Opinii

Silviu Brucan: Falia intre presedinte si Parlament

07.08.2006, 19:24 17

Din ce in ce mai mult, scena politica romaneasca dobandeste un caracter deosebit de clasica confruntare dintre putere si opozitie, iar un recent seminar politologic constata ca esichierul politic nu poate fi definit nici in termenii conflictului intre dreapta si stanga. In schimb, tot tragand si cu stangul si cu dreptul in poarta aparata de motociclistul-premier Calin Popescu-Tariceanu, presedintele-jucator Traian Basescu s-a trezit luna trecuta pentru prima data cu un parlament predominant ostil. Da, domnule cetitor, in Romania s-a deschis o falie intre presedintele statului si Parlament.
Mi s-a parut o initiativa prosteasca ideea unor lideri politici de a pune in discutie, pentru o chichita legalista, chiar suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu. Cum sa suspenzi un presedinte care se bucura de o enorma popularitate, exprimata in sondaje cu o cota de 65-70 la suta! Dar intr-o democratie originala ca a noastra, una este popularitatea presedintelui si alta este compozitia Parlamentului, ca sa nu mai vorbim de performanta lui, care face ca in sondajele de opinie cu privire la increderea populatiei in institutiile statului parlamentul sa se situeze pe la coada cozii.
Ca sa descifram acest puzzle politic, sa amintim ca Birourile Permanente ale Camerei si Senatului au socotit ca presedintele si-ar fi depasit atributiile, impunand si asteptand demisiile directorilor SRI si SIE, deoarece numai legislativul are acest drept. Intr-adevar, ca sa se conformeze legii, atat Radu Timofte, cat si Gheorghe Fulga
s-au prezentat la Parlament si si-au depus demisiile in scris. De fapt, Parlamentul este in vacanta si el se va reuni numai daca va fi convocata o sesiune extraordinara in luna august. In mod normal, lucrarile legislativului vor fi reluate in septembrie.
Ce se poate anticipa ca miscari politice in viitorul apropiat? Urmeaza o perioada care in mod imperativ va fi dominata de cerintele integrarii Romaniei la 1 ianuarie 2007. In primul rand, trebuie aranjate piesele pe tabla de sah la locul cuvenit. Alianta PNL-PD trece printr-o profunda criza. Ea nici nu mai functioneaza de facto, deoa-rece liderii ei nu au mai participat aproape doua luni la acele intalniri saptamanale in care isi armonizau pozitiile. Au rasunat in schimb acuzatii de "tradare" de "monstruoasa coalitie" si deci aici trebuie sa aiba loc prima miscare reparatorie. Restructurarea Guvernului la nivelul secretarilor de stat nu este o problema care sa apropie conducerea celor doua partide. Dimpotriva, ea creeaza competitie si animozitate. Accentul ar trebui mutat asupra proiectelor legislative de maxima urgenta. Vrand, nevrand, Guvernul trebuie sa ajunga la un pachet legislativ cu privire la siguranta nationala, care sa incheie si disputa asupra serviciilor de informatie, ceea ce nu va fi deloc usor, data fiind ascutimea veleitatilor care se ciocnesc pe acest teren. Pana la summitul din toamna al Uniunii Europene ar trebui adoptate cateva legi privind justitia, in special legea integritatii, asupra careia a insistat si comisarul european Frattini. In loc sa se concentreze in jurul actelor politice menite a duce la consens national in aceasta perioada decisiva a integrarii in Uniunea Europeana, principalii nostri decidenti politici se orienteaza spre probleme care genereaza conflict si dihonie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO