Opinii

Peste 7 milioane de români pierd bani din cauza PSD

Marcel Ciolacu, preşedintele PSD şi Florin Cîţu, premierul României

Marcel Ciolacu, preşedintele PSD şi Florin Cîţu, premierul României

Autor: Cristian Hostiuc

18.01.2021, 16:45 5056

Cu o majoritate în Parlament, guvernul Cîţu vrea să abroge legea adoptată anul trecut de PSD, când ei aveau majoritate în Parlament, prin care guvernul nu poate vinde timp de doi ani acţiunile sau activele companiilor de stat considerate strategice.

În joc sunt Hidroelectrica, cea mai valoroasă companie deţinută de stat, cu o valoare de peste 5 mld. de euro, CEC Bank, EximBank, Aeroportul Bucureşti, Portul Constanţa, Tarom, CFR Marfă, Nuclearelectrica, Romgaz, Transgaz, Transelectrica etc.

Cu un discurs de opoziţie (PNL vrea să vândă ţara pe nimic), PSD pedalează pe o temă falsă. De fapt, PSD afectează cel puţin 7 milioane de români.

Când PSD a fost la guvernare, chiar cu PNL, în guvernul Ponta, guvernarea de atunci a vândut acţiuni pe bursă la Romgaz şi a efectuat o majorare de capital la Electrica prin care compania a strâns 500 mil. dolari, iar statul şi-a redus participaţia la 49%.

Păcat ca Ponta nu a listat pe Bursă mai multe companii de stat.

Prin listarea la Bursă nu se întâmplă nimic cu o companie de stat, dimpotrivă, are o şansă să devină mai bună, să fie mai transparentă şi să dea acţionarilor profituri şi dividende mai mari.  În continuare, statul, prin guvern şi ministere, controlează aceste companii şi îşi pune oamenii de partid în consiliul de administraţie şi chiar în conducerea executivă. Aşa a făcut şi PSD, aşa face şi PNL.

Prin listarea la Bursă a unui pachet de acţiuni, nimeni nu a vândut „interesul naţional“, nimeni nu a vândut România, ci dimpotrivă, peste 7 milioane de români au avut de câştigat, piaţa bursieră a câştigat două companii foarte bune, România a câştigat un interes mai mare pentru piaţa de capital din partea investitorilor străini.

Dincolo de stat, cei mai importanţi acţionari în companiile de stat sunt fondurile de pensii Pilon II, unde au pensia viitoare peste 7 milioane de români. În acest moment, orice salariat care îşi ia banii la vedere este participant în Pilonul II de pensii, pentru că 3,75% din salariul lui brut se duce într-unul din cele 7 fonduri administrate de companii private.

De fapt, românii sunt acţionari în aceste companii strategice în mod real, nu ca pe vremea comunismului, când se spunea că bunurile aparţin întregului popor. De fapt, interes strategic înseamnă ca românii, într-un mod individual, să fie acţionari în aceste companii alături de stat. Iar acest lucru nu se poate face decât prin listarea la Bursă. PSD uită că Pilonul II de pensii pe care îl critică acum a fost aprobat de PSD în guvernarea Năstase, în 2004. Dacă firmele de stat strategice sunt listate pe Bursă, Pilonul II de pensii devine acţionar, iar la pensie, milioane de români pot beneficia de acest lucru.

Când PSD-ul lui Dragnea a cerut dividende speciale (miliarde de lei) de la companiile de stat, de acest lucru au beneficiat şi cei 7 milioane de români din Pilonul II de pensii, plus alţi investitori români care au conturi individuale la Bursă.

Prin aceste dividende speciale, PSD şi-a acoperit majorările salariale şi de pensii pe care le invocă acum, când premierul Cîţu a decis îngheţarea salariilor bugetarilor şi creşterea pensiilor cu un procent mai redus decât cel propus de PSD.

Prin listarea la Bursă a companiilor de stat nu vine niciun străin să ne cumpere ţara, ci dimpotrivă, firmele de stat au o şansă să devină campioni naţionali şi să nu mai fie furate atât de mult. Prin vânzarea de acţiuni pe Bursă beneficiază toată lumea, şi PNL şi PSD (uitaţi-vă câţi PSD-işti au acţiuni la companiile de stat de pe Bursă), piaţa de capital şi Bursa devin mai puternice, iar prin creşterea lichidităţii atragem atenţia mai multor investitori, atât români, cât şi străini.

Dacă sunt mai mulţi investitori în piaţa bursieră, atunci mai multe companii private pot atrage finanţare proprie, fără să mai stea pe la uşa băncilor.

Când Romgaz, Nuclearelectrica, Transgaz, Electrica, Transelectrica dau dividende de 4-8% pe an, asta înseamnă mai mult pentru români decât dobânda bancară, ceea ce este de salutat, iar PSD ar trebui să încurajeze acest lucru, pentru ca românii să beneficieze de câştiguri mai mari pe piaţa de capital decât dacă şi-ar ţine banii la bancă. Bineînţeles, cu riscul de rigoare.

PSD-ul lui Ciolacu ar trebui să-l invite pe Ponta, măcar pentru o oră, pentru a le explica avantajele pe care le obţine România prin listarea marilor companii de stat la Bursă, cum milioane de români pot câştiga din acest lucru într-un mod individual, asta că tot PSD-ul moare de grija românilor.

Din păcate, PSD înţelege prea puţin din acest lucru, deşi pe vremea lui Ion Iliescu s-a redeschis Bursa, iar comunistul preşedinte a făcut pentru piaţa de capital din România mai mult decât toţi ceilalţi lideri politici care se declarau de dreapta şi capitalişti.

Ungurii sau polonezii au devenit mai puternici decât România pentru că şi-au adus companiile de stat pe bursă, iar acestea s-au extins ulterior în regiune. OTP-ul ungar, care de fapt este CEC-ul lor, este peste tot în regiune, inclusiv în România, în timp ce noi am rămas cu CEC-ul nostru în urmă, iar acum se fac eforturi mari pentru a se mai recupera ceva. În OTP Bank, statul maghiar mai are doar un pachet minoritar de acţiuni, dar îşi susţine grupul peste tot ca şi cum ar fi al lui. La noi, guvernul nu susţine nici companiile lui, pe care nu le vede ca nişte performeri economici naţionali, ci ca nişte vaci de muls şi de sinecuri.

Dacă PSD se declară un partid care ţine cu poporul, cu pensionarii, pentru că ceilalţi ar ţine cu multinaţionalele şi băncile, ar trebui să fie cel mai interesat de listarea companiilor de stat la Bursă.

Sper ca premierul Cîţu şi guvernul să abroge cât mai repede legea PSD prin care se interzicea vânzarea companiilor de stat şi să listeze cât mai repede acest firme la Bursă, prin care să atragă capital şi investitori în România. Iar cei 7 milioane de români din Pilonul II să devină acţionari.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO