Opinii

Răzvan Ungureanu, Director Asistenţă Fiscală, EY România: Anul 2022 vine cu veşti bune pentru companii în zona impozitului pe profit. Trei seturi de măsuri ar putea oferi un cost efectiv cu impozitul datorat mai mic

Opinie

Răzvan Ungureanu, Director Asistenţă Fiscală, EY...
17.11.2021, 14:34 366
 
 

Anul 2022 vine cu veşti bune pentru companii în zona impozitului pe profit. Trei seturi de măsuri ar putea oferi un cost efectiv cu impozitul datorat mai mic la nivelul societăţii sau al grupului de societăţi, ceea ce ar însemna un profit net mai mare, adică bani la dispoziţie pentru reinvestirea în business sau distribuirea către acţionari, precum şi un cash-flow îmbunătăţit, un element ce se poate dovedi foarte important în contextul economic actual. Dar să vedem despre ce este vorba şi ce trebuie să ştie companiile.

Reducere cu până la 15% a impozitului pe profit datorat. Facilitatea introdusă prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 153/2020 şi aplicabilă pentru perioada 2021-2025 permite reducerea impozitului pe profit anual cu până la 15% din suma datorată, stimulând capitalizarea firmelor.

Reducerea se calculează în funcţie de trei criterii, care, dacă sunt îndeplinite concomitent şi în întregime, pot aduce reducerea maximă, de 15% (îndeplinirea fiecăruia dintre ele este corespunzătoare unui anumit procent de reducere). Astfel, cele trei criterii de care trebuie să se ţină cont se referă la existenţa unui capital propriu pozitiv şi cel puţin egal cu jumătate din nivelul capitalului social, creşterea anuală a capitalului propriu ajustat faţă de cel din anul anterior, cu un anumit procent-ţintă sau creşterea capitalului propriu ajustat faţă de cel de la finalul anului 2020, cu un anumit procent-ţintă.

Facilitatea se aplică începând cu impozitul anual datorat pentru anul în curs, 2021, ceea ce înseamnă că reducerea se va reflecta în declaraţia depusă în anul 2022. Pentru a putea determina nivelul capitalului propriu (ajustat, după caz) de la finalul anului, pe baza situaţiilor financiare, termenul de depunere a declaraţiei anuale de impozit pe profit este decalat cu 3 luni - 25 iunie în loc de 25 martie.

Pot beneficia de această reducere şi plătitorii de impozit pe profit ce aplică un an fiscal diferit de anul calendaristic, criteriile şi termenele relevante având în vedere anul fiscal aplicabil în cazurile respective. Mai mult, pot beneficia de această reducere nu doar plătitorii de impozit pe profit, ci şi plătitorii de impozit pe veniturile microîntreprinderilor sau companiile care plătesc impozit specific. Nu sunt însă eligibile companiile reglementate de BNR sau ASF.

Deducerea ajustărilor pentru deprecierea creanţelor neîncasate creşte la 50%. În prezent, cheltuielile cu provizioanele/ajustările pentru deprecierea creanţelor neîncasate, mai vechi de nouă luni, sunt deductibile în limita a 30% din valoarea acestora, cu anumite excepţii. Prin modificările aduse prin Legea 296/2020, acestea ar fi trebuit să devină deductibile integral începând chiar cu 2021, doar că prevederea a fost suspendată pentru un an. În cele din urmă, prin Ordonanţa 8/2021, deducerea integrală a fost înlocuită cu o deducere de 50%, ce va fi aplicabilă începând cu 1 ianuarie 2022.

Deocamdată, însă, nu sunt noutăţi privind eliminarea limitării deductibilităţii pierderilor din vânzarea creanţelor neîncasate. În ciuda numeroaselor discuţii dintre mediul de afaceri şi autorităţi, ea a rămas la 30% din valoarea lor, afectând, în continuare, curăţarea bilanţurilor companiilor de creanţe neperformante, dar şi finanţarea prin operaţiuni de factoring.

Consolidarea fiscală. Premieră în România: începând cu anul 2022, companiile plătitoare de impozit pe profit şi care fac parte din acelaşi grup de afaceri pot opta să aplice consolidarea fiscală în ceea ce priveşte impozitul pe profit. Prin urmare, societăţile implicate vor putea compensa pierderile fiscale ale unora dintre ele cu profiturile impozabile ale celorlalte, datorând astfel un impozit pe profit doar pentru profitul impozabil net obţinut la nivel cumulat.

Există anumite condiţii de aplicare a consolidării fiscale, cum ar fi existenţa unei deţineri de cel puţin 75%. Aceasta poate fi directă sau indirectă, cuprinzând o serie de structuri de deţinere eligibile cum ar fi cazul unei societăţi care o deţine pe cealaltă direct sau indirect, cazul unui acţionar comun, direct sau indirect, pentru societăţile implicate sau o combinaţie între cele două. De asemenea, poate intra în consolidare cu societăţile româneşti şi sediul permanent al unei societăţi străine, în condiţiile în care există deţinerea minimă amintită anterior.

Societăţile care doresc să aplice consolidarea fiscală trebuie să depună o declaraţie în acest sens la ANAF, cu cel puţin 60 de zile înaintea începerii primului an fiscal relevant. Astfel, în cazul societăţilor ce aplică anul calendaristic drept an fiscal, termenul pentru a putea aplica consolidarea fiscală începând cu 1 ianuarie 2022 a trecut şi vor putea aplica regimul doar începând cu 1 ianuarie 2023. În acelaşi timp, pentru societăţile ce aplică un an fiscal diferit de anul calendaristic, este încă posibilă aplicarea regimului de consolidare fiscală începând chiar din anul 2022.

Având în vedere pârghiile favorabile puse la dispoziţie de legislaţia fiscală pentru 2022, companiile pot să folosească aceste instrumente de reducere a costului cu impozitul datorat şi să pună la punct o strategie, în care să stabilească care este calea cea mai convenabilă pentru business-ul pe care îl derulează.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO