Opinii

Reforma in sanatate este zero cu aceleasi salarii de 200 de euro pentru medicii rezidenti

28.02.2006, 20:39 18

Reforma sistemului de sanatate nu are nici o valoare daca salariile medicilor rezidenti raman tot 200 de euro, cat sunt acum, adica exact cat salariul mediu net pe economie.

Medicii rezidenti sunt medicii licentiati in curs de specializare, care poate dura intre cinci si sapte ani.

Guvernul si-a asumat saptamana trecuta raspunderea pe un pachet de legi de peste 200 de pagini de reforma a sanatatii. Poate ca un singur paragraf de lege, de 50 de cuvinte, era de ajuns: salariile medicilor licentiati sa fie de minimum 500 de euro.

Sa nu spuna nimeni ca nu exista bani. Bugetul Fondului de Asigurari de Sanatate s-a dublat in ultimii cinci ani, iar banii bugetului de stat sunt cheltuiti pentru functionari, in loc sa ajunga la medici: cu 8.150 de oameni, Ministerul Sanatatii este al saselea minister din tara ca numar de angajati.

Din cauza salariilor mici, sute de absolventi de medicina fac comert cu medicamente, iar medicii tineri care se incapataneaza sa-si continue cariera o duc prost.

Daca in acest moment s-ar deschide granitele UE pentru medici, probabil ca am ramane urgent fara doctori tineri.

In Ungaria, de exemplu, 430 de medici tineri au parasit deja tara dupa

1 mai 2004, data de aderare la UE.

Iar liderii de opinie din acest sector nu ii reprezinta deloc pe medicii tineri. Spitalele si clinicile de stat sunt dominate de directori si sefi de sectii care actioneaza deseori ca pe proprietatea lor.

"Exista aceasta categorie de oameni foarte puternici din spitale, cu legaturi in mediile inalte din Romania, care nu fac nimic pentru reforma si eficienta daca asta inseamna sa-si piarda din autoritate".

Citatul ii apartine chiar unui fost ministru al sanatatii al Partidului Social Democrat, Daniela Bartos, dintr-un interviu acordat ZF in mai 2004.

De atunci, nimic nu s-a schimbat.

Ca orice alta reforma, si cea din sistemul sanitar nu va avea loc cu adevarat decat atunci cand factorii de putere, adica "oamenii foarte puternici din spitale", decid sa actioneze.

Deocamdata nu e cazul, pentru ca nu e in interesul lor. Ei s-au vazut, cum se spune, "cu sacii in caruta". Salariile sunt un mizilic fata de veniturile "colaterale", asa ca putin ii intereseaza sa faca presiuni prin Colegiul Medicilor sau alte organizatii comune ale medicilor pentru imbunatatirea salarizarii in ansamblu a corpului medical.

De partea cealalta, medicii rezidenti incearca sa-si rezolve fiecare treaba pe cont propriu, sa ajunga cat mai repede "vioara intai", si sa aiba acces direct la banii pacientilor.

Deceniile de comunism in care oamenii au ajuns sa nu mai aiba incredere in nici o forma de asociere fac ca nici macar oamenii tineri din sistemul de sanatate, cu interese comune, sa nu-si poata aduna nemultumirile intr-o voce comuna. Astfel, in toata tevatura cu reforma sanatatii vocea medicilor tineri, a medicilor rezidenti, nu a fost deloc auzita.

Cea mai mare amenintare la adresa Romaniei este in acest moment imbatranirea populatiei si scaderea calitatii fortei de munca.

Cauzele scaderii calitatii fortei de munca sunt scaderea calitatii ingrijirilor medicale si starea proasta a educatiei, in conditiile in care medicii si profesorii sunt foarte prost platiti.

Sanatatea si invatamantul au luat-o la vale aproape iremediabil, ca urmare a generalizarii meditatiilor particulare si a platilor "colaterale" la doctori.

Paradoxul este ca in acest moment economia romaneasca isi poate permite sa sustina salarii mari pentru doctori si profesori. Fondurile sunt insa alocate gresit: merg prea multi bani la serviciile secrete, la Ministerul de Interne si pentru functionarime.

Spre exemplu, un sef de post

dintr-o comuna castiga 12 milioane de lei vechi net pe luna, iar salariul mediu in Ministerul Administratiei si Internelor este de 13,5 milioane de lei net, aproape dublu fata de salariul mediu net pe economie de 7 milioane de lei (200 de euro), cat este si salariul unui medic rezident.

Alocarea gresita a resurselor se vede si in gradul de atractivitate al facultatilor.

La facultatile de medicina concurenta a scazut pana la sub unu pe loc, pe cand la Facultatea de Politie sau la cea a SRI concurenta este de 4-5 oameni pe un loc, daca nu mai mare.

Avem nevoie si de paznici, dar avem nevoie mai intai de oameni sanatosi si bine educati. Iar ideea ca seful de post nu poate face meditatii sau nu poate da consultatii in particular ca profesorul sau doctorul nu tine deloc: acestia din urma muncesc in plus ca sa castige banii suplimentari.

Daca intr-un an sau doi nu se imbunatateste drastic salarizarea medicilor si profesorilor tineri, in sensul dublarii sau chiar triplarii veniturilor acestora, corpul social in ansamblu va avea mult de suferit, cu implicatii masive pentru mediul de afaceri.

Mai tarziu sau mai devreme, apar costurile. Cine crede ca scapa, se insala.



* Sorin Paslaru este redactor-sef al ZF

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO