Opinii

Opinie Sorin Paslaru: Scoala v-a dat totul. Voi ce i-ati dat scolii voastre?

21.05.2009, 00:00 265
Subfinantarea invatamantului public din ultimii ani, in pofida dublarii resurselor bugetare in termeni reali ca urmare a cresterii economice, va avea ca efect nu numai generatii de copii cu educatie deficitara, dar va contribui la regresul general al societatii romanesti.
Ramasi sub nivelul mediu de venituri al societatii, profesorii - si mai ales cei din scoli si licee - sunt pe cale de a fi exclusi din mediul social care conteaza, care face agenda publica.
Un profesor de scoala la inceputul profesiei castiga 7-800 de lei lunar, de trei ori mai putin decat un ofiter din Ministerul de Interne sau un magistrat tot la inceput de cariera.
La fel, la etajele superioare, disproportia se pastreaza si pentru profesorii cu experienta din scoli si licee. Aceasta discrepanta uriasa exclude practic profesorii din corpul social cel mai bine cotat, iar efectele se vor vedea in timp - destructurarea ierarhiei sociale, subminarea prestigiului cunoasterii.
Slab organizati, profesorii au ajuns ultimii la masa "petrecerii" celor 10 ani de crestere economica neintrerupta, care au triplat produsul intern brut si au permis dublarea sau chiar triplarea salariilor functionarilor publici si a angajatilor Ministerului de Interne si din serviciile speciale, care inghit cea mai mare parte a resurselor bugetare. Criza economica
le-a tras profesorilor scaunul de sub sezut, pe care crezusera ca s-au asezat in toamna trecuta, cand li se promisese o majorare de 50% a salariilor. 
In aceasta situatie, intoarcerea catre scoala a generatiei de manageri de 35-45 de ani, de altfel cea mai numeroasa si cea mai puternica acum in Romania, a carei viata a fost schimbata fundamental de acesti ultimii 10 ani de crestere economica neintrerupta, este vitala.
Spre deosebire de Occident, unde retelele de alumni, de absolventi, au o legatura mult mai stransa cu scoala absolvita, in Romania, dupa absolvire, urmeaza un vid.
Scolile si liceele au nevoie de cei mai buni absolventi, de expertiza, de contactele si de energia lor, profesorii si directorii trebuie sa ia contact cu ei si trebuie sa ii foloseasca. Iar acestia trebuie sa raspunda, sa-si faca timp, pentru ca trebuie sa intoarca ce au primit, sa multumeasca pentru anii de formare care i-au definit practic si sa pregateasca motoarele de crestere a societatii si economiei de mai tarziu.
Sansa celor care la mai putin de 40 de ani isi numara uneori salariul anual in euro de la sase cifre in sus a constat numai si numai in educatie si mai ales in educatia din timpul scolii generale si a liceului.
Oricate cursuri de management ar avea, cei mai buni oameni dintr-o organizatie se diferentiaza imediat in functie de educatia generala, de cat de "cititi" sunt. Cine stie sa invete de mic si a fost invatat sa invete va invata fara probleme la orice varsta si va fi mereu cu un pas inaintea celorlalti.
Chiar daca sunt si exceptii, cei mai bine platiti sunt cei mai bine educati.
Putini tineri absolventi isi dau seama ca dupa ce functiile de executie intr-un job sunt asimilate, urmeaza partea de finete, de strategie pe care stiu sa o faca mai bine de cele mai multe ori cei mai bine educati.
"Cultura generala procura referinte literare, artistice, economice, istorice, economice care ii dau celui care le poseda reflectia necesara actiunii, aptitudinea de a explica si de justifica aceasta actiune si inradacinarea acesteia intr-o tehnica", afirma directorul general al unuia din cei mai mari asiguratori din Franta, Denis Kessler, citat intr-o editie recenta a ziarului francez de business Les Echos.
Ca si acum cinci ani, Romania este in continuare acum pe un drum gresit din punct de vedere al alocarii resurselor. Statul cheltuie mai mult pe paznici decat pe profesori, ceea ce ne va costa. Cu criza sau fara, cu FMI sau fara, doar educatia, cunoasterea, invatatul, cartea ne vor duce mai departe.
 
Sorin Paslaru este redactorul-sef al ZF

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO