Opinii

Papagalii vorbăreţi ai absorbţiei

Papagalii vorbăreţi ai absorbţiei

Autor: Iulian Anghel

22.08.2016, 16:18 3839

Nu ştiu cum se întâmplă, dar aproape toţi cei care ocupă o poziţie ministerială care are ca principală atribuţie gestionarea fondurilor UE se transformă, dintr-odată, din oameni în papagali. Ieri vorbeai normal cu ei şi azi te trezeşti că-ţi dau peste ceafă cu un raport privind “absorbţia fondurilor europene” de nu-ţi mai revii din visare cam două ceasuri.

Acum vreo patru ani, prin aprilie, Parlamentul a dat o mică lovitură cauzatoare de moarte pentru unele destine politice şi l-a zburat de la butoanele puterii pe un fost (şi actual) şef al spionilor ajuns premier. Figura izbăvitoare a lui Răzvan Ungureanu care avea de gând să absoarbă toate fondurile europene, inclusiv pe cele ale ungurilor, polonezilor sau slovacilor, a stat puţin pe ecranele televizoarelor, cam aşa cât să treacă teribilul viscol din acel an.

A venit un alt cavaler, “cel mai tânăr premier din UE” cum singur îşi spunea, având la fondurile UE un ministru pe măsură. Manierat, impecabil îmbrăcat, frumos şi, da, bine pregătit profesional dacă îi priveşti CV-ul, Eugen Teodorovici a instituit o manieră de “raportare a absorbţiei” suis-generis. Aşa cum marile religii numără anii de la naşterea lor încoace, Teodorovici a început să numere absorbţia fondurilor UE de la instituirea la putere a guvernului USL, făcând complet abstracţie de faptul că banii nerambursabili care intrau în vistieria statului sau în conturile companiilor şi ale micilor întreprinzători şi care creşteau în procente “rata de absorbţie” erau, de fapt, rambursări ale cheltuielilor făcute în timpul guvernelor Boc şi Ungureanu.

Iată însă că practica de manipulare instituită de Eugen Teodorovici a prins şi la actualul guvern tehnocratic.

În ultimele câteva zile guvernul lui Dacian Cioloş a insistat apăsat, în cel puţin trei rânduri, pe faptul că în timpul mandatului său “rata de absorbţie” pe exerciţiul financiar 2007 – 2013 a crescut foarte puternic. Întâi a fost premierul Cioloş într-un interviu, săptămâna trecută, la Hotnews. Apoi ieri a fost un comunicat al Ministerului Fondurilor care relua ceea ce a spus premierul în interviul citat şi astăzi a fost publicat un raport al ministrului fondurilor europene Cristian Ghinea care şi-a făcut un blianţ la 100 de zile de la preluarea mandatului.

Iată ce scrie încă din prima pagină raportul: “Rata de absorbţie curentă este de 76,69% din alocarea 2007 – 2013. Guvernul Cioloş a reluat a preluat în noiembrie 2015 situaţia la 58%”.

Iar documentul care însoţeşte raportul insistă: „Rata de absorbţie curentă a fondurilor avute la dispoziţie de România în exerciţiul bugetar european 2007 - 2013 a crescut la 76,69%, faţă de 58,67% în noiembrie 2015 şi 66,21% la preluarea mandatului.”

De ce sunt aceste fraze cuminţi mici erezii? Pentru că guvernul Cioloş are puţine de-a face cu exerciţiul financiar 2007 – 2013, iar ministrul de resort chiar nu are nici în clin nici mânecă cu acesta în sensul că nu mai poate, prin natura structurii plăţilor, să influenţeze în vreun fel rata de absorbţie. De ce „raportează” atunci dl Ghinea creşterea ratei de absorbţie de la „66,21% la preluarea mandatului” la 76,69% în prezent? Cele 10 procente rata de absorbţie în 100 de zile ale ministrului înseamnă 2 miliarde de euro din alocarea totală de 19 miliarde de euro fonduri structurale în exerciţiul 2007 – 2013. Are Cristian Ghinea vreun merit în asta? Nici unul! Pentru că banii intraţi în ţară (la buget sau în conturi private) sunt decontări ale cheltuielilor efectuate în trecut, iar bariera pentru astfel de cheltuieli a căzut la 31 decembrie 2015 când dl Ghinea nici nu visa să fie ministru. De ce face atunci el astfel de raportări? De sanchi, ar fi cel mai bun raspuns, dacă acesta ar fi un raspuns.

De fapt, guvernul tehnocratic abordează pur politic o problemă strict tehnică. Cel puţin pentru exerciţiul financiar 2007- 2013 cortina a căzut, cum spuneam, la 31 decembrie, finalul exerciţiului financiar. Într-o lună de mandat, o lună de iarnă (decembrie), guvernul Cioloş nu avea cum să facă lucrări care să fie decontate în acest an astfel încât să contribuie la creşterea ratei de absorbţie, cum se laudă, de la 58% în noiembrie la aproape 77% azi. Un lucru bun a făcut guvernul Cioloş: a plătit, în decembrie, din buget, 15 miliarde de lei pentru investiţii făcute, în principal investiţii în care sunt implicate fonduri UE. (ZF a cerut ministerului de resort în luna ianuarie o listă cu aceste investiţii, dar nu a primit răspunsul nici astăzi). Achitarea obligaţiilor în decembrie este însă o practică veche a Ministerului Finanţelor; orice guvern s-ar fi aflat la Palatul Victoria ar fi procedat întocmai precum guvernul Cioloş în aceasta privinţă (e un fel de a ţine sub control deficitul, practică pe care nu o comentâm acum). Rezultă cu claritate că banii intraţi în ţară de la UE, în mandatul guvernului Cioloş, sunt sume decontate în urma lucrărilor efectuate în guvernele anterioare. (Nu comentam nici faptul că cele 77% absorbţie, departe de a fi o laudă, înseamnă, practic, o pierdere de 5 miliarde de euro, în condiţiile în care la finalul anului trecut, jumătate din ţările UE aveau o rată de absorbţie de 99% - prefinanţări şi rambursări).

Este explicabil într-un anume fel, reacţia guvernului în exerciţiu. Este atacat din toate părţile. I se reproşează greşeli pe care nu le-a făcut şi se apără cu realizări care nu-i aparţin. Spre pildă, dacă acum stăm foarte prost la capitolul pregătire pentru exerciţiul financiar 2014-2020, asta se întâmplă 100% din cauza întârzierilor înregistrate în timpul guvernului Ponta. Actualul guvern nu are nicio vină în ciuda a ceea ce susţin parlamentarii PSD în frunte cu şeful partidului Liviu Dragnea.

Dar reacţia guvernului tehnocratic, de tipul celei mai sus descrise este una politică. Dl Ghinea a admis, de altminteri, într-un interviu la Digi 24 că ar putea intra în lupta electorală cu voie de la şeful Cioloş (căci “suntem o echipă”).

Cum, necum, nu este de bun augur faptul că guvernul prin miniştrii săi ne îndreaptă spre piste false. Nu acesta este rostul unui guvern responsabil. Un guvern respectabil nu-şi umflă penele precum papagalii.

Nu am remarcat aici decât o deviere de la buna cuviinţă.

În rest raportul la 100 de zile al dlui Ghinea este interesant, este primul document rezumativ asupra stadiului pregătirii pentru bugetul multianual 2014- 2020. Potrivit acestuia, suma totală a ghidurilor lansate din bugetul 2014 – 2020 se ridică la 13,3 miliarde euro, faţă de 6,2 miliarde euro la preluarea mandatului dlui ministru.

"Ministerul Fondurilor Europene trece printr-o autentică reformă instituţională, completându-şi structura cu entităţi care să impulsioneze dezvoltarea de proiecte şi cu structuri de prevenţie a fraudelor.”

Înduioşător, nu?