Opinii

Optiunile lui Adrian Nastase

27.03.2006, 00:00 13

Dupa demisia de la Camera si conducerea PSD, Adrian Nastase avea doua probleme vitale: una politica si alta penala. El stia foarte bine ca socotelile cu DNA nu sunt incheiate, ca pe langa dosarul Zambaccian este confruntat cu mostenirea matusii Tamara, dupa parerea mea mult mai grava in continut si consecinte.

Bref, cariera lui politica este indisolubil legata de mersul anchetei DNA si pana la urma de sanctiunea judiciara. Asta inseamna ca Adrian Nastase are nevoie nu atat de o tribuna politica, ci mai curand de o fortareata politica, in care

sa-si poata organiza apararea. De fapt, Nastase avea trei optiuni:

1) combinatia cu Dan Voiculeascu si PC

2) spargerea PSD si crearea unui par-tid nou

3) ramanerea in PSD si elaborarea unei platforme politico-sociale pe care sa calareasca pentru a obtine in partid o noua pozitie de conducere.

Merita sa le analizam pe rand.

Optiunea Voiculescu era riscanta. Cei doi au mai negociat, se cunosc bine, iar Nastase era constient ca nu este o solutie din punct de vedere moral, dupa ce Traian Basescu ii lipise pe frunte lui Voiculescu eticheta "solutie imorala". Desi Voiculescu facuse fente care i-au naucit si pe propriii sai aderenti, conservatorii nu urcau in sondaje peste 2 sau 3% din electorat, iar Nastase nu reprezenta in actuala conjunctura un atu electoral. Mai curand, imperiul mediatic al lui Voiculescu reprezenta o atractie, dar nu suficienta pentru o combinatie atat de aventuroasa.

Spargerea PSD si crearea unui partid nou reclama verificarea devotamentului celor 15 filiale ale PSD si al deputatilor ramasi fideli, dar concluzia era ca grosul oamenilor nu erau dispusi sa renunte la avantajele puterii de dragul fostului lor patron. Calculul la rece ducea la concluzia ca un nou partid cu leadership acuzat de coruptie nu avea mari sanse electorale.

Adrian Nastase s-a decis astfel pentru a treia optiune. Va ramane in PSD si va pregati o platforma politica, pe baza careia sa recolteze la viitorul congres extraordinar o noua pozitie de frunte in PSD. Cred ca a cantarit mult in alegerea acestei solutii convorbirea telefonica cu Traian Basescu, de la care asteapta oarecare protectie.

Textul platformei-program "Romania noilor sanse", redactata de Adrian Nastase si colaboratorii sai, este o critica foarte dura a situatiei actuale din PSD. Se afirma ca Congresul din 2005 trebuia sa fie pentru PSD vindecarea de dupa pierderea puterii, dar din nefericire in locul unitatii a aparut suspiciunea, in locul solidaritatii au aparut taberele rivale, in locul luptei politice a aparut vanatoarea de vrajitoare. Ani de zile PSD a fost partidul stabilitatii in politica romaneasca. Acum e polul ei de instabilitate.

Pentru Mircea Geoana, platforma lui Nastase este un act de lezmajestate, asa incat prima lui reactie a fost organizarea exculderii din partid a partizanilor lui Adrian Nastase. Taberele rivale se concretizeaza tot mai vizibil in PSD si acesta este contextul in care se va defini si soarta lui Adrian Nastase.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO