Provocările fiscale cu care se confruntă companiile îl ultimii ani sunt fără precedent, dar la fel sunt şi oportunităţile de îmbunătăţire a proceselor fiscale, din fericire. Pentru că fiscalitatea nu mai înseamnă de mult doar calculul şi plata impozitului, conformare, ci strategie, tehnologie şi valoare adăugată. Pe măsură ce autorităţile fiscale se digitalizează, şi companiile care îşi regândesc funcţia fiscală vor fi mai bine pregătite pentru viitor. Iar iniţiativa noastră globală, Tax Reimagined, oferă cadrul, instrumentele şi expertiza necesare pentru a face posibilă această transformare.
Reforma globală a taxelor şi, mai ales, implementarea „Pilonului 2” al OECD, impozitul minim global, ca şi introducerea raportărilor publice ţară cu ţară, raportările ESG, au devenit o provocare considerabilă pentru firme, mai ales pentru multinaţionale. În acelaşi timp, la nivel global, a apărut şi o presiune crescută asupra companiilor de a îndeplini cerinţele de transparenţă fiscală, prin care li se cere companiilor să arate, dincolo de nivelul impozitului plătit şi motivul pentru care a considerat echitabil să plătească atât sau impactul său asupra societăţii.
Companiile pot publica date privind totalul taxelor plătite, dar interpretarea acestora nu este deloc simplă. De exemplu, pentru a înţelege dacă o companie a plătit o valoare corectă/echitabilă de TVA, este nevoie de informaţii detaliate despre produsele vândute, taxele aplicate în diverse jurisdicţii şi mecanismele de deducere a TVA-ului. Astfel de analize cer volume mari de date şi expertiză fiscală avansată.
Din toate aceste motive, departamentele de fiscalitate, aşa-numitele funcţii fiscale ale companiilor, se confruntă cu provocări fără precedent cărora trebuie să le facă faţă: creşterea volumului de reglementări, presiunea digitalizării, deficitul de resurse şi nevoia de aliniere strategică la tendinţele globale.
Reacţia lor nu mai poate fi aceiaşi ca în trecut. Este nevoie de o transformare fundamentală a modului în care companiile privesc fiscalitatea – o regândire a funcţiei fiscale.
De la conformare la transformare. La nivel internaţional, de-a lungul ultimilor ani, KPMG a investit şi va continua investească peste cinci miliarde de dolari în tehnologie, oameni şi inovaţie, dintre care peste un miliard este dedicat exclusiv transformării digitale în domeniul fiscal şi juridic. Acesta este cadrul în care KPMG a lansat iniţiativa ”Tax Reimagined”, un program care combină expertiza tehnologică, transformarea operaţională şi capacităţile de conformare într-o abordare unitară, ce a fost prezentată zilele acestea într-o conferinţă la Bucureşti, laolaltă cu studii de caz şi demonstraţii concrete.
Scopul este clar: dezvoltarea şi implementarea unui model operaţional personalizat, susţinut de tehnologie, care să permită companiilor reducerea costurilor, îmbunătăţirea calităţii proceselor şi generarea de valoare strategică la nivelul întregii organizaţii.
Modelul final propus de KPMG Tax Reimagined implică integrarea completă a proceselor fiscale – de la contabilitate şi raportare fiscală, până la preţuri de transfer – într-o soluţie scalabilă. Se utilizează metodologii precum Lean 6 Sigma şi tehnologia KPMG Digital Gateway pentru optimizarea şi standardizarea proceselor, cu un accent special pe utilizarea datelor de calitate superioară pentru a sprijini decizii strategice. Cum funcţionează concret?
O companie multinaţională, din domeniul farma, prezentă în peste 95 de ţări, se confrunta cu costuri ridicate de conformare şi dificultăţi de integrare a funcţiilor fiscale cu cele financiare. Echipa internă de conformare nu era bine integrată cu funcţia financiară, iar costurile pentru investiţiile în infrastructura tehnologică fiscală erau considerate prea mari. Folosind abordarea Tax Reimagined, am ajutat clientul să determine modelul optim de livrare şi i-am oferit argumentele necesare pentru a construi un caz solid de transformare. Rezultate obţinute: clientul operează acum procese fiscale standardizate, eficiente din punct de vedere al costurilor, la nivel global, iar echipa de conformare a fost integrată în cadrul KPMG Center of Excellence. Departamentul fiscal beneficiază de vizibilitate globală rapidă asupra riscurilor şi problemelor, dar şi asupra soluţiilor pentru fiecare dintre acestea.
În plus, compania a obţinut o reducere semnificativă a costurilor, o consolidare a monitorizării riscurilor globale şi o echipă fiscală pregătită pentru viitorul digital.
Încrederea se construieşte cu date şi dialog. Dezbaterea despre „fair tax” şi „tax transparency” nu are un singur răspuns corect. Ce este „echitabil” depinde de interpretări, context şi valori. Însă încrederea se poate construi, prin acces la date clare, raportări consecvente şi mai ales prin dialog deschis între contribuabili şi părţile interesate.
Ceea ce este cert este că tehnologia nu doar că ajută organizaţiile să răspundă acestor cerinţe, ci le oferă şi ocazia de a-şi modela propriul discurs fiscal, bazat pe transparenţă şi responsabilitate.
Complexitatea fiscală nu poate fi redusă la formule universale. Ea trebuie înţeleasă, abordată şi explicată — iar în acest proces, tehnologia devine esenţială.