Opinii

Opinie Sorin Pislaru: Daca drumul este prost, de ce nu-l reparati, domnule Presedinte?

13.04.2010, 00:00 49

In patru ani, fondurile publice pentru sanatate s-au dublat inRomania. A simtit vreun beneficiar asta? Dimpotriva. Oamenii spunca sistemul public merge din rau in mai rau, mamele vin sa nasca laBucuresti pentru ca nu mai au incredere in medicii din provincie,infirmierele si asistentele au devenit si mai agresive in a-si cere"dreptul".

Si in invatamant, si in sanatate, si in drumuri - toata lumea sevaita ca nu sunt bani.

Cum nu sunt bani, daca fata de anul 2004 toate bugeteleinstitutiilor publice sunt duble?

Compania Nationala a Drumurilor are la dispozitie 1,5 miliardede euro in 2010, de doua ori mai multi decat in urma cu 4-5 ani, siMinisterul Invatamantului la fel.

Ca in 2009 fondurile au mai scazut, este adevarat, dar ritmul decrestere de 25% pe an intre 2004-2008 a fost suficient de mareincat sa nu fie corectii mari.

Ce lipseste este de fapt eficienta cheltuirii banilor. Catespitale au fost renovate anul trecut? Cati pacienti au fostingrijiti in sistemul public?

Simptomatic pentru ineficienta cheltuirii banilor publici estefaptul ca institutiile publice nu sunt obligate sa faca rapoarte deactivitate.

Orice scoala, spital sau primarie, dar si agentie sau ministerar trebui sa fie obligata sa faca, in primele doua luni ale anuluiurmator, un raport de activitate pe anul anterior, care sa fieprezentat si dezbatut in sedinta publica si afisat pe site-ulinstitutiei.

Companiile din toata lumea sunt conduse in functie derezultatele trimestriale si anuale, in functie de rezultateleobtinute in raport cu angajamentele asumate.

De ce nu ar fi la fel si in sectorul public? De ce nu esteobligat guvernul, dar si Parlamentul si Presedintia, sa facarapoarte anuale despre activitatea lor?

In cate deplasari externe a fost primul-ministru anul trecut? Cea obtinut? Dar presedintele? Cate masini a achizitionat SPP in2009? Cat a cheltuit pe salarii? Cate angajari a facut MinisterulMediului? Dar Academia de Studii Economice? Cu cat a scazut numarulde studenti? Cat a incasat de la studentii cu plata?

Rafturile jurnalistilor sunt pline de Proiectii, de Planuri siStrategii Guvernamentale. Totul numai despre viitor.

Nimeni nu vrea sa prezinte decontul. Sa ne spuna ce a facutieri.

Presedintele Traian Basescu a participat, spre exemplu, ieri laun forum despre digitalizarea administratiei publice, unde s-aufacut angajamente pentru urmatorii 5-10 ani, cand, se spune,birocratul roman se va muta in computer.

Acum 10 ani si respectiv 5 ani, premierul Adrian Nastase si,respectiv, premierul Calin Popescu-Tariceanu promiteau acelasilucru. In mod normal, presedintele actual, aflat la al doileamandat, ar trebui sa vina si cu un raport privind ce s-a facut din2005 incoace in orice domeniu despre care discuta la viitor.

Acelasi presedinte, prezent saptamana trecuta la Pitesti lalansarea unei masini, a spus in treacat jurnalistilor ca drumul afost prost. Masina este buna, dar drumul este prost. Pai si cineeste vinovat, domnule presedinte, ca drumul este prost? Cine dinCompania Drumurilor, din Ministerul Transporturilor v-a datexplicatii despre acest drum prost si ce masuri a luat sa-l repare?Ca de asta platesc romanii si presedintele, si ministrul, sicompania de drumuri, sa il repare si nu sa constate ca drumul esteprost.

Tot se vorbeste de modernizarea tarii, de planuri grandioase dedescentralizare si eficientizare a administratiei publice. Foartebine.

Dar ceva simplu, practic, de ce nu se poate face ca un exemplupe baza caruia sa se construiasca restul?

Invatamantul, salarizarea bugetarilor, pensiile, sanatatea, mainou justitia sunt rascolite cu propuneri grandioase de reforma.Este o strategie de a schimba tot timpul legislatia pentru a creaconfuzie si de a nu vorbi niciodata despre ce ai realizat panaacum? Daca este asa, reusita este deplina.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO