Opinii

Silviu Brucan: Cui foloseste strategia lui Basescu

Silviu Brucan: Cui foloseste strategia lui Basescu

Silviu Brucan

26.06.2006, 18:54 125

Liderii politici din Romania sunt foarte diferiti ca personalitate, dar toti au o carenta comuna: le lipseste ceea ce americanii numesc vision thing, o viziune asupra viitorului, din care cauza nici nu au o strategie pe termen lung. Noroc ca ne-a primit sub pulpana ei Uniunea Europeana, care ne-a dat o viziune, ca altfel n-am fi stiut care incotro s-o apucam - vezi nauceala din sondajele anilor '90, cand se punea romanilor intrebarea daca directia in care mergeam era cea buna.
Fostul weekend Traian Basescu fusese la Bruxelles la Consiliul Europei, asa ca ne asteptam sa ne infatiseze o viziune asupra viitorului nostru in Europa, mai ales ca la inceput vorbise de viitorul nostru, chiar de visele noastre daca suntem uniti. In locul unei asemenea proiectii de viitor, Basescu s-a lansat intr-un sever rechizitoriu la adresa guvernului si a unor ministri care se complac intr-o "mediocritate functionala" a institutiilor statului, luand la rand gestionarea bugetului si ministerele ramase in urma exigentelor - educatia, sanatatea, agricultura, justitia. Desigur, radiografia este corecta, o cunoastem si o criticam, dar aplauzele opozitiei ridica intrebarea: cui foloseste? Vechea intrebare antica: cui prodest?
Nu putem sa nu amintim ca la un an de mandat acelasi Basescu declara cu un mare zambet de satisfactie: acesta este cel mai bun guvern din 1989 incoace.
Cred ca si ministrul sanatatii Nicolaescu a ramas bujbec cand l-a auzit pe Basescu facand praf din reforma lui sanitara. Doar in aprilie, acelasi Basescu avusese cuvinte de lauda pentru pachetul sanitar si-l batea pe umar pe Nicolaescu, grabindu-se sa promulge pachetul. O fi descoperit ca Nicolaescu e liberal! In presa se fac speculatii in jurul razboiului intre cele doua palate, Cotroceni si Victoria. Tema a capatat traditie si in Romania, numai ca Iliescu si Nastase faceau parte din acelasi partid. Acum insa este vorba de un razboi pe care Basescu il poarta impotriva unui intreg partid, PNL. E drept ca absenta premierului Tariceanu de la discursul in parlament al lui Basescu a fost un act calculat. Pe agenda premierului la ora 15.30 era programata vizita de curtoazie a noului ambasador britanic, iar la ora 17 era convocat ministrul educatiei Hardau. In plus, mai multi lideri liberali au criticat discursul lui Basescu.
Presedintele Camerei Deputatilor Bogdan Olteanu a spus sarcastic: "Decat sa asculti discursul presedintelui, orice alta treaba era mai buna". Iar vicepresedintele liberal Puiu Hasotti a spus ca discursul a fost "lung si mediocru". Ce urmareste strategia Basescu? Sa schimbe prin restructurare guvernul si pe premierul Tariceanu? Dar asa ceva nu se poate face cu impotrivirea liberalilor. In privinta alegerilor anticipate, Basescu face confuzie intre electoratul prezidential si cel parlamentar, care acum nu se mai pronunta simultan. Traian Basescu e foarte popular, cota lui a crescut la 65%. Dar la alegerile parlamentare, toate sondajele arata ca numai alianta PNL - PD poate castiga majoritatea. Fara liberali sau contra liberalilor, PD nu are nicio sansa sa cucereasca majoritatea. Deci o strategie perdanta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO