Opinii

Premierul Ponta dă dovadă de inteligenţă. Nu se pune cu t-rexii. Dar jungla lui arată sinistru

Muzeul Antipa vă prezintă Guvernul Ponta 2. Mami pot să pup pe botic brontozaurul?

Autor: Iulian Anghel

19.12.2012, 16:21 4912

Cel mai tânăr premier din istoria României postmoderne, postindustriale, postapocaliptice reformează ţara cu cepeuniştii lui Ion Ilescu. Vitrina a fost grabnic ocupata de brontozauri cu două picioare.

Ecaterina Andronescu a ratat la mustaţă să se ocupe de educaţia viitoarei generaţii de brontozărei, dar ar fi fost culmea ca, într-o atât de scurtă viaţă de om, Varujan Vosganian să aibă doar un mandat de ministru sau Eugen Nicolaescu, din nou la Sănătate, să rămână fără colegi.

"Prospăturile"?Fenechiu, Dragnea!

Ce-l recomandă pe Fenechiu în guvern? Faptul că cercetat de DNA? Ce-l recomandă pe Vosganian? Faptul că a cheltuit banii din privatizatea BCR pe pensii şi nu se vede nimic de pe urma lor? Ce-l recomandă pe Dragnea? Faptul că a fost ministru al internelor vreo 12 zile, în 2009, şi nu s-au înţeles la controlul serviciului secret din MAI cu alde Vanghelie şi Voicu şi, pe deasupra, stăpâneşte Teleormanul ca pe o feudă? Ce-l recomandă pe Şova la "marile proiecte de infrastructură" - că stie bine istoria Holocaustului? Pe Niţă, pus la energie - că nu ştie câţi metri pătraţi are un hectar?

Nu contest nicio secundă dreptul legitim al USL de a conduce ţara. Dacă oamenii de mai sus ar fi şomeri, l-aş înţelege pe Ponta. Mănâncă şi ei o pâine. Dar nu sunt. Sunt toţi parlamentari. Cei mai mulţi au avut funcţii publice din '90 încoace. Au deţinut, majoritatea, poziţii ministeriale şi în trecut - miniştri sau secretari de stat. Numai portofoliul pentru relaţia cu Iisus Christos nu l-au avut.

Cu ce au performat?

Nu e doar problema celor două principale partide la guvernare aici. Ci a tuturora. O problemă de "cadre".

Băsescu a promovat valori, spunea el. Ce s-a ales din garda pretoriană a lui Traian Băsescu? Una cercetată de DNA (Monica Ritzi ajunsă, culmea, din nou în Parlament sub umbrela lui Dan Diaconescu), alta fostă şefă a Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase - furt pe faţă la legea pensiilor. Un altul, ajuns cel mai sus dintre suşi - Emil Boc - executant umil al ordinelor prezidenţiale.

La PDL este de fapt cheia înţelegerii acestei neputinţe de a duce ceva nou în viaţa politică. Când ridici capul ţi se taie. Traian Băsescu i-a executat pe toţi pe cei care nu i s-au supus şi nu au rămas umili. Dacă au răbdare, razvrătiţii stau şi înghit şi se răzbună când sunt pe val (Geoană s-a executat pe Năstase, iar Năstase l-a executat pe Geoană cu arma Ponta). Ceilalţi nu se bagă.

De ce să intri în politică, dacă tot ce trebuie să faci este să pupi în fund ca să ajungi ministru?

Aşa am ajuns ca cel mai tânăr prim-ministru din istoria noastră modernă să aibă un guvern ruginit. Aceşti oameni ar fi trebuit să fie lorzi ai înţelepciunii, să-i pregătească pe alţii, să aibă discursuri minunate în Parlament, să fie profesori. Să spună, de pildă: uite, cât am guvernat am făcut următoarele greşeli. Nu le repeta şi tu.

Nu, nici vorbă, ei mai vor o tură.

O coaliţie cu 400 de parlamentari nu găseşte 10 oameni buni, măcar pentru imagine?

A, noutăţile? Un Daniel Barbu, la cultură? Merge. Un Teodorovici la fonduri europene? Încercăm. Grapini la IMM-uri? Merge şi ea. Voinea? Merită încercat.

Dar poziţiile solide în guvern sunt ale lui Dragnea, Fenechiu, Nicolăescu, Stroe, Niţă - dinozaurii politicii.

Nu găsea Ponta alţii?

Nu, nu găseşte pentru că cei care pun mâna pe putere se comportă ca animalele de pradă - nu lasă prada din colţi decât atunci când un alt animal de pradă le-a secţionat jugulara.

Premierul Ponta dă dovadă de inteligenţă. Nu se pune cu t-rexii. Dar jungla lui arată sinistru. Doar brontozauri şi ici colo câte o veveriţă ştirbă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește și
AFACERI DE LA ZERO