Opinii

„România competitivă” este în primul rând o „Românie inteligentă”!

„România competitivă” este în primul rând o...

Autor: Nicolae Oacă

31.07.2016, 14:49 569

În atenţia echipei proiectului ”România competitivă”

Ziarul Financiar publica recent o ştire despre o nouă consultare, a şasea, în cadrul proiectului de ţară „România competitivă”, pe capitolul „Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţii”.

Neavând acces la cei care se ocupă de proiectul ”România competitivă” mă folosesc de ocazia oferită de Ziarul Financiar pentru a aduce în atenţia echipei acestui proiect un alt proiect de ţară ”România inteligentă” parte a proiectului de ţară ”România competitivă”.

Alba Iulia 2018 - oraş inteligent, începutul unui proiect de ţară România inteligentă

În 18 mai 2016, în cadrul primei sesiuni a Zilei Comunicaţiilor 2016, domnul ministru Marius Bostan anunţa începerea preparativelor pentru primul proiect pilot de oraş inteligent - ”Alba Iulia 2018, oraş inteligent”, care urma a fi lansat în septembrie 2016 şi finalizat în anul 2018, când se vor aniversa 100 de ani de la mare unire. Un oraş inteligentutilizează comunicatiile electronice si tehnologia informatiei pentru administrarea mai eficientă a serviciilor publice, pentru o societate mai ecologică, mai eficientă, mai prietenoasa cu cetăţeanul şi cu mediul de afaceri.

Între timp a fost anunţată data lansării proiectului: 20-21 septembrie 2016la Alba Iulia în cadrul unei conferinţe de lansare oficială a proiectului, dar şi plecarea domnului ministru Marius Bostan.

Proiectul pilot ”Alba Iulia 2018, oraş inteligent” dă speranţe industriei - operatorilor de telecomunicaţii, furnizorilor de echipamente şi aplicaţii, care deja au experimentat diferite soluţii sau chiar mici proiecte pilot, dar mai ales dă societăţii, românilor speranţa unei societăţi mai bune, mai eficiente, mai ecologice.

Rostul acestui proiect pilot este de a stabili ce aplicaţii sau facilităţi să fie incluse, alegerea depinzând de cazul particular al oraşului Alba Iulia, de ofertele industriei, dar şi de costurile de implementare - partea tehnică. Zonele de interes ar putea fi grupate în inovare digitală, asistenţă socială, mobilitate urbană, energie, educaţie, sustenabilitate. Proiectul pilot ar mai trebui să releve şi un ”plan de afaceri”, adică reguli, proceduri, parteneriate, care să stea la baza acestui demers - partea economică.

”România inteligentă- un proiect de ţară, parte a proiectului România competitivă

Proiectul pilot ”Alba Iulia 2018 - oraş inteligent” trebuie să continuie, chiar dacă cel care l-a anunţat nu mai este ministru.  Un proiect pilot ”Alba Iulia 2018 - oraş inteligent” reuşit va fi începutul unui proiect de ţară - ”România inteligentă”, prin care s-ar replica reţeta rezultată (tehnic, economic) în urma experimentului Alba Iulia şi care ar duce, pe termen lung, la transformarea modului de viaţă în oraşele şi localităţile din România. România inteligentă este, în primul rând o Românie conectată, care permite diverse aplicaţii (trafic, iluminat, parcare, control aer, apă, etc.) astfel încât societatea devine mai eficientă, mai ecologică, iar relaţionarea mai facilă, mai prietenoasă.

Sunt dificil de estimat costurile proiectului naţional ”România Inteligentă”, proiectul pilot ”Alba Iulia 2018 - oraş inteligent” urmând a da un indiciu şi mai ales un ”model de afacere”. În afară de finanţarea din fonduri UE, alte surse pentru finanţarea proiectului ar trebui căutate la telecomunicaţii şi la bugetul de stat. Telecomunicaţiile au fost considerate până acum o sursă de venituri pe care guvernele au folosit-o conform intereselor conjuncturale alimentând adesea găurile negre ale economiei.

Amintesc de banii obţinuţi din vânzarea unui pachet de 54,01% din acţiunile RomTelecom, de rezultatul licitaţiei de frecvenţe din anul 2012, etc., în total cu mult peste un miliard de euro, fonduri care nu au fost folosite în cel mai bun interes naţional - conectarea întregii Românii la reţele de mare viteză şi mai ales la creşterea adopţiei internetului, care ar fi dus la dezvoltarea economiilor locale şi deci şi la creşterea economiei naţionale (creşterea utilizării internetului cu 10% duce la creşterea PIBului cu 1,5%!).

Pentru viitor ”banii” din telecomunicaţii - vânzarea de active ale statului (RomTelekom, SN Radiocomunicaţii, etc.), vânzarea de licenţe de frecvenţe, tarife, taxe, etc. ar trebui să alimenteze un ”fond al telecomunicaţiilor” care să ajute la realizarea proiectului naţional ”România Inteligentă”. Deasemenea, bugetul de stat ar trebui să prevadă fonduri pentru finanţarea proiectului de ţară ”România inteligentă”, investiţii în viitorul economic al ţării. ”Telecomunicaţiile” ar trebui considerate motor de dezvoltare economică a ţării şi nu sursă de venituri.

România viitorului nu poate fi ”competitivă” dacă nu este şi ”inteligentă”!

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO