Opinii

Retrogradarea ratingului SUA: Secolul 21 in finantele mondiale incepe de astazi

Retrogradarea ratingului SUA: Secolul 21 in finantele mondiale incepe de astazi

Autor: Dan Armeanu

06.08.2011, 13:51 1475

A trecut aproape un secol de candSUA detine cel mai mare rating (AAA) acordat de agentiaStandard&Poor's in 1917. Secolul 21 incepe de astazi infinantele mondiale. Retrogradarea rating-ului SUA de catreStandard & Poor's zgaltaie puternic suprematiaeconomiei americane si a dolarului si reprezinta sfarsitul erei incare in care modelele de dezvoltare economica erau bazate peindatorare excesiva.

Consolidarea fiscala, stabilizarea si sustenabilitatea datoriilorpublice vor fi principalele obiective in economia mondiala.
Decizia agentieiStandard&Poor'sde a reduceratingul SUA confirma vulnerabilitatile sistemului economic actualaflat sub presiunea datoriilor suverane.



Neintelegerile politice
, tergiversarea luarii unei deciziila nivelul Statelor Unite privind cresterea plafonului deindatorare, suprapuse peste problemele de la nivelul UE privindsolutionarea situatiei in general a tarilor puternic indatorate sia Greciei in special au condus la iritarea si scaderea increderiipietelor si a investitorilor.

Caderea recenta a pietelor si decizia agentieiStandard&Poor's reprezinta importante semnale dealarma fata de situatia economica actuala globala si se potconcretiza intr-un nou val al crizei economice. De altfel, inaceasta perioada se constata un comportament al pietelor si alinvestitorilor ce denota frica de o noua etapa a crizei economice.Investitiile care ieri erau cele mai sigure au devenit azi din cein ce mai nesigure iar investitorii sunt din ce in ce maidezorientati si din ce in ce mai putin dispusi in a-si asumariscurile.

Economiile care pareau ieri cele mai solide sunt azi din ce in cemai fragile si dau semnale ca fac cu greu fata datoriilor care lemacina.
Rostogolirea datoriilor reprezinta osolutie de moment care poate amana sau reduce riscul decontagiune.


Decizia agentiei reprezinta un soc inlumea financiara care se va transmite in lant catre pietesi investitori iar urmarile sunt greu de evaluat. Primeleefecte probabil se vor resimti in noi scaderi pe burseleinternationale, in cresterea dobanzilor la obligatiunile de stat,in scumpirea surselor de finantare si in dificultatea refinantariipe pietele financiare.
DAN ARMEANU esteprofesor la Facultatea de Finante, Asigurari, Banci si Burse deValori de la Academia de Studii Economice,Bucuresti

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO