Opinii

Pregătiţi-vă să plătiţi anul viitor pentru toate subvenţiile, reducerile şi amânările care vi se dau acum, în campanie electorală. Nu există masă pe gratis pentru populaţie şi companii

Pregătiţi-vă să plătiţi anul viitor pentru toate subvenţiile, reducerile şi amânările care vi se dau acum, în campanie electorală

Autor: Cristian Hostiuc

07.10.2012, 19:55 6379

Miercuri după prânz, săptămâna trecută, când premierul cu ai săi miniştri economici îşi băteau capul să găsească soluţii prin care să mai limiteze dezastrul adus de bomba Oltchim Dan Diaconescu, pusă sub scaunul USL şi al guvernării Ponta, a apărut ştirea dată de agenţia Mediafax că impozitele, amenzile şi taxele locale vor creşte cu 16,05% din 2013.

Ministerul Finanţelor, printr-un funcţionar oarecare, şi-a făcut datoria şi a dat în dezbatere publică proiectul de hotărâre de guvern prin care se anunţă că "în concordanţă cu prevederile Codului fiscal, se actualizează nivelurile impozitelor şi taxelor locale, precum şi amenzile aplicabile începând cu anul fiscal 2010, prin elaborarea unui nou proiect de hotărâre a guvernului, începând cu anul fiscal 2013, cu rata inflaţiei pentru perioada de 3 ani de la ultima indexare, respectiv cu 16,05% pentru anii 2010-2012".

De aici a apărut un întreg scandal între premierul Ponta şi Ministerul Finanţelor reprezentat de ministrul Florin Georgescu şi secretarul de stat Liviu Voinea. Premierul le-a reproşat celor doi într-o emisiune televizată că nu l-au consultat înainte de a face public acest proiect. Problema lui Victor Ponta nu este că s-au respectat prevederile legale, ci că s-au anunţat aceste majorări acum, când începe campania electorală şi nu dă bine la electorat să anunţi că trebuie să scoată mai mulţi bani din buzunar pentru eliberări de autorizaţii, avize, pentru eliberarea şi preschimbarea actelor de identitate, pentru eliberarea titlurilor de proprietate etc. Ponta a ieşit în faţă ca să clarifice ce-i cu această majorare: e de pe vremea lui Boc, iar primarii pot să majoreze taxele cu 16%, dar nu sunt obligaţi. Dacă au resurse în buget, le pot ţine pe loc. De fapt prin asta, premierul le-a spus primarilor USL, nu cumva să prind că anunţaţi aceste majorări în această toamnă, când trebuie să câştigăm alegerile cu peste 50%.

Tot miercuri primarul capitalei Sorin Oprescu a spus că nu mai poate subvenţiona întreţinerea la iarnă din buget pentru toată lumea, aşa că cei care câştigă peste 2.500 de lei pe lună într-o familie trebuie să plătească gigacaloria la preţ întreg. Asta înseamnă că factura la căldură va fi dublă. A doua zi primarul s-a răzgândit. Şi iarna asta Primăria Capitalei va subvenţiona jumătate din căldură. Păi cum poţi să intri în alegeri anunţând că reduci subvenţia? Asta ar fi un glonte în cap pentru USL, cea care se sprijină pe Oprescu.

Dacă ne întoarcem puţin în istoria de 20 de ani, vom vedea cum din motive electorale, cu ochii la dorinţele poporului, toate guvernele au amânat decizii, majorări de impozite şi taxe, au ţinut cursul valutar - aici BNR este principalul vinovat, au ţinut preţurile la utilităţi pe loc sau au aprobat cu două mâini majorări de salarii şi pensii fără un echivalent în economie.

În anul 1996, când Florin Georgescu era şi atunci ministrul finanţelor, iar PDSR-ul lui Ion Iliescu, Adrian Năstase, Viorel Hrebenciuc şi Nicolae Văcăroiu conducea România, cursul valutar a fost ţinut la 4.000 lei / dolar, cu toate că piaţa îl dădea mai sus la 5.000-6.000 de lei, cât era şi pe piaţa neagră. Ce conta că România prin BNR pierdea resurse valutare? Sutele de milioane de dolari tocmai împrumutate erau ale lui Florin Georgescu? Erau ale ţării, ale tuturor, dar la dispoziţia guvernului şi ale BNR. Erau alegeri şi cum să te prezinţi în faţa electoratului cu 6.000 de lei pentru un dolar şi să reduci cu 50% puterea de cumpărare. Mai bine investeşti în realegere cele 500-600 de milioane de dolari din rezerva valutară pentru ţinerea cursului.

Au fost alegerile din noiembrie 1996, PDSR-ul le-a pierdut în faţa Convenţiei, iar guvernarea CDR nici bine n-a intrat în birourile de la Palatul Victoria că s-a trezit fără rezervă valutară la BNR şi cu o creştere peste noapte a cursului de la 4.000 de lei la 10.000 de lei pentru un dolar. După această explozie care a lovit în plin economia şi populaţia, cursul s-a mai echilibrat şi a coborât spre 7.000 de lei pentru un dolar. Au plătit Florin Georgescu sau Mugur Isărescue, ca şefi ai finanţelor, din buzunarul lor tot acel dezastru de administrare?

În istoria de două decenii de capitalism sălbatic, privat şi de stat, sunt foarte multe exemple prin care amânarea unor decizii privind cursul, taxele, preţurile la utilităţi, privatizarea sau restructurarea din motive electorale se va întoarce împotriva electoratului format şi din populaţie şi din companii înzecit peste o anumită perioadă.

Nu vă lăsaţi înşelaţi de subvenţionarea pentru încă un an a căldurii în capitală de către primărie. În iarna lui 2013-2014 vom plăti triplu la căldură. După alegeri, primarii USL vor veni cu jalba la Palatul Victoria cerând ei majorarea impozitelor, amenzilor şi taxelor locale pentru că nu mai fac faţă cu veniturile din buget. Iar atunci creşterea nu va fi de 16%, ca o actualizare a inflaţiei din ultimii 3 ani, ci poate de 50%. În condiţiile în care banii din bugetele locale sunt daţi pe ceasuri, panseluţe, schimbarea bordurilor pentru a şasea oară, chirii duble, proiecte de investiţii aberante, chestiunea falimentului unui oraş nu va mai fi ceva utopic. Iar primii care vor cere falimentul, care vor cere insolvenţa vor fi chiar primarii ca să nu vină băncile peste ei.

La nivelul companiilor de stat, Oltchim poate să fie o floare la ureche, faţă de ce va urma după alegeri. Guvernul Tăriceanu nu a privatizat combinatul când putea să ia şi bani şi să găsească un investitor mai de Doamne-ajută, pe ideea că nu ne mai vindem ţara, pentru că economia duduia, guvernul Boc a asistat la deteriorarea situaţiei şi continuarea devalizării combinatului până s-a închis, iar guvernul Ponta a luat bomba în braţe, că nu mai avea cui să i-o paseze, plus că s-a trezit la uşă cu detonatorul Dan Diaconescu.

La începutul lui 2009, când a venit criza, şi România, atât cea de stat, cât şi cea privată, s-a trezit peste noapte fără finanţare externă, creditorii internaţionali în frunte cu FMI ne-au pus în faţă un împrumut de 20 de miliarde de euro. Dacă în a doua parte a lui 2008, când intervenise falimentul lui Lehman Brothers, guvernul Tăriceanu nu ar fi spart 3% din PIB, adică 4 miliarde de euro, ca la barbut, poate nu am fi luat 20 de miliarde de euro, ci mult mai puţin. Dacă premierul Boc nu s-ar fi gândit la realegerea preşedintelui Băsescu, ci la economie, poate în 2010 nu am fi fost nevoiţi să vedem tăierea salariilor bugetarilor cu 25% şi majorarea TVA de la 19 la 24%, decizii care au dat înapoi economia cu 3-4 ani. Deciziile catastrofale ale celor aflaţi la putere din 2008 şi 2009, toate luate numai cu gândul la alegeri şi la ce spune votantul, le-am plătit cu vârf şi îndesat în 2010, 2011 şi 2012. Premierul Ponta face aceleaşi greşeli pe care le vom plăti cu toţii după alegerile parlamentare de la finalul acestui an. Atunci noul guvern va lua în primire gestiunea unei economii care are nevoie de finanţare de aproape 60 de miliarde de euro atât pentru stat, cât şi pentru sectorul privat. În condiţiile în care banii nu mai intră în România, ci ies din motive politice, de neîncredere, de Dan Diaconescu, de percepţie asupra unei administrări, de fonduri europene (plătim mai mult decât luăm), de investiţii străine, cazul Oltchim poate fi transpus la nivelul întregii ţări. În acest caz, echilibrarea se va face numai prin majorări de taxe şi impozite, reduceri de salariaţi şi poate, din nou, de salarii, curs sau inflaţie. Ponta dă vina pe Boc şi Băsescu, Boc pe Tăriceanu şi PNL, Tăriceanu pe Năstase şi PSD şi tot aşa, până la daci şi romani.

Nu ştiu cum este la Ministerul Finanţelor, o instituţie a cărei funcţionare este caracterizată de premierul Ponta ca fiind ca-n piesa "O scrisoare pierdută", dar ştiu că facturile electorale sunt plătite tot de alegători şi companii cu vârf şi îndesat. Pregătiţi-vă pentru ce va urma anul viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO