Opinii

România, fascinantă: După analize complexe, guvernul Cîţu a majorat salariul minim cu 41 de lei/lună, adică cu 0,24 de lei/oră, 50% dintre contractele de muncă sunt cuprinse între 1.300-1.600 de lei/lună, iar celebrii bodyguarzi din supermarketuri se interesează cum să investească în Bitcoin, care se tranzacţionează la 31.000 de dolari

Opinie Cristian Hostiuc, director editorial ZF

România, fascinantă: După analize complexe, guvernul...

Autor: Cristian Hostiuc

24.01.2021, 22:30 19987

De la 1 ianuarie, după o analiză complexă, guvernul Cîţu a majorat salariul minim pe economie de la 2.230 de lei brut, la 2.300 de lei brut, adică cu 3%, ceea ce înseamnă o creştere netă de 41 de lei/lună, de la 1.345 la 1.386 de lei net/lună (280 de euro).

Astfel, ora de lucru a crescut de la 7,94 de lei net la 8,18 de lei net, adică cu 0,24 de lei/oră.

Creşterea salariului minim pe economie nu este una dintre politicile favorite ale PNL, iar guvernul Cîţu a lăsat impresia că a făcut o mare favoare prin această creştere a salariului minim cu 3%.

Vineri, Bogdan Hossu, liderul sindicatului Cartel Alpha, a prezentat câteva date statistice legate de piaţa salariilor din România, conform informaţiilor luate din REVISAL la finalul lunii decembrie 2020:

- numărul de contracte de muncă înregistrate - 5,57 de milioane;

- 1,36 de milioane de contracte de muncă cu normă întreagă erau plătite la nivelul salariului minim pe economie;

- 50,3% dintre contractele de muncă din REVISAL aveau un nivel salarial cuprins între 1.300 de lei 1.600 de lei net/lună;

- 36,9% dintre contractele de muncă înregistrate aveau salarii nete cuprinse între 1.600 şi 3.200 de lei;

- 12,8% dintre contractele de muncă înregistrate depăşeau 3.200 de lei, adică peste salariul mediu pe economie;

- deşi piaţa muncii din România este la 66% din productivitatea orară medie a Uniunii Europene, costul brut al orei de muncă (13,5 lei/oră) este la doar 35% din media UE.

Acestea sunt ultimele date statistice legate de piaţa salariilor.

Pe de altă parte, mulţi spun că, în realitate, veniturile obţinute de angajaţi sunt mai mari pentru că firmele plătesc salariile şi le înregistrează în REVISAL la nivelul minim sau puţin peste minimul pe economie, iar restul se dă în plic, la negru.

Acum trecem în extrema cealaltă.

Din toamna anului trecut, celebra criptomonedă Bitcoin a revenit din nou în prim-plan printr-o creştere spectaculoasă, de la 10.000 de dolari în toamnă la 40.000 de dolari la începutul lunii ianuarie, pentru ca vineri să închidă la 31.000 de dolari. În martie 2020, Bitcoin se cota puţin peste 5.000 de dolari.

Toată lumea ştie ce este un Bitcoin - este o criptomonedă şi ceva cu blockchain - şi că se fac bani mulţi din această investiţie.

Specialiştii în Bitcoin sunt mai sofisticaţi şi spun că această criptomonedă te protejează împotriva inflaţiei (sub 2% pe an în Europa şi 2,06% România în 2020!) şi poate înlocui aurul ca monedă de tezaurizare, numai că este mult mai simplă, fiind digitală, şi poate fi fracţionată.

Plus că Bitcoin poate ajunge la 150.000 de dolari, 400.000 de dolari, dacă nu chiar 1.000.000 de dolari, după cum pariază George Rotariu, CEO şi fondator al Bitcoin România, un exchange şi o platformă de tranzacţionare de criptomonede.

El estimează că românii au investiţii de peste 1 miliard de euro în criptomonede, la valoarea actuală de piaţă.

Într-un articol din Business Magazin, Marius Morra, CEO şi co-fondator al LDV Exchange, un exchange de criptomonede cu “mii de utilizatori”, crede că peste 50.000 de români au ajuns acum să investească în criptomonede (la începutul lui 2020 erau vreo 15.000).

Marius Morra spune că piaţa românească a început să se intereseze tot mai mult de Bitcoin şi de investiţiile în criptomonede.

“Este un moment încărcat de acţiune şi efervescenţă, care îţi dă senzaţia că aproape toată lumea a auzit deja de Bitcoin. Ieri am fost la un supermarket şi m-a oprit un gardian (bodyguard) care a văzut că pe maşina mea scrie Bitcoin şi m-a întrebat care este treaba cu acest Bitcoin, că ar vrea şi el să investească”, a spus Marius Morra în articolul din Business Magazin.

Dacă şi celebrii bodyguarzi de la supermarketuri, care au un salariu la nivelul salariului minim sau 10% peste, adică 280 de europe lună, se interesează de investiţii în Bitcoinul de 31.000 de dolari, asta înseamnă că ori se apropie o criză (în literatura bursieră se spune că atunci când uşierii, taximetriştii îţi vorbesc despre investiţii bursiere şi îţi dau sfaturi, atunci trebuie să vinzi), ori educaţia financiară din România este mult mai ridicată decât credem noi şi bancherii.

P.S. La final de săptămână mi-au atras atenţia două lucruri care arată cât de fascinantă este România:

- Regele barbutului şi-a scos cavoul de la amanet! (din CanCan.ro)

- Un schimb extraordinar de replici din serialul Las Fierbinţi: “Am nevoie de bani ca să nu-mi ia casa banca (nu şi-a plătit ratele!). Să-ţi ia! Oricum ai nevoie de una mai mare!”.

Urmează ZF Health&Pharma Summit'24