din oxigenul adus deexporturi poate veni relansarea.

Sorin Paslaru este redactorul-sef alZF

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO