Opinii

Reevaluarea imobilizarilor corporale. Obligatie sau decizie rationala?

01.02.2009, 19:05 1172

Inceputul de an 2009 este marcat de mutatii semnificative in plan economic, avand ca "radacina" principala zona surselor de finantare. Banii sunt din ce in ce mai rari si, in consecinta, mai scumpi, astfel incat strategiile financiare ale momentului sunt orientate spre cumpatare, optimizare si economisire. Tendinta reflexa a tuturor actorilor din mediul de business este de conservare a valorii.

In general, fara o evaluare profesionista este dificil de apreciat valoarea unei companii in fiecare moment din evolutia sa, cu atat mai putin in conditii de incertitudine, precum cele de acum. De regula, companiile solicita astfel de evaluari atunci cand au loc evenimente sau schimbari importante, precum vanzari, cumparari, divizari, fuziuni, listari la bursa etc.
Exista insa si situatii in care, pentru diverse scopuri, sunt evaluate doar parti din activele unei companii - pentru impozitare, pentru garantarea unui imprumut, pentru alocarea pretului de achizitie, pentru aport la capitalul social al altor entitati, pentru transferul acestora ca si o afacere de sine statatoare etc. Este important de stiut ca realizarea unui raport de evaluare implica intotdeauna definirea exacta a scopului pentru care acesta s-a facut, pentru ca, valoarea rezultata poate sa difere in functie de acest scop.
Ma voi opri in acest articol asupra reevaluarii activelor imobilizate, cu referire directa la des intalnita notiune de "evaluare pentru impozitare". In termenii Standardelor Internationale de Evaluare si ai Standardelor Internationale pentru Raportare Financiara, aceasta reevaluare se incadreaza in categoria "evaluarilor pentru raportare financiara".
Cele mai des intalnite solicitari se gasesc in zona reevaluarii cladirilor aflate in patrimoniul companiilor, cu scopul estimarii bazei lor de impozitare. Aceasta se realizeaza in conformitate cu prevederile Codului Fiscal referitoare la cotele de impozitare aplicate asupra valorii de inventar a constructiilor. Astfel, daca o companie si-a efectuat o reevaluare in ultimii 3 ani, atunci cota de impozitare prevazuta de Codul Fiscal este cuprinsa intre 0,25% si 1,5% din valoarea de inventar, iar, daca aceasta reevaluare nu a avut loc, atunci cota se situeaza intre 5% si 10% din aceeasi valoare de inventar.In contextul acestor evaluari, as puncta aici doua lucruri foarte importante:
(1) Se reevalueaza intreaga clasa de active si nu doar parti componente ale acesteia. Altfel spus, nu pot fi supuse reevaluarii doar o parte din constructiile aflate in patrimoniu, omitandu-le pe celelalte.
(2) Rezultatul evaluarii, respectiv valoarea de piata, reprezinta intotdeauna echivalentul "valorii ramase de amortizat". Pentru a se stabili noua baza de impozitare, se impune deci recalcularea valorii de inventar.
In ultima vreme, am intalnit frecvent urmatoarea intrebare:
Avand in vedere ca preturile de tranzactionare de pe piata imobiliara s-au redus, este posibil ca in urma reevaluarii constructiilor sa se reduca si impozitul aferent?
Nu se poate raspunde prin Da sau Nu!!
Reducerea discutata, si cred ca mai degraba asteptata, a preturilor de tranzactionare pe piata imobiliara, o regasim in toate - dar putinele - surse de informatii referitoare la tranzactii. O concluzie va putea fi insa trasa doar analizand pe tipuri de active si in stricta corelatie cu volumele de tranzactionare. Este cert ca reducerea mai drastica de care se vorbeste a avut loc mai degraba in zona volumului de tranzactii si de abia apoi in cea a preturilor.
Referitor la intrebarea de mai sus, un indiciu important de avut in vedere pentru a da un raspuns corect il reprezinta data ultimei reevaluari. Daca aceasta a fost 31.12.2007, atunci e foarte posibil ca astazi valorile de piata sa fie mai mici sau egale cu cele de anul trecut, ceea ce ar putea duce, intr-adevar, la o reducere a impozitelor. Pe de alta parte, daca ultima reevaluare a fost realizata cu 3 ani in urma, se poate ca pe diverse clase de active sa identificam diferite rate de evolutie si, pentru unele dintre acestea, sa ajungem la valori mai mari la momentul actual.
Este cert insa ca, in aceasta perioada, evaluarea constructiilor si terenurilor este o decizie oportuna dincolo de intentia de reducere a impozitelor si ca trebuie acordata o atentie deosebita analizei valorii fiecarui "reper" in parte. Un indice general de evolutie este imposibil de estimat.
Evaluarea acestor clase de active, care devenise o obligatie, onorata din 3 in 3 ani din cauza cresterii iminente a cotei de impozitare, s-a transformat azi intr-o decizie manageriala rationala, cu o importanta semnificativa atat pentru justetea valorilor contabile, cat si pentru identificarea de cai probabile de optimizare a costurilor.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO