Opinii

Premierul care nu intelege mai nimic, dar este foarte sigur de el tot timpul

12.02.2010, 00:00 39

"Daca privim cerul intr-o noapte instelata vedem la sud un sirde stele care..." Mereu imi amintesc de aceasta propozitie cu carea inceput o fosta colega de liceu sa spuna lectia la a doua ora degeografie din clasa a IX-a cand vad cum incepe sa turuie premierulEmil Boc de cate ori este intrebat ceva.

Colega mea invata bine, dar in general se baza mai mult pe ocapacitate speciala de a turui textele pe de rost, cap-coada, frazacu fraza, cuvant cu cuvant.

Si atunci invatase din carte toata lectia, a dat sa o spuna,dar, surpriza, profesorul de la liceu cerea ce predase el in caiet,adica altfel de fraze, cu altfel de cuvinte. Nu ca nu i-ar fiplacut si lui sa auda o turuiala dupa dictarea pe care o facea inclasa, dar nu erau frazele sale. Nu era turuiala sa.

Asa ca i-a spus cu o voce groasa, tabagica: "Lasa asta, fetito,lasa asta", pana cand saraca fata a izbucnit in lacrimi. Doar eastia lectia!

Emil Boc are tot mai mult comportamentul unui om care nuintelege pe deplin o situatie, dar care este foarte sigur de el tottimpul, nu are niciun dubiu si incepe sa turuie raspunsul incadinainte de a termina intrebarea cel din fata lui.

"De ce ati marit impozitul de la 3% la 16% lamicrointreprinderi?", il intreaba suav ubicuul realizator TV carenici el nu stie diferenta intre impozitul pe venit de 3% care seaplica microintreprinderilor in 2009 si cel de 16% care se aplicaacum pe profit.

"Era o prevedere veche, inca de pe vremea d-lui Tariceanu. Noinu aveam ce face, trebuie sa indeplinim ce scrie in lege", spunefara sa clipeasca premierul Emil Boc, fara sa precizeze ca nu estevorba de o majorare a aceluiasi impozit de la 3% la 16%, ci suntchestiuni diferite.

Ce se intampla cu impozitul forfetar? Urmeaza mitraliera binecunoscuta: "Acesta nu este un impozit forfetar. Este un impozitminim ceea ce avem acum. Se va face o analiza si vom decide la cese va aplica impozitul forfetar". Dar indiferent cum se numeste seaplica in continuare, nu?

La inceputul primului sau mandat a venit foarte ferm si a spus:vom reduce cheltuielile cu salariile exorbitante din agentii si totanul 2009 am tot auzit aceasta fraza ca este singurul guvern care afacut dupa 1989 restructurarea agentiilor guvernamentale.

Bun, si cat este aceasta economie facuta la cheltuielilesalariale? Credeti ca stie premierul Emil Boc? Nu stie, dar o sa varaspunda fara sa clipeasca daca il intrebati: 2 miliarde de euro.Dar un minut mai tarziu se razgandeste: 1 miliard de euro. "Sunteconomii semnificative, va spun, am adus toate veniturile dinagentii la bugetul statului".

Ziarul Financiar a calculat ca este vorba de doar 1/1000 dinPIB, adica sub 100 milioane de euro si pana acum nu a contestatnimeni din guvern cifra. Aceasta suta de milioane de euroreprezenta ceva daca deficitul bugetar anual era de 700 milioaneeuro, nu de 7 miliarde de euro! Atata tevatura pentru a reducedeficitul bugetar cu 0,1% din PIB, adica de la 6,0% din PIB la 5,9%din PIB.

Si s-au redus salariile din agentii? Nu s-au redus, pentru ca nupot fi decat inghetate salariile, nu pot fi scazute, ne spunefoarte doct acelasi premier. Si deci in continuare avem salarii"nesimtite" la stat, de 4-5 ori mai mari decat alepresedintelui.

Ieri, alta "boacana". Departamentul de Comunicare al Guvernuluia anuntat ca premierul a gresit cand a spus alaltaieri ca vorscadea doar pensiile speciale de peste 3.000 de lei pe baza noiilegi a pensiilor.

"Exemplul dat de primul-ministru Emil Boc, in cadrulbriefing-ului de presa sustinut ieri la Palatul Victoria - conformcaruia pensiile fostilor angajati din armata si politie, care, inproportie foarte mare, sunt mai mici de 3.000 de lei si, potrivitsimularilor facute de Ministerul Muncii, Familiei si ProtectieiSociale nu vor fi afectate/diminuate in urma recalcularii (care seva aplica, de altfel, tuturor pensiilor speciale, deci si acestorcategorii de pensii) - este un caz punctual. Este incorectageneralizarea acestui exemplu la toate pensiile speciale, intrucatlegea nu stabileste niciun fel de plafon sub care nu serecalculeaza si nu scad pensiile speciale".

Pai ca sa fie "incorecta" generalizarea merg jurnalistii la oconferinta de presa la guvern? Si de unde stim acum ca este corectaactuala precizare? Nu cumva vom mai astepta o precizare laprecizare?

In acest fel, cu reveniri si rasuciri si recalculari sineintelegeri, institutiile statului se decredibilizeaza total.

Ca sa intri la o conferinta de presa la guvern trebuie sa trecide 2 soldati la poarta, alti 4 insi de la SPP care stau la glumitela intrare, iar in departamentul de comunicare mai sunt vreo 10 cubadge-uri de gat care iti spun pe unde sa o iei si ce sa faci. Casa auzi ce? Niste fraze care trebuie corectate a doua zi?

Totusi este vorba de Guvernul Romaniei, care are 1,4 milioane deangajati. Pai chiar nu exista nici un profesor de matematica, unstatistician, un om care sa citeasca mai bine cifrele astea si sa-llamureasca pe premier cum si ce se schimba?

Ca nu il pune nimeni pe premier sa fie atat de sigur si sarecite repede-repede la televizor ce binefaceri va aduce aceastalege, care pana una-alta scade pensiile, si nu le creste.

Si oricum, iarasi potrivit unor calcule ZF, ca de la guvern totnumai de gogosi avem parte, economia care se face printransformarea pensiilor speciale ale magistratilor, aviatorilor,parlamentarilor si personalului curtii de conturi in pensii"normale", pe masura contributiei, este de 100 milioane de euro pean.

Are cu ce se lauda premierul. A mai facut o economie de 1 la miedin PIB. Ca la restul, adica militari si politisti, care nu aucontributii la bugetul de pensii, nimeni nu intelege nici pana laaceasta ora daca si cum vor fi recalculate si ce economii se vorface.

Ba mai mult, daca statul va contribui de acum inainte cu 30% dinsalariul brut actual la bugetul de pensii pentru cele cateva sutede mii de salariati militari si politisti, fata de 5% cat li seretine acum de catre ministerele respective, inseamna o cheltuialain plus de 600 milioane de euro. Unde e economia?

Firmele cad pe capete, in fiecare luna zeci de mii de oameni isipierd locurile de munca, dar preocuparea nr.1 a acestui guvern estecum sa calculeze si sa rascalculeze pensii si salarii si sa nespuna ce economii fac ei prin aceste recalculari si schimbari. Sinici pe astea nu stiu sa le calculeze corect.

Pai oameni buni, in curand nici nu o sa mai aveti ce impartidaca voi numai de numaratul banilor va ocupati. Altex a cerut ieripasuire la plata a noua milioane de lei TVA incasat in decembrie pecare ar fi trebuit sa-l plateasca in ianuarie. Salariatii de lacresele din sectorul 4 au iesit in strada declarand ca au venituricu 30% mai mici ca urmare a recalcularii, conform vestitei legi asalarizarii unice. Deci la ei era problema cu salariile mari.

N-om avea noi 130% din PIB datorie interna ca Grecia, dar instilul habarnist in care este condusa aceasta tara nu mai avemmult.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO