Opinii

Sabina Amaricai, arhitect de testare software: Ce presupune sistemul Open Banking şi care sunt provocările aduse de el în piaţa financiară şi industria fintech

Opinie

Sabina Amaricai, arhitect de testare software: Ce...
01.07.2021, 13:18 147

Suntem în plină revoluţie digitală. Piaţa financiară trebuie să ţină pasul – atât companiile fintech, cât şi clienţii.

În termeni oficiali, soluţiile Open Banking pot fi definite ca „oportunităţi prin care clienţii îşi pot utiliza datele tranzacţiilor bancare pentru a accesa produse şi servicii financiare mai bune”. Cu alte cuvinte, prin care pot recâştiga controlul asupra propriilor decizii financiare. În sistemul „tradiţional”, banca are puterea financiară absolută de a lua anumite decizii, pe baza unor criterii oarecum „abstracte”. Indiferent de cât de bine ar fi explicate, majoritatea clienţilor se simt intimidaţi sau copleşiţi de termeni, cifre sau procente – par prea ştiinţifice pentru a fi înţelese de un neavizat.

Cu Open Banking, situaţia se schimbă. Acum toate informaţiile financiare sunt la îndemâna utilizatorului. El are ultimul cuvânt. Conceptul de open banking poate fi implementat în multe contexte, şi în fiecare caz aduce beneficii indiscutabile.

Educaţie financiară personalizată

Când ştii cum să-ţi administrezi cu eficienţă maximă finanţele, îţi poţi îmbunătăţi obiceiurile financiare. Poţi astfel să-ţi creşti economiile. Din păcate, în prezent, nu se predată educaţia financiară în şcoli – un una relevantă, cel puţin.

Avem nevoie de mai mult decât un set de reguli şi formule generale, care poate nu ni se par logice sau pe care poate nu le vom aplica niciodată. Avem nevoie de o educaţie financiară la care să ne putem raporta, bazată pe informaţii relevante şi utile pentru viaţa de zi cu zi. Într-o astfel de abordare personalizată, valorile personale şi comportamentul nostru reprezintă informaţii importante, echivalentul unui studiu de caz. Şi aici intervine avantajul unei soluţii open banking. Pentru că oferă o educaţie financiară personalizată, ajustată nevoilor şi resurselor noastre, precum şi contextului în care trăim.

Transferuri bancare mai ieftine. Mai multe opţiuni

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro