Opinii

Opinie Victor Rotariu, Gândul: Privilegiul de a ţi se lua banii

Opinie Victor Rotariu, Gândul: Privilegiul de a ţi se lua banii

Autor: Victor Rotariu

01.03.2011, 16:11 41

În România a devenit un privilegiu să primeşti lucrul pentrucare ai plătit. Cel puţin aşa se comportă vânzătorii de bunuri şide servicii, de la doamna care vinde la magazinul din colţ lataximetristul veşnic obosit sau la instituţiile statului. Doamnadin colţ se uită mirată când îi ceri restul exact, taximetristul"uită" să pornească aparatul iar statul te obligă să pierzi timp şisă câştigi dureri de cap pentru a-l plăti cât mai bine pentrupuţinul pe care îl face.

România este o ţară a vânzătorilor, în care cel care plăteşteeste tratat de parcă i s-ar face o favoare că i se iau banii, motivpentru care scumpirile sunt operate fără nicio legătură cu mersuleconomiei.

Mulţi s-au aşteptat ca scăderea consumului, ca urmare a blocăriicreditării, a creşterii şomajului şi a tăierii salariilor, sădeturneze piaţa dinspre vânzători înspre cumpărători. În continuareînsă comercianţii au senzaţia că pot cere cât vor pe marfa lor şică marfa lor va continua să se vândă suficient de bine cât să nudea faliment. Economia nu funcţionează. Mecanismul cererii şiofertei este stricat şi principalul vinovat este statul, cu toateinstituţiile sale. Pieţele fie nu sunt bine reglementate, fiefuncţionează mai mult la negru, cum ar fi cazul industrieialimentare, fie, pur şi simplu, consumăm în continuare mult maimult decât producem. Citiţi despre privilegiul de a ţi se luabanii într-un editorial al lui VictorRotariu pe www.gandul.info.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO