Opinii

Ovidiu Dîmbean-Creţa, Şcoala de afaceri ASSEBUS: Sfârşitul dictaturii angajaţilor nu e departe

Ovidiu Dîmbean-Creţa, Şcoala de afaceri ASSEBUS:...
24.05.2023, 11:30 1689

Cat mai dureaza dictatura angajatilor si ce va urma dupa? Va fi cam urat ce va urma, dar pare o cale fara intoarcere.

In economia recenta de cativa zeci de ani, “dictaturile” angajati-angajatori au alternat in functie de anumite cicluri economice, prin care fie unii, fie ceilalti au fost la putere si au dictat regulile jocului. Nu este o intamplare nici faptul ca atunci cand angajatorii erau la putere, era somajul mai mare, dupa cum daca sunt angajatii la putere este inflatia mai mare. Evident ca sunt multi alti factori care influenteaza inflatia si somajul, dar si aceasta relatie angajat – angajator.

Noua tehnologie si noile generatii de tineri, cei care au crescut in brate cu tehnologia informatica si ale sale device-uri, dar si cu confortul asigurat de parintii lor, conform principiului ,,totul ni se cuvine”, au ,,beneficiat” in mod nesperat si de recenta pandemie, cea care ne-a fortat sa lucram unii dintre noi – in general gulerele albe – de la distanta.

De asemenea noile generatii n-au invatat ca invatul are si dezvat si ca daca au supravietuit pandemiei, nu se mai intorc la birou, ci lucreaza de acasa sau de unde si cand vor ei, forever! Acesta pare sa fie viitorul, dar nu chiar de maine, probabil de poimaine.
Pandemia a aratat slabiciunea economica si sociala a afacerilor la resursa umana, iar resursa umana a speculat aceasta slabiciune prin a pune conditii, incepand cu locul de unde lucreaza, cu timpul cat si cand lucreaza, cu banii primiti si cu multe alte compensations & benefits.

Situatia macro obiectiva, relansarea afacerilor postpandemie, combinata cu paternul de crestere si intrare in societatea adulta a noilor generatii au facilitat o teribila disproportie intre oferta de forta de munca si cerere, mai ales la noi. Aceasta situatie este intarita si de migratia concetatenilor nostri spre vest, care nu s-a oprit si nici nu a putut fi contracarata de importul de forta de munca din estul apropiat sau mai indepartat.

Unii analisti sunt optimisti pentru cresterea economica a Romaniei in anii care vin, bazandu-se pe oportunitatile date de razboiul din Ucraina, dar si de razboiul economic planetar dintre est si vest, dar avertizeaza asupra crizei tot mai mari de forta de munca, criza care va afecta serios preconizata crestere.

Cat va mai dura dictatura angajatilor? E greu de spus, dar e mai usor de spus ce va urma apoi, va urma digitalizarea, robotizarea, AI, chat GPT, algoritmi si alti inlocuitori ai fortei de munca umane. Procesul a inceput de cativa ani, iarasi pandemia a accelerat acest proces care pe masura ce va inlocui forta de munca umana, va marca probabil pentru totdeauna sfarsitul dictaturii angajatilor.

In urma cu aproape 5 ani, avand niste cursuri ca visiting professor la Coles College of Business a Universitatii Kennesaw de langa Atlanta, partenerul nostru american, am avut ocazia sa vad ce au raspuns studentii americani Executive MBA la intrebarea pusa de un cercetator in relatia China SUA, despre initiativa administratiei Trump la acea vreme, de a creste taxele la importurile americane din China. Acest lucru urma sa aiba un efect de antrenare asupra multor preturi la produse si servicii de pe piata americana, in sensul cresterii lor, inclusiv al celor locale.

Studentii americani au raspuns ca e OK, ca ar trebui sa-si asume niste costuri suplimentare, cu riscul cresterii temporare cel putin a costului vietii in America, dar sa investeasca mai accelerat in digitalizare si robotizare, AI, etc, pentru a reduce dependenta de manufactura chineza ieftina.

Acest lucru se intampla in America, se intampla peste tot in tarile dezvoltate si nu numai, cu viteze diferite, dar se intampla.  Asta va marca sfarsitul dictaturii angajatilor si va generaliza probabil acel venit minim garantat pentru somerii eterni, care vor deveni irelevanti pentru viitorul pietei muncii, dupa cum spune de multi ani istoricul israelian Yuval Noah Harari in scrierile lui.

Solutia evitarii acestui scenariu foarte probabil? Invatarea continua si calificarea superioara a oamenilor, pentru a fi in continuare relevanti, doriti si cautati de angajatori, angajatori care alminteri vor prelua ei din nou dictatura in relatia cu angajatii, folosind din ce in ce mai mult roboti si algoritmi.

Dr. Ovidiu Dimbean-Creta, Profesor de finante, Rector, Scoala de afaceri ASEBUSS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO