Opinii

România voastră, tânără, vie, şi în care credeţi, concurează în toată lumea pentru fiecare euro sau dolar, în timp ce România din cimitir, a lor, îşi împarte an de an 3 mld. € din banii voştri

România voastră, tânără, vie, şi în care credeţi,...

Autor: Cristian Hostiuc

15.03.2015, 17:51 5050

Două lumi diferite: Unii din voi visaţi să cuceriţi pieţele cu ideile, inteligenţa şi produsele voastre, concurând cu toată lumea. Alţii îşi câştigă existenţa din şpăgile negociate în cimitire, din banii voştri. Ironia este că cei din urmă câştigă mai mult.

Săptămâna asta au venit la ZF Live doi antreprenori  din IT pentru care ceea ce produc nu are bariere. Ei şi partenerii/angajaţii lor cred că sunt mult mai inteligenţi şi mai determinaţi să cucerească lumea şi pieţele, nu să fie cuceriţi, chiar la ei acasă.

Silvian Cenţiu de la Transiris şi Mădălin Dumitru de la Cyber Smart Defence cred că prin ceea ce pot să livreze clienţilor lor, de oriunde ar fi, sunt mai buni, nu decât competitorii lor din România, ci din întreaga lume.

Transiris, o firmă de marketing automation, face patru milioane de dolari din previzionarea comportamentului clienţilor unor companii. De la Braşov câţiva români lucrează pentru Bank of Montreal din Canada sau Cisco din SUA, interpretând serii lungi de date şi comportamente ale clienţilor.

Din Bucureşti, Cyber Smart Defence, având cei mai buni trei hackeri din România, ”white hackers”,  îşi vând serviciile către companiile care vor să vadă cât de vulnerabile sunt în faţa unui atac prin care li se extrag date de business de către ”black” sau ”grey” hackers şi vândute competiţiei. Cyber Smart Defence face sub un milion de euro pe an.

Cred că pentru o comandă de 100.000 de euro, softiştii celor două firme muncesc de le sar capacele, pentru că nimic nu vine gratis sau uşor. Nu cred că a venit cineva peste noapte să îi ofere lui Transiris, o firmă din Braşov, România, un contract la cheie cu Bank of Montreal, când probabil erau multe alte firme locale canadiene care stăteau la uşă.

Pe de altă parte, o altă lume din România primeşte totul de-a gratis. Nu trebuie decât să semneze sau să dea un telefon. Marean Vanghelie, primarul Sectorului 5, administra un buget anual de 400 de milioane de lei. După ce a fost tolerat ani de zile, el este acuzat de DNA că a luat 20% dintr-o valoare de 2 miliarde de lei a unor contracte date de primărie către un grup de firme în ultimii opt ani. Pentru 400 de milioane de lei, adică 90 de milioane de euro, Vanghelie nu a făcut altceva decât să încredinţeze nişte contracte.

Vineri după amiază a sărit în aer şi dosarul ministrului Finanţelor, Darius Vâlcov, care este acuzat de DNA că pe vremea când era primarul oraşului Slatina ”tăia” facturi personale de 20% din contractele încredinţate de autoritatea locală. Administrând un buget mai sărac, Vâlcov a luat doar 2 milioane de euro, conform acuzaţiilor. Banii i se dădeau în pungi, iar derularea afacerilor era negociată...în cimitir! Asta dacă denunţurile sunt adevărate.

Într-un an bugetul României are în dreptul poziţiei – Achiziţii de bunuri şi servicii – 39 de miliarde de lei, iar în dreptul poziţiei – Cheltuieli de capital – 17 miliarde de lei.

Dacă luăm ca reper taxa de 20%, rezultă o sumă de 11 miliarde de lei, adică 2,6 miliarde de euro pe an. De aici se înfruptă toată clasa politică, indiferent dacă sunt la putere sau opoziţie, împreună cu firmele şi clanurile lor. Tot de aici s-au înfruptat şi cei din dosarul Microsoft sub ochii fericiţi ai americanilor, care îşi vindeau produsele cu discount şi le vedeau trecute apoi în Bugetul României la preţuri duble. Iar americanii nu spuneau nimic.

Dar aici sunt banii voştri, pe care îi plătiţi lună de lună, fie prin impozitele şi taxele pe salarii, fie prin TVA, accize, taxa pe stâlp, etc. De aceea TVA-ul este la 24%, sau costul total al forţei de muncă este de 55% sau euroacciza este 7 eurocenţi pe litrul de benzină.

Pentru unii România şi românii sunt aproape cei mai buni din lume în domeniul lor, iar pentru alţii România este o ţară numai bună de taxat, muls, comisionat, jefuit şi în final de vândut.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO