Opinii

Pe urmele PSD, ba chiar mai mult decât atât: 25 de ordonanţe de urgenţă la umbra nopţii. Iar urgenţa nu a fost a societăţii, ci doar a unui partid, PNL

Opinie Iulian Anghel, editor politic al ZF

Pe urmele PSD, ba chiar mai mult decât atât: 25 de...

Autor: Iulian Anghel

05.02.2020, 13:08 4298

O societate este condusă de legi. Dar există o ordine morală care transcende legilor.

Motivul principal pentru care PSD a pierdut alegerile din 2019 a fost acela că societatea a simţit că a părăsit calea moralei.

Când PSD a adoptat, în miez de noapte, ordonanţele pentru justiţie, Piaţa Victoriei s-a umplut în jumătate de oră. Protestele masive au obligat guvernul social-democrat să dea înapoi. Societatea “s-a predat” preşedintelui Klaus Iohannis şi partidelor de opoziţie, cu PNL în frunte. Cu aşteptarea unei guvernări care să nu mai legifereze pentru propriu-i bine.

Abia ajuns la Palatul Victoria, premierul Ludovic Orban a făcut un tur al organizaţiilor patronale şi al grupurilor profesionale: Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România, Concordia, Coaliţia pentru Dezvoltarea României.

Premierul Orban, la 13 decembrie 2019, la o întâlnire cu liderii organizaţiei Concordia, care reuneşte cele mai puternice federaţii sectoriale din economie promitea: “În ceea ce ne priveşte, suntem un guvern probusiness, un guvern care pleacă de la premisa că, dacă afacerile merg în ţară, toată lumea are şansa s-o ducă mai bine, un guvern care încurajează iniţiativa economică, care încearcă să realizeze un parteneriat cu investitorii, care încearcă să aducă administraţia în situaţia de partener al mediului de afaceri şi al celui care investeşte”.

Ceea ce s-a întâmplat însă în noaptea de 4 spre 5 februarie 2020 nu are nimic de-a face nici cu afacerile societăţii nici cu cele ale mediului de business, ci doar cu businessul PNL.

Vom discuta orice măsură cu mediul de afaceri şi cu societatea, spre binele societăţii, a promis premierul.

La nici două luni de atunci, la miezul nopţii şi în faţa unui vot crucial, guvernul PNL a adoptat 25 de ordonanţe de urgenţă care nu au nimic de-a face cu vreo urgenţă a societăţii. Au de-a face doar cu urgenţa unui partid, cu afacerile acestui partid. Care s-a asigurat că, dacă va cădea astăzi la votul din Parlament, are ploile aşezate. Ce legitimitate are un guvern ca să aprobe 25 de ordonanţe de urgenţă (25!), cu 12 ore înaintea unui vot în urma căruia ar putea fi demis? Niciuna!

PNL a părăsit ordinea morală care transcende legilor. PNL şi-a călcat în picioare promisiunile şi şi-a înşelat electoratul. Curtea Constituţională, dacă mai există vreo moralitate pe acolo, ar trebui să respingă toate ordonanţele adoptate întru binele unui partid, şi nu a societăţii. Problema este că ordonanţele de urgenţă intră în vigoare imediat ce sunt publicare în MO.

PNL a creat un precedent. În noaptea de 4 spre 5 februarie 2020, PNL a făcut un imens rău societăţii, alături de care a promis să fie. Este inutil să enumăr domeniile în care s-a legiferat prin ordonanţe.

Rolul cetăţii şi al conducătorilor ei este să asigure bunăstarea tuturor cetăţenilor, spune Aristotel. În noaptea de 4 spre 5 februarie 2020, partidul care guverneză România a părăsit calea ce asigură bunăstarea întregii societăţi şi s-a concentrat să-şi asigure propria-i fericire. A părăsit calea moralei publice nici după trei luni de guvernare.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO