Opinii

Opinie Victor Rotariu - Gândul: Pensiile de patru stele

Autor: Victor Rotariu

23.01.2011, 23:53 102

Recunoştiinţa statului faţă de cei care au ieşit la pensie dinArmată, Interne, din Servicii sau care au purtat roba de magistratse măsoară în bani. În banii de pensie, care, dacă sunt preapuţini, reprezintă un atac direct la onoarea de militar, depoliţist sau de ofiţer de informaţii. Asta ar fi prima concluzie înurma scandalului privind recalcularea pensiilor de laApărare.
A doua concluzie este că statul este foarte recunoscător, în bani,unui grup exclusivist de pensionari, vreo 180.000 la număr, în timpce pensionarii de rând, ceilalţi cinci milioane, trebuie să sedescurce doar cu ce primesc pentru ce-au muncit, fără niciunbonus.

Este greu de spus, dacă nu imposibil, care este pensia corectăcare ar trebui acordată unui general. Unul dintre ei, dupărecalculare, are 2.200 de euro pe lună, adică exact cât ia unpensionar de rând într-un an. Recunoştiinţa statului nu poate fi,totuşi, măsurată corect în bani, după cum susţin chiar uniigenerali care reprezintă, mai ales la TV, interesele colegilorpensionari. Se pot face însă comparaţii. Cei 180.000 de pensionaride la Apărare, Interne, SRI şi celelalte servicii încasează cât434.000 de pensionari de rând. Să nu spunem nici că e mult, nici căe puţin. E o pensie medie de 514 euro pe lună faţă de una de 176 deeuro. Atât. Unii au mai mult, alţii mai puţin. Poate că, de fapt,cei care au mai mult nu au prea mult, ci cei care au mai puţin auprea puţin.

Dacă vine însă vorba despre drepturi, despre respectul, în formalui financiară, acordat celor care au făcut, poate, mai mult decâtalţii, pentru România, (deşi este imposibil de demonstrat cine, câta făcut) nu putem uita de veteranii de război. Cei 221.000 debeneficiari ai legilor 41/1991 şi 44/1994 privind veteranii derăzboi, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor derăzboi primesc o indemnizaţie medie lunară de 146 de lei, adică 34de euro, cât factura la căldură într-o lună de iarnă. Un ofiţerieşit la pensie ia, în medie, cât 16 veterani de război, invalizisau văduve ale veteranilor de război. Citiţi editorialul lui VictorRotariu pe www.gandul.info.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO