Opinii

Cine vrea 1 milion de euro? De-abia acum începe lupta pentru cine îi va lua locul lui Isărescu la BNR, iar cei care vor să ajungă guvernator trebuie să stea la uşa liderilor politici. După aceea, devin independenţi şi spun că nu primesc ordine de la niciun guvern sau partid politic

Opinie Cristian Hostiuc, ZF

Cine vrea 1 milion de euro? De-abia acum începe lupta...

Autor: Cristian Hostiuc

30.06.2019, 22:28 6484

Coaliţia de guvernare PSD şi ALDE, dar şi PNL şi UDMR au declarat la unison că îl vor susţine pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat – de 5 ani – de guvernator al Băncii Naţionale.

Şerban Nicolae, liderul senatorilor PSD, a ridicat puţin tensiunea atunci când a declarat că nu înţelege de ce liderii coaliţiei – Viorica Dăncilă şi Călin Popescu Tăriceanu – îl sprijină pe Isărescu, în condiţiile în care PSD, la începutul anului, a adus în discuţie acordarea unui nou mandat pentru Mugur Isărescu la BNR.

Dar Dragnea şi Vâlcov, liderii PSD nu mai sunt la putere, iar Şerban Nicolae a pierdut lupta pentru poziţia de preşedinte al PSD, poziţie câştigată lejer sâmbătă de Viorica Dăncilă.

Dacă Isărescu şi Florin Georgescu, guvernator şi prim-viceguvernator, şi-au asigurat poziţiile de la BNR, în următoarele zile vor mai fi negocieri între liderii partidelor pentru cele două posturi de viceguvernator şi cele 5 de membru ne-executiv în boardul BNR.

UDMR şi USR ar avea două posturi ne-executive asigurate şi vor să trimită la BNR doi economişti foarte tineri - Balint Csaba, 32 de ani, economistul anului 2018, cu cele mai bune previziuni macro-economice şi respectiv Cristian Popa, 33 de ani, director de investiţii la NN Pensii (a nu se confunda cu Cristian Popa, fostul viceguvernator al BNR) -, care au jumătate din vârsta lui Mugur Isărescu sau Florin Georgescu.

Dacă nu se va întâmpla ceva pe parcurs, miercuri, 3 iulie, Parlamentul va vota noul consiliu de administraţie al BNR pe următorii 5 ani, care va intra în funcţiune pe data de 1 octombrie, când expiră mandatul actualului Consiliu de Administraţie.

După votul din Parlament, ar trebui să înceapă lupta pentru noua conducere a BNR din 2024 când, cel mai probabil, Mugur Isărescu, care face 70 de ani în acest an, şi Florin Georgescu, care împlineşte 66 de ani, nu vor mai candida pentru un nou mandat.

Pentru cei care nu ştiu, conducerea BNR se alege pe baza negocierilor politice între partidele parlamentare şi mai ales între partidele care au majoritatea.

Cei care vor să intre în consiliul de administraţie trebuie să-şi depună CV-urile la comisiile parlamentare de specialitate, membrii comisiilor supunând la vot, după audieri, fiecare persoană.

Membrii comisiilor votează în funcţie de ce le spun liderii politici.

Asta înseamnă că această alegere a celor 9 n se face pe baza unui examen în care intră cei care au cele mai mari note.

Dacă ai voturile de la partid şi mai ales de la coaliţie intri în Consiliul de Aministraţie.

Ca în democraţie, unde cine are voturile este ales şi conduce.

Mulţi economişti, bancheri, consultanţi strâmbă din nas când aud că trebuie să discute cu liderii politici, pentru că nu vor să aibă de-a face cu ei.

Dacă vrei să fii la BNR, trebuie să stai în antecameră la PSD, ALDE, PNL, ca să spunem partidele mari.

Când vine vremea, şi Mugur Isărescu începe discuţiile cu toţi liderii politici, chiar şi cu baronii partidelor pentru a obţine sprijinul politic pentru el.

Ceilalţi care vor la BNR trebuie, de asemenea, să discute cu liderii partidelor, cu şefii comisiilor de buget-finanţe, cu baronii partidelor, cu liderii informali sau cu susţinătorii din afară - văzuţi şi nevăzuţi - ai partidelor.

Nimeni nu te ia dintr-un birou şi te votează pentru BNR doar pentru că eşti un bun economist, un bun bancher sau un bun profesor.

Numirile la BNR sau la ASF, de exemplu, sunt numiri politice ale partidelor şi votate în final de Parlament.

Este dreptul partidelor parlamentare să numească cum consideră ele conducerea BNR, atâta timp cât pot obţine votul din comisii şi în final al Parlamentului.

Problema este că partidele politice nu au departamente de cadre (Adrian Năstase, fostul premier şi lider al PSD, tocmai a declarat că vrea reînfiinţarea acestui departament pentru a atrage oameni valoroşi din afara partidelor).

Economiştii şi bancherii nu prea vor să fie asociaţi şi văzuţi cu liderii politici care la un moment dat pot deveni nefrecventabili.

La vedere, numai Cristian Socol, profesor la ASE, şi-a asumat paternitatea şi ideile, nu toate, din programul de guvernare al PSD. Alţi economişti lucrează cu celelalte partide, dar nu la vedere.

Când se pune problema unui nou guvernator al BNR, care să îl înlocuiască pe Mugur Isărescu, cei mai mulţi spun că nu au niciun nume.

Isărescu nu a crescut pe nimeni, iar partidele politice nu au pe cineva de notorietate care să aibă experienţă în alte poziţii publice şi care, la un moment dat, poate să preia conducerea BNR.

BNR are economişti sau directori de valoare pe care îi vânează Banca Centrală Europeană, după cum spune Mugur Isărescu, dar care nu şi-au construit un sprijin politic pentru a lua locul guvernatorului.

Şi ca să-i răspund unui amic bancher: Da, ca să ajungi la BNR trebuie să te “milogeşti” la partide, la liderii politici, frecventabili sau nefrecventabili.

Dar după aia eşti independent, nu trebuie să iei ordine de la Guvern.

Plus că guvernatorul are 16.000 de euro pe lună net (aproape 1 milion de euro în cinci ani) sau 13.000 de euro un viceguvernator. Un membru al Consiliului de Administraţie are 4.000 de euro pe lună.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO