Opinii

Roxana CLODNITCHI, prodecan al Facultăţii de Administrare a Afacerilor cu predare în limbi străine - ASE: Să fii student pe bune, nu mai este un lux la masterat

Roxana CLODNITCHI, prodecan al Facultăţii de...
17.06.2020, 16:58 3334

Este ora 7:00 sâmbătă dimineaţă în Bucureşti şi Profesorul Jürgen Bock, preşedinte al Universităţii Bochum, îşi începe ziua cu un antrenament de 6 km Piaţa Romană-Arcul de Trium – şi retur. ”E surprinzător cât de seren pare oraşul prin comparaţie cu felul în care se prezenta vineri la prânz, când am venit de la aeroport şi cât de puţini alergători sunt în Bucureşti...”

Jürgen este profesor invitat în cadrul unui program de masterat modular organizat de Facultatea de administrarea afacerilor cu predare în limbi străine, zisă şi FABIZ. FABIZ este cunoscută în ASE (şi nu numai) că ”aduce vedete din străinătate şi din business la fiecare materie”. Facultatea chiar se mândreşte cu profesori invitaţi de la Sapienza (Roma), Erasmus Rotterdam, Humbold (Berlin), NBS (Oslo), Strassburg, Bruxelles, Innsbruck, Wuppertal, şi lista continuă. La aceştia se aduagă executives de la UI Path, Kaufland, EY, OMV Petrom, Leroy Merlin, L’Oreal, Bit Defender, Maspex, ING, RER, P&G, Adrem, Electrica SA, şa.

La ora 9:00 profesorul şi cei 20-25 studenţi ai săi, pe care i-a cunoscut online în urmă cu o săptămână şi faţă în faţă în urmă cu o seară, abordează un studiu de caz complex privind dezvoltarea strategică a unei corporaţii multinaţionale din a cărei conducere face profesorul parte. Construind pe bazele teoretice stabilite de colaboratorul autohton în urmă cu o săptămână, echipa îşi însuşeşte cunoştinţele şi înţelegerea, dobândite de regulă în 14 şedinţe distribuite în 14 săptămâni de-a lungul unui semestru, în două weekenduri hardcore. „Partea cea mai frumoasă este că grupul este unit, că toţi se concentrează asupra subiectului şi că toată lumea se distrează academic împreună”, spune un student. Studenţii îşi însuşesc materia? “Da”, spune profesorul, “pentru că, spre deosebire de întâlnirile săptămânale, în sistemul modular nu apuci să uiţi de la o întâlnire la alta”. Sâmbătă seara îl întâlnim pe profesor alături de o mână de colegi de la ASE însoţiţi de un grup de studenţi, la o terasă animată din apropierea facultăţii, dezbătând problemele de la curs din perspective noi. ”Să fii student pe bune, două zile consecutive, e un lux! Mă bucur de acest timp de dezvoltare profesională şi personală” mărturiseşte o masterandă din Braşov.

Cursurile modulare în domeniul Business Administration sunt foarte frecvente în Vest, în special în peisajul MBA-urilor - şi este dovedit că sunt eficiente. O serie de lucrări ştiinţifice demonstrează această ipoteză. De vineri la prânz până sâmbătă seara sau până duminică la prânz - acesta este considerat un format de modul clasic. Multe universităţi oferă o parte dintre materii şi în sistem modular. Această formă de organizare permite interacţiunea mult mai intensă cu profesori şi practicienii de vârf.

Cursuri în sistem modular în România?

În timp ce universităţile străine, organizează de zeci de ani cursuri în sistem modular, şi formatul este foarte apreciat, în special de cursanţii care lucrează full-time, în România FABIZ, cu cele 5 programe de master modulare (3 programe de Administrarea afacerilor şi antreprenoriat în limbile engleză, germană şi franceză plus Digital MBA şi Energy MBA) ocupă o poziţie de pionierat.

”93% dintre masteranzii noştri lucrează şi dintre aceştia o treime sunt în funcţii de conducere. Implicit le este greu să se desprindă în fiecare seara a săptămânii pentru a aprofunda o nouă tematică preţ de 80 minute. Organizând masteratele în sistem modular, dorim să venim în întâmpinarea eforturilor lor de concentrare şi time management. Şi astfel putem totodată să îi punem faţă în faţă cu profesori de talie mondială cu zeci de publicaţii şi zeci de mii de citări” ne spune decanul facultăţii, Conferenţiarul universitar Tănase Stamule.

Avantajele organizării cursurilor în sistem modular sunt dovedite empiric

În cazul unui curs modular, materialul didactic nu este împărţit în întâlniri săptămânale individuale de-a lungul unui semestru, ci predat în una-două module - de obicei în două weekenduri consecutive. Pe deoparte, munca concentrată pe tema de interes este îmbunătăţită, deoarece participanţii se implică mai puternic şi se identifică mai bine evenimentul. Pe de altă parte, acest mod de organizare permite soluţionarea unor probleme complexe, care implică o atenţie sporită din partea studenţilor. Totodată, cursurile desfăşurându-se la sfârşituri de săptămână prestabilite, la ele pot participa atât cadre didactice cât şi studenţi din alte oraşe şi ţări.

Avantajele învăţării coerente au fost dovedite empiric. În Germania s-au realizat încă din anii 60 cercetări privind diferite metode de organizare a activităţii didactice, care au demonstrat că participarea la cursuri tip prelegere în ritm săptămânal nu rezultă în acumularea semnificativă de cunoştinţe. În cazul seminariilor săptămânale, rezultatul este de asemenea dezamăgitor. Pe de altă parte, cu seminariile în sistem modular, precedate de ore de pregătire teoretică se ating rezultate mai bune, chiar promiţătoare cu privire la acumulare şi sedimentarea de cunoştinţe. Pregătirea atentă a modulelor permite realizarea unei interacţiuni intense cu transfer de cunoştinţe la un nivel înalt. Cursanţii au la dispoziţie instrumentele şi timpul necesare pentru a analiza critic conţinuturile şi a găsi soluţii individuale problemelor discutate. Acest format se pretează excelent şi pentru proiecte în echipă.

Profesorul Wolfgang Härdle (Humboldt Berlin) rezumă experienţele sale de la IMBA spunând că studenţii sunt „instruiţi, interesaţi şi informaţi”. „Există o dispoziţie de lucru în care toată lumea participă cu maxim interes.”

Roxana CLODNITCHI, lector universitar doctor şi prodecan al Facultăţii de Administrare a Afacerilor cu predare în limbi străine (FABIZ, ASE) este specializată în eco- & energy economics şi teoria deciziei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO