Opinii

Protestul confiscat

Protestul confiscat

Autor: Ovidiu Vanghele

20.01.2012, 09:37 983

Protestul de la Piaţa Universităţii a sucombat, în cea de-a şaptea zi, în faţa unei duble tentative de parazitare. A reuşit să supravieţuiască invaziei celor scoşi pe străzi de USL dar a murit înecat în ura sutelor de suporteri care şi-au dorit cu orice preţ o bătaie cu jandarmii.

Manifestaţia a fost începută încă de după-amiază, de revoluţionarii lui Dorin Lazăr Maior, cunoscuţi şi ca "revoluţionarii lui Iliescu". Piaţa s-a animat însă odată cu lăsarea serii şi, nefericită coincidenţă, odată cu încheierea mitingului "politic", organizat de USL.

Politicienii USL au negat întruna că îşi vor trimite oamenii la Universitate. Evident, când Piaţa Universităţii nici nu se încălzise iar deja obişnuiţii mitingului de zilele trecute abia avuseseră timp să se dezmeticească şi să observe grupul mare de ultraşi masat în zona Facultăţii de Geologie, circulaţia pe bulevard a fost închisă şi dinspre Sala Dalles au apărut primele grupuri de manifestanţi "politici".

A fost prima cumpănă pentru Piaţa Universităţii, căci manifestanţii USL n-au putut fi opriţi de jandarmi, care parcă nici nu au făcut prea multe în sensul ăsta. În câteva minute, bulevardul gol s-a umplut de "ăia aduşi cu autobuzul de partide". Sosirea lor a stârnit confuzie. Unii au aplaudat, alţii, mai mulţi, i-au huiduit. Imediat însă, gardurile puse de jandarmi de-a lungul bulevardului, ca în fiecare seară, pentru a-i ţine pe protestatari departe de şosea au fost date la o parte de mulţimea din zona fântânii, care tot aştepta de luni să ocupe piaţa.

Momentul de exaltare a trecut rapid iar "manifestanţii autentici" de la Universitate, aşa cum chiar ei s-au intitulat, au realizat că s-au amestecat cu "ăia plătiţi". Şi au început să facă un lucru total surprinzător: s-au tras unii pe alţii înapoi pe trotuar şi au pus gardurile la loc, pentru a se delimita cât mai clar de ceilalţi, "ai partidelor". Minute întregi, din zona fântânii s-au auzit lozinci împotriva tuturor politicienilor. "USL, PDL, aceeaşi mizerie" şi preferatul ultraşilor, grupaţi în aceeaşi zonă, "E România, e ţara noastră, şi ne p...m pe politica voastră", întrerupte doar de huiduieli prelungite, au însoţit naşterea primelor pancarte ostile la adresa "ălora de la partide": foi cu "Am venit singur, nu m-a adus autocarul" au apărut pe piepturile câtorva zeci de oameni de lângă fântână.

Ce-i drept, cei aduşi de USL la Bucureşti au avut mai multă priză la "divizia B" a protestului, cei de pe scările Teatrului Naţional nefiind atât de reticenţi la sosirea lor.

Uşor de identificat după mesaje şi bannere, oamenii USL-ului au stat preţ de vreo oră pe bulevard, au scandat, şi-au făcut poze şi, uşor-uşor, au plecat, lăsând Piaţa celor care seară de seară au scandat împotrivas clasei politice în ansamblul ei. Dar şi ultraşilor, care pentru prima dată joi şi-au anunţat oficial prezenţa şi au venit organizaţi, în grup compact.

Timp de mai multe ore, suporterii şi-au văzut de protest: au ţinut-o în scandări pe teme politice, anticorupţie şi antisistem, asezonate cu favoritele lor, mesajele împotriva Jandarmeriei. Ba chiar, de câteva ori, s-au dovedit inventivi în scandări, dând tonul unor lozinci preluate rapid şi de grupurile din apropiere. Pe la ora zece însă, când "useleii" plecaseră aproape toţi iar bulevardul era locul preferat al manifestanţilor-fotografi de ocazie, au început tărăboiul. Au luat gardurile abandonate de jandarmi lângă trotuarele bulevardului - ce greşeală! - şi au atacat rândurile de scutieri care blocau intrarea în rondul din Piaţă.

Câteva înjurături violente şi câţiva bolovani răzleţi aruncaţi către jandarmi au fost suficient pentru ca protestatarii obişnuiţi, vedetele pieţei marţi şi miercuri, să dispară rapid, amintindu-şi de noaptea sângeroasă de duminică.

Şi-aşa suporterii şi-au văzut visul cu ochii: au început bătaia cu jandarmii, sub obiectivele camerelor a sute de jurnalişti. Preţul pentru asta a fost tocmai protestul, dar pentru ei nu a mai contat. Alte câteva pietre, gaze lacrimogene, un ziarist, prieten de-al poliţiei, bătut zdravăn şi-apoi o oră şi mai bine în care jandarmii, criticaţi pentru eşecul de duminică noapte, i-au vânat pe toate străduţele din zonă şi i-au încărcat în dube.

E greu de spus dacă jandarmii au sărit sau nu calul. În unele cazuri s-a văzut excesul lor de zel: erau totuşi nişte zeci de puşti în căutarea faimei, pentru ei echivalentă cu câteva bastoane şi o noapte pe la secţie. Acestea vor apărea zilele următoare, cu mărturii, filmuleţe şi toate cele. Pe tema asta, unii spun că, după noaptea de duminică, era nevoie de o demonstraţie de forţă a scutierilor. Alţii, din contră, vor reclama abuzuri. Adevărul este, ca de fiecare dată, undeva la mijloc.

Cert este însă că firava manifestaţie colorată şi apolitcă de la Universitate nu a reuşit să rămână în picioare după două şocuri într-o singură zi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO