Opinii

PNL, o găină cu capul tăiat

PNL, o găină cu capul tăiat

Autor: Gândul

21.04.2016, 09:52 268

Pericolul pentru PNL nu este Marian Munteanu, ci PNL însuşi. În ultimele opt zile, PNL a fost ca o găină căreia i s-a tăiat capul, zbătându-se haotic înainte de a-şi da ultima suflare.

În ultima săptămână, toate temele anilor ă90 au explodat din nou în spaţiul public, cu o intensitate comparabilă acelei vremi. Gurile şi condeiele care nu au contenit au fost altele. Doar Ion Iliescu nu şi-a dat cu părerea despre cât de legionar este Marian Munteanu, în rest, mai că nu a lipsit nimeni. Ba chiar, Petre Roman, acum PNL-ist, care în iunie 1990 îl asista pe Iliescu, în balcon la Palatul Victoria, ordonându-le minerilor să reocupe Piaţa Universităţii, a redescoperit brusc cum valorile liberale sunt puse în pericol.

Oare Marian Munteanu, căci dezbaterea publică asupra lui s-a concentrat exclusiv, punea în pericol valorile Partidului Naţional Liberal sau înşişi liderii Partidului Naţional Liberal care au decis „în unanimitate” ca Marian Munteanu să fie candidatul său?

Faptul că Marian Munteanu a acceptat să candideze din partea PNL nu a fost atât de stupefiant, cât impotenţa conducerii partidului de a-şi asuma o candidatură politică, în condiţiile în care se revendică a fi alternativa la stânga socialistă. Era destul de evident că, în ultimul an, fostul lider al Pieţei Universităţii viza o revenire, după ce 16 ani, după episodul Măgureanu, a fost extrem de discret în viaţa publică. Apariţiile sale periodice în media, în ultimul timp, şi implicarea în diverse grupuri şi alianţe ale societăţii civile sunt o dovadă. Cu România într-un moment istoric în care discursul naţionalist se aude din ce în ce mai puternic, pe coordonate fundamental diferite de 2000 însă, oportunitatea era reală. Iar când PNL a deschis uşa, Marian Munteanu s-a urcat în acest autobuz, ca orice om care vrea să ajungă undeva.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO