Opinii

Oportunităţi pentru România după Brexit? Iată-le!

Oportunităţi pentru România după Brexit?  Iată-le!

Autor: Dragos Damian

28.06.2016, 16:31 2019

Admitere in Spatiul Schengen.

Imediat. Sunt penibile toate tergiversarile si prefacatoriile birocratilor din UE. Indeplinim toate criteriile tehnice, este un act de normalitate sa fim parte din Spatiul Schengen si sa beneficiem de toate avantajele acestuia.

Fara viza in SUA si Canada.

Imediat. Am facut tot ce ni s-a cerut, chiar mai mult decat atat, suntem ascultatori pana la obedienta fata de parteneri americani, este vremea ca romanii sa intre pe teritoriul Americii de Nord fara restrictii de tara de lumea a 3-a.

Adoptarea Euro.

1 ianuarie 2017. Ne simplifica participarea la activitatile si deciziile financiare, fiscale si economice ale UE. Baza unei uniuni puternice este o moneda unica puternica. Cu sau fara criteriile de la Maastricht indeplinite, de fapt toate tarile membre ale uniunii ar trebui sa adopte moneda dupa un calendar bine stabilit. Dar Romania in primul rand si cat de curand, profitand de evolutia economica favorabila.

Dotarea cu armament NATO a armatei Romaniei.

Imediat, pe gratis, cat mai complet. Cat spun generalii ca au nevoie, atat sa primim. Daca barbatii de stat ai Romaniei tot tipa cat ne riscam in cazul unui conflict, daca aparam flancul estic al NATO de furia rosie si de amenintarea terorista, daca am acceptat scutul de la Deveselu, daca in caz de conflict fiii si fiicele noastre sunt primii care merg la moarte, atunci macar sa nu mai avem dotare militara jurasica. Nu vom fi mai linistiti sau mai aparati, dar vom vedea ca face si NATO ceva pentru noi si nu numai noi pentru NATO. Ba mai mult, ar trebui ca principalii contractanti NATO sa aibe unitati de productie in Romania, ca sa avem si un beneficiu economic din aceasta noua cursa a inarmarii care e la doi pasi de noi.

100.000 Euro pentru fiecare roman repatriat.

Platiti de UE. A venit vremea ca romanii sa se intoarca acasa si sa-si faca un rost in tara lor. Si daca vor sa se intoarca, trebuie sa cerem ca  UE sa le plateasca reinstalarea, 100.000 Euro este putin fata de valoarea pe care au adaugat-o Europei conationalii nostri in ultimii 10 ani.

Vrem autostrazi. UE sau SUA, construieste-ni-le!

Suntem criticati pentru lipsa consistentei in masterplan, pentru infrastructura, pentru absorbtia fondurilor europene pe acest sector, pentru calitatea lucrarilor, pentru incetineala, pentru birocratie. Ok, mari constructori de autostrazi germani sau americani, atunci veniti si construiti-le voi, la pretul mediu pe kilometru din Germania sau SUA, folosind bani europeni. Incredintam direct daca este nevoie, asa cum a fost cazul Bechtel, care a facut totusi cea mai buna autostrada din Romania. Daca suntem depasiti in expertiza in infrastructura, sa externalizam fara regret celor care se pricep.

Protejarea investitiilor industriale, indifferent de capital

Adica protectionism? DA, fara pic de ipocrizie, asa cum orice stat puternic industrializat practica astazi. Daca investiti in fabrici in Romania va dam ajutor de stat, fonduri europene, zero-taxe-zero-impozite 3 pana la 5 ani. Cumparam preferential produsul de la voi, indiferent de domeniu. Lansam “Cumpara Fabricat in Romania”. Sprijinim cu diplomatia romaneasca exporturile din fabricile voastre. Orice, numai sa reindustrializati Romania. Nu am devenit membru UE ca sa fim doar consumator, ci si exportator.

Scenariu de film de fictiune? Dar ce, in urma cu 3 ani, iesirea Regatului Unit din UE era subiect de discutie? Cele de mai sus sunt lista de cumparaturi pe care o tinem in buzunar de ani si ani de zile cu dorinta de nu mai fi vazuti ca o tara de mana a doua in Europa. Dar ca sa le obtinem, avem nevoie de oameni politici si economici pragmatici, care sa profite curajos de oportunitatea Brexit-ului – daca tot vorbim de asta – si sa negocieze de pe o pozitie care sa nu fie de tara de mana a doua in Europa. Sa nu uitam ca evitarea Grexit-ului a costat UE peste 500 miliarde Euro.

 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO