Opinii

Sorin Paslaru: Cum cheltuie romanii de doua ori mai multi bani decat castiga

22.10.2007, 20:00 19

La 10 milioane de locuitori, Cehia are 4,8 milioane de salariati, adica 48% din populatie primeste salariu si plateste taxe si contributii sociale. Restul sunt batrani si copii.
La 22 de milioane de locuitori, Romania are 4,6 milioane de salariati, adica 21% din populatie primeste salariu si plateste taxe si contributii sociale. Sa spunem ca pana la 11, hai, 12 milioane, sunt copiii si batranii "aferenti" acestora, ca in Cehia. Ce (sau unde) sunt restul de 10-11 milioane? O jumatate din tara e lipsa la apel. Fie e plecata din tara, fie nu participa deloc in economia fiscalizata.
In ultimii patru ani, adica de la preluarea mandatului de catre actualul Guvern Tariceanu, banii stransi la bugetul de stat au crescut de doua ori, deci si cheltuielile, dar economia subterana a insotit cresterea veniturilor "albe", fara sa dea semne de slabiciune.
"Daca am insista pe reducerea evaziunii fiscale in sectorul panificatiei, pretul painii ar exploda", a recunoscut unul din cei mai inalti oficiali ai statului roman recent, intr-o intalnire privata cu jurnalistii.
Oricat de liberal ar fi, si actualul guvern admite, ca si toate guvernele de dupa Revolutie, ca nu guverneaza decat jumatate din tara. Pentru cealalta jumatate - Romania rurala, nefiscalizata - recunoaste in acest fel ca nu are solutii, deci nici nu intervine.
De taranii din piete nu se atinge nimeni, producatorii de paine nu platesc impozite la numarul real de paini vandute, firmele mici de constructii si mesterii lucreaza in majoritate la negru, in restaurante rar primesti bon fiscal, dentistii si doctorii nu au auzit de chitanta.
Dimensiunea pietei subterane - adica veniturile netaxate - se vede cel mai bine comparand veniturile din taxa pe valoare adaugata (TVA) cu veniturile din impozitul pe venit.
Cum doar persoanele fizice sustin- in final - taxa pe valoarea adaugata, din nivelul veniturilor prognozate la buget din TVA - de 41 mld.lei (12 mld. euro) pentru 2008 rezulta, proportional, nivelul cheltuielilor pe care Guvernul estimeaza ca le va face populatia in 2008: 63 de miliarde de euro (12 mld. euro reprezinta 19% din 63 mld. euro, unde 19% este nivelul TVA).
Pe de alta parte, statul asteapta incasari de 17,5 miliarde de lei (5 mld. euro) din impozitul pe venit (unde intra nu numai salarii, ci si alte tipuri de venituri), deci se bazeaza ca romanii vor avea venituri totale de 31 mld. euro (5 mld. euro reprezinta 16% din 31 mld. euro, unde 16% este nivelul impozitului pe venit)
Grosso-modo, pe hartie, veniturile populatiei sunt estimate pentru 2008 la 31 miliarde de euro, dar cheltuielile efective vor fi duble, de 63 miliarde de euro.
Cu alte cuvinte, romanii cheltuie de doua ori mai multi bani decat castiga.
De unde provin cei 30 de miliarde de euro disponibili de cheltuiala? O parte din profiturile firmelor distribuite ca dividende, din banii trimisi din strainatate si din credite, dar cea mai mare parte sunt bani castigati si nedeclarati.
Spre exemplu, nici acest buget, si nici cele de pana acum nu au prevazut venituri din TVA si/sau impozit pe venit din vanzarea produselor agroalimentare de catre persoanele fizice.
Actualul guvern si-a pus problema, dar pana la urma a dat inapoi.
Initial, bugetul pe 2008 prevedea taxarea cu 2% a veniturilor (nu a profiturilor) din vanzarea produselor agroalimentare de catre persoanele fizice catre procesatori si cresterea progresiva a acestei cote pentru urmatorii ani.
Dar la primele reactii nervoase ale unor sindicate din agricultura, Guvernul a dat inapoi, amanand propunerea pentru anii urmatori.
De fapt, niciun guvern nu a avut curajul sa atace cea mai spinoasa problema a Romaniei de dupa 1989: economia paralela din agricultura si probabil ca nici nu o va ataca pana cand cei dependenti de aceasta economie, carora nu li se poate oferi o alternativa ocupationala sau un venit minim garantat decent, nu vor disparea pur si simplu.

Sorin Paslaru este redactorul-sef al ZF

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO