Opinii

Silviu Brucan: Fierbe cazanul in PNL

17.07.2006, 20:15 19

In Partidul National Liberal fierbe in ultimele saptamani o vie agitatie si daca la inceput era vorba de simple manifestari ale unor personalitati puternice cu veleitati de independenta agresiva, gen Mona Musca sau mai tanarul Cristian Boureanu, treptat sub presiunea mediatica, observam o tendinta de coliziune si de constituire in grup. Cum in politica, orice pozitionare intr-un partid isi cauta un lider, iata firul Ariadnei de care trebuie sa ne agatam ca analisti politici. Avem de ales intre trei chalengeri: Theodor Stolojan, din ce in ce mai candid in privinta ambitiilor de lunga durata (2007 sau 2008); Valeriu Stoica, tintind mai curand la postul de guru doctrinar decat la cea de premier si Calin Popescu Tariceanu, care se tine darz si aprig de scaunul din Palatul Victoria, decis sa traga de timp pana la incheierea mandatului. Am fi naivi si ignoranti in materie de politichie balcanica daca n-am tine seama ca aceasta batalie se desfasoara pe fundalul ispitei parlamentarilor liberali de a beneficia de privilegiile jobului pe intreaga legislatura. Aceasta ispita nemarturisita si-a gasit expresia literara intr-o scrisoare semnata de 40 de deputati liberali, care pledeaza pentru mentinerea status-quo-ului politic pana in... 2013, o ramura de maslin intinsa Partidului Democrat. De ce 2013?, au intrebat ziaristii. "13 e un numar norocos" - a raspuns cu aer de complice in discretie Dan Radu Rusanu, care se numara si el printre semnatari.
Interesant este ca a semnat-o si Crin Antonescu, liderul liberalilor din Camera, critic ocazional al lui Tariceanu, dar si adversar inversunat al presedintelui Basescu. Antonescu, cu mintea lui zglobie, pledeaza pentru un congres extraordinar al partidului, care sa decida daca PNL merge la alegeri impreuna cu PD sau singur, si in acest caz trebuie gasit un candidat propriu la presedintia tarii. El a enumerat cinci dizidenti (Mona Musca, Cristian Boureanu, Raluca Turcan, Ionut Popescu si Mircea Cinteza) care nu sunt multumiti cu situatia din partid.
Ma indoiesc ca ideea ii va surade lui Tariceanu, care a vazut ce a patit Iliescu la congresul PSD.
Pe de alta parte, Stolojan a iesit recent la rampa cu anuntul ca va lansa la toamna o platforma de reformare a PNL. Eu cred ca Stolojan se bucura de o anumita popularitate in partid de pe vremea cand a preluat franele si a ridicat PNL in sondaje la peste 20%, dar foarte multi liberali nu se impaca cu faptul ca Stolo e consilierul lui Basescu si-l suspecteaza ca e manevrat de acesta. A incercat el sa reinoade legaturile cu organizatiile judetene, care odinioara l-au sustinut ca sa cucereasca presedintia PNL, dar numai patru judete au acceptat sa-l gazduiasca. Liderii locali nici nu vor sa-i dea lui Tariceanu lovituri sub centura. In definitiv acesta este si sef al guvernului si presedinte al partidului, iar ca oameni politici isi dau seama ca subminarea lui Tariceanu s-ar reflecta si in popularitatea partidului.
Din pacate, acest cazan fierbinte din partidul liberal inevitabil afecteaza acea "buna guvernare" pe care comunitatea europeana si mai ales Comisia de la Bruxelles o cere fiecarui stat-membru. Ar fi timpul ca toti conducatorii Aliantei D.A. sa devina constienti de efectele negative pe care dihonia din sanul ei le produc atat in guvernarea tarii, cat si in autoritatea ei in exterior, si macar pana la 1 ianuarie 2007 sa se comporte ca adevarati barbati de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO