Opinii

Ruxandra Târlescu, PwC România: Neimpozitarea serviciilor medicale furnizate sub formă de abonament - facilitate fiscală suplimentară?

Ruxandra Târlescu, PwC România: Neimpozitarea...

Autor: Ruxandra Târlescu

26.07.2017, 18:05 751
Printre modificările aduse Codului fiscal prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.3/2017 este prevăzută neincluderea în baza de calcul a impozitului pe veniturile din salarii şi asimilate salariilor a serviciilor medicale furnizate sub formă de abonament, conform prevederilor Legii Sănătăţii, suportate de angajator pentru angajaţii proprii, în limita echivalentului în lei a sumei de 400 euro anual.
 
Astfel, contravaloarea serviciilor medicale furnizate sub formă de abonament, în limita menţionată, nu este considerată venit impozabil în înţelesul impozitului pe venit, însă rămâne în continuare subiect de contribuţii sociale obligatorii.
 
Această măsură reprezintă o facilitate fiscala suplimentară, care vine în completarea pachetului de avantaje ce beneficiază de un tratament fiscal favorabil. Printre beneficiile existente care pot fi acordate angajaţilor de către angajator pot fi enumerate primele de asigurare voluntară de sănătate, contribuţiile la fonduri de pensii facultative, tichetele cadou acordate conform legii, etc.
 
Cu toate acestea, considerăm ca odată cu introducerea acestei facilitaţi fiscale, ar fi oportună  completarea/actualizarea cadrului legislativ actual care reglementează  serviciile medicale (i.e .Legea sănătăţii) pentru a asigura o mai bună claritate în ceea ce priveşte sfera serviciilor ce pot fi incluse în cadrul acestor abonamente şi astfel aplicabilitatea fără echivoc a măsurii fiscale nou introduse.
 
Ruxandra Târlescu, Director, Consultanţă Fiscală, PwC România

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO