Opinii

Scurta viaţă fericită a lui Florin Cîţu

Scurta viaţă fericită a lui Florin Cîţu

Autor: Iulian Anghel

02.04.2022, 15:40 2478

Pe Nicolae Ceauşescu, revolta populară din decembrie 1989 l-a prin în Iran, la camarazii lui de aspiraţii dictatoriale. Pe Florin Cîţu mica revoltă din PNL l-a prin în SUA. Fotografiile sale cu Nancy  Pelosispeakerul Camerei Reprezentanţilor, stârnesc tot hazul. Cîţu îşi suflecă mâneca stângă a sobrului său sacou (după cutele mânecii este clar acest lucru) ca să i se vadă ceasul masiv de la încheietură, de dimensiunile unui apometru. Pozele cu ceasul, cu mâneca suflecată, vor fi, foarte probabil, ultimele imagini relevante ce-i însoţesc căderea.

Florin Cîţu putea fi prim-ministru şi azi. Fără cea mai mică urmă de îndoială, Florin Cîţu pricepe de 100 de ori mai bine economia decât actualul premier, Nicioale Ciucă. Era, aşadar, mai potrivit să conducă guvernul decât actualul premier. Cât despre viitorul premier, Marcel Ciolacu (dacă înţelegerea PNL-PSD se respectă, el va fi premier peste doi ani), nici nu are sens să vorbim, din această perspectivă.

Dar Florin Cîţu a vrut mereu să ştie lumea ce ceasuri poartă el. Cât de tare este el. Florin Cîţu nu a citit pildele împăratului Solomon şi nu i-ar fi fost greu pentru că, astăzi, o Biblie poate fi cumpărată din librării. Iată ce zice Solomon: „Mândria merge înaintea pieirii şi trufia merge înaintea căderii.

Pe Florin Cîţu l-a pierdut propria-i trufie, nimeni altcineva. Împreună cu tovarăşul său de rele, Klaus Iohannis, a ţinut, vreme de un an, o ţară în stand by, doar pentru ca el să ajungă şef al PNL. Într-o cumplită criză medicală a blocat, luni de zile, formarea unui nou guvern, doar ca el să rămână la Palatul Victoria, deşi fusese demis de Parlament. În loc să gestioneze criza sanitară de care era direct responsabil, Florin Cîţu făcea politică la scară mare, credea el. Împărţea funcţii şi bani, tăia şi spânzura.

Florin Cîţu, împreună cu Klaus Iohannis, au făcut, în cariera lor politică, un singur lucru notabil: au distrus un partid. Dacă e să credem ultimul sondaj al IRES (institut de sondare a opiniei publice apropiat de PSD, aşadar analizele lor trebuie privite cu reţinere), PNL are azi doar 16% în încrederea publică. În ultimele alegeri legislative, PNL obţinuse 25% şi, în coaliţia cu USR şi cu UDMR, dădea tonul politicii şi pe cel al guvernării. Este de neînţeles pentru un om rezonabil stupida politică a cuplului Iohannis-Cîţu. Astăzi PNL este la remorca PSD. PNL a ajuns un partid de nimic care nu se va opri aici din cădere.

De ce s-a întâmplat asta? Pentru că aşa a vrut narcisistul Klaus Iohannis – eu decid, restul sunt proşti -, iar lacheul său, Florin Cîţu, orbit de trufie, i-a urmat calea. Acum citesc cu stupoare în unele ziare cu surse bune la Cortoceni, că Iohannis ar viza postul de secretar general al NATO, după finalul mandatului lui Jens Stoltenberg. Pai, dacă tu nu ai putut gestiona o criză internă mică, cum gestionezi o criză în care, Doamne fereşte, Rusia ar ataca o ţară NATO?

Aşadar: Florin Cîţi şi-a dat demisia din fruntea PNL. A convocat duminică o şedinţă a conducerii partidului pentru a-şi anunţa decizia, şedinţă la care nu a venit nimeni. Aşa că a demisionat, cum s-ar zice, ca prostul. Nici măcar la momentul demisiei foştii lui susţinători nu au fost de faţă. E ca şi cum foştii tăi tovarăşi n-ar veni la înmormântarea ta, dar tu eşti îngropat cu un ceas de aur la mână şi n-are cine să-ţi vadă ceasul, fir-ar să fie ea de viaţă!

Mândria merge înaintea pieirii şi trufia merge înaintea căderii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO