Opinii

Rusia, a treia Romă: o poveste deşartă

Opinie Iulian Anghel, editor ZF

Rusia, a treia Romă: o poveste deşartă

Autor: Iulian Anghel

28.01.2022, 00:07 1501

În vremea ţarului Ivan al III-lea, puţin după ce turcii au cucerit Constantinopole (1453), azi Istanbul, Rusiei i-a venit ideea că poate să fie „a treia Romă”. Imperiul Roman de Apus căzuse de multă vreme, ultimul împărat al Imperiului de Apus a fost un nonroman. Dar Imperiul de Răsărit, a rezistat încă 1.000 de ani.

După căderea Constantinopolelui, de la ţarina Ecaterina (care era de origine germană) până la ţarul Petru (cel care l-a găzduit pe eruditul Dimitrie Cantemir, fost domn al Moldovei) şi mult apoi, până la perioada bolşevică, Rusia a crezut că destinul ei este să fie „a treia Romă”. S-au luptat ruşii nu doar cu lumea musulmană, ci şi cu lumea catolică. Şi noi, ca şi ruşii, suntem ortodocşi. E greu de explicat lumii de azi Trinitatea, e greu de explicat Marea Schismă din 1054 care a rupt creştinismul şi l-a împărţit în catolici şi ortodocşi (chiar şi etimologiile sunt greu de înţeles), e greu de explicat judecata Sf. Augustin care arată, în scrierile sale, cum este posibil ca omul să fie, în aceeaşi vreme, sub imperiul „destinului”, dar să poată şi „alege”, chiar dacă destinul i-a fost conceput de la începutul veacurilor.

Nu ştim ce-a fost la începutul veacurilor, ce ştim cu siguranţă este că Rusia a preluat acest stindard al ortodoxiei şi, în felul ei, susţine că-i apără pe ceilalţi. Nu i-a apărat. Nu a apărat România, ortodoxă, nu a apărăt Ucraina, ortodoxă, nu a apărat Georgia, ortodoxă. Un lucru trebuie spus însă: fără sprijinul Rusiei, independenţa României ar fi fost mult amânată. României i-a prins bine sprijinul Rusiei şi apoi a trebuit să plătească pentru el cât niciun bivol gras nu poate duce în spate povara. Aceasta este istoria.

Ţarii ruşi au visat să se încoroneze în catedrala Sfânta Sofia, acum moschee din Istanbul (fostul Constantinopol) - sofia, în greacă, înseamnă „înţelepciune”.

E greu de judecat azi „înţelepciunea” Rusiei.

Din păcate pentru Rusia de azi, „a treia Romă” nu este Rusia, ci UE. Toţi oropsiţii lumii vor să fugă în UE, nu în Rusia. Cel puţin una dintre fiicele dlui Putin trăieşte în Occident, nu în Rusia. Aici este drama Rusiei. Drama nu este a Occidentului, ci a Rusiei. „A treia Romă” este Uniunea Europeană, nu Rusia. Pentru că toate drumurile „duc” la Berlin, la Londra, la Paris, la Roma, nu la Moscova.

NATO, prin vocea şefului ei, spune că nu va accepta niciuna din cererile Rusiei – anume de a pleca din est, adică şi din România. „A treia Romă”, cum s-a visat Rusia, este o poveste deşartă. Poate fi o poveste sângeroasă, dar tot deşartă rămâne.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO